Izidor nad pričakovanji, Karin razočarana

Kolesarsko svetovno prvenstvo: petnajsterica Izidorja Penka najboljši ponedeljkov rezultat.

Objavljeno
19. september 2017 02.21
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec
Bergen – Posamični vožnji na čas pri mladinkah in mlajših članih pri slovenskih selektorjih pred dirko nista zbujali prevelikega optimizma, tiha želja je bila uvrstitev v dvajseterico in Izidor Penko je s 15. mestom cilj izpolnil. Sestra Karin je bila po ponesrečenem nastopu zelo razočarana, Matic Grošelj pa bi za boljšo uvrstitev potreboval več treninga in izkušenj.

V slovenskem kolesarstvu, predvsem v mlajših selekcijah, je posamična vožnja na čas že nekaj let šibka točka. Stroka iz prvenstva v prvenstvo opozarja, da se treningu kronometra v klubih premalo posvečajo, da bi lahko posegali po vrhunskih rezultatih ali vsaj uvrstitvah v prvo deseterico, visoka pričakovanja pa kljub temu pred vsakim prvenstvom privrejo na plan.

Torkovo dopoldne je začela Karin Penko, ki je imela v zadnjem obdobju veliko smole. Formo je tempirala za prvi vrhunec na evropskem prvenstvu v Herningu, a je tik pred tem padla in odpovedala nastop na Danskem, pomanjkanje treninga je botrovalo tudi skromnemu 34. mestu: »Že po prvem kilometru sem vedela, da danes ne bo moj dan, a sem si rekla 'grizi do cilja, nič drugega ti ne ostane'. Ob prihodu v cilj sem bila zelo razočarana, a se treningu kronometra tudi zaradi poškodbe nisem posvečala in rezultat je tak, kot je. Moram se pripraviti na petkovo cestno dirko, kjer bodo cilji precej višji.« V cilj je prišla na robu solz in najprej jo je pomiril oče Gorazd, nato pa še selektor Martin Krašek, ki je ponudil bolj umirjeno oceno njenega nastopa: »Rezultatsko je bilo težko vedeti, kako visoko bomo, je pa časovno njen nastop manjše razočaranje. Karin bo morala najprej malo strniti misli in se potem odločiti, kako naprej, ne gre le za poškodbo in pomanjkanje treninga. Z glavo ni povsem pri stvari in počasi se bo morala odločiti, kaj si želi.«

Popoldanski kronometer mlajših članov je bil skoraj pet ur dolg maraton, po katerem je slavil 18-letni debitant v tej kategoriji Mikkel Bjerg. Boj za zlato odličje sploh ni bil napet, zmaga Danca ni bila nikoli pod vprašajem, po napetem boju za srebro in bron v zadnjih minutah sta na oder za zmagovalce stopila še Brandon McNulty in Corentin Ermenault. Prvi favorit Neilson Powless je na vrhu vzpona padel in izgubil preveč časa, odpovedal je tudi evropski prvak Kasper Asgreen.

Takoj na začetku je s svojim nastopom opravil Matic Grošelj, ki je z 42. mestom nekako izpolnil pričakovanja pred dirko, saj se šele dobro spoznava z vožnjo na čas: »Želel sem si več, kot sem pokazal, a je bila proga preveč zahtevna zame, s takšnim kronometrom se še nisem srečal in žal je bil to moj današnji maksimum. Premalo treniramo to disciplino, da bi lahko pričakoval več.« Precej več je selektor Martin Hvastija pričakoval od Izidorja Penka, ki je meril na dvajseterico. V prvem delu proge je izgubil nekaj sekund, ki jih je nadoknadil na vzponu, v spustu pa so bili višji in težji kolesarji enostavno premočni. V cilju je po dopinški kontroli na trnih spremljal razplet, kljub zelo dobremu 15. mestu pa ni bil povsem zadovoljen: »S tehničnim delom vožnje sem zadovoljen, selektorja sta mi povedala, da sem z ovinki opravil odlično, dal sem vse od sebe, a sem v mislih pričakoval malo boljšo uvrstitev. Letos se konstantno vrtim okrog dvajseterice, recimo da je trenutno to tisto, kar zmorem. Zdaj je na vrsti še petkova cestna dirka, ni še konec prvenstva.«

Danes bo Andrej Cimprič na mladinskem kronometru v ogenj poslal Nika Čemažarja in Luko Sagadina. Predvsem Čemažar, drugo leto zapored državni mladinski prvak, bi ob idealnem razpletu lahko posegel tudi v deseterico, za kranjskega kolesarja bo največja težava tehnično zahtevna proga, na kakršnih se ne znajde najbolje.