Imel dobre noge, a v roki brez moči

Borut Božič razočaran, tik pred zaključkom odstopil s Toura. Kot zmagovalca že vidi Chrisa Frooma.

Objavljeno
21. julij 2016 23.48
Špela Robnik
Špela Robnik
Sallanches – Od Pirenejev do Švice je izkušeni slovenski kolesar Borut Božič iskal dobro formo, v zadnjih etapah pa končno začutil več dinamita v nogah. A kaj ko so te dobre občutke v 17. etapi že zamenjale odrgnine in modrice. Idrijec si je ob padcu poškodoval zapestje in tako moral odnehati že pred Elizejskimi poljanami.

»Ves sem v odrgninah, vezi v zapestju imam nategnjene, k sreči pa ni nič zlomljenega. Imel sem zelo težak dan. Že takoj na štartu sem bil vpleten v padec, dva sta se pred menoj znašla na tleh, nisem se jima mogel izogniti. Sicer še ni bilo velike hitrosti, a očitno sem se lovil na levo roko in si poškodoval spodnje vezi,« je opisoval 35-letni kolesar francoskega moštva Cofidis. S povitim zapestjem na kolesu nato ni bil več stoodstoten, na spustu z Aigla, kakšnih 50 km pred ciljem, pa se je zapletel z Novozelandcem Shanom Archboldom in se znova znašel na tleh. »Leva roka ni več dobro delovala, nisem imel več dovolj moči, da bi lahko dobro zavrl. Kolesar je padel in nisem imel kam uiti. Skušal sem ga nekako preskočiti, a ni šlo.«

Močno razočaran, ker po slabih treh tednih dirkanja ne bo dosegel cilja, je bil vseeno hvaležen, da si ni ničesar zlomil. Zapestje naj bi se celilo samo, zdaj ga čaka počitek. »To dirko bom skušal čim prej pozabiti. Tour je le Tour, želel sem si ga končati, že nekaj let tega nisem bil deležen. Zjutraj sem se zbudil z dobrimi nogami, dobro sem se počutil, a takšno je pač to naše športno življenje. Še vedno je to največja etapna dirka, užival sem, dokler sem lahko. Zdaj gremo naprej,« se je sprijaznil. V moštvu Cofidis so tako po Nacerju Bouhanniju, ki je odpadel že pred štartom, izgubili še drugega vodjo in pomembnega člana moštva. Zdaj se bo osredotočil na drugi del sezone, ki se bo zanj nadaljevala v Hamburgu, in v francoski prokontinentalni ekipi dobiti še kakšno priložnost.

Konec svojega tretjega Toura pa bo tako pospremil od doma. Kot je menil, veliko dvomov o zmagovalcu ni več, Chris Froome bo očitno ostal v rumenem. »Dirka je morda za gledalce precej nezanimiva, ker je Sky tako dominanten. Dokazal je, da je najboljše moštvo, zelo močan je tudi Froome sam. Tour sicer ocenjujem za dober, Sky je doslej še v vsaki etapi pustil pobeg, da imajo tudi drugi kolesarji možnost za etapno zmago. Iz mojega vidika zato niti ni bil nezanimiv. Javnost veliko pričakuje, težko pa se na tritedenski dirki zgodi, da bi se šele v zadnjih treh dneh udarili za končno zmago. Sicer lahko pride še marsikaj, hitro se zgodi nesreča, kot se je meni, veliko jih tudi prej konča. Toda to je vse del dirke, zaradi tega je Tour tudi tako zanimiv,« je sklenil, za konec pa pričakoval še zanimiv boj za ostala mesta na zmagovalnem odru. Glede na to, kako je Richie Porte napadel in se že prebil naprej, bi ta dirka v ozadju lahko popestrila zadnje etape v Alpah.