Kaj ob obletnici smrti Toma Simpsona čaka karavano na Touru? (VIDEO)

Za dirko po Franciji ima 13. julij poseben pomen - pred 50 leti se je na Mt. Ventouxu na ta dan zgrudil Tom Simpson.

Objavljeno
13. julij 2017 10.04
CYCLING-FRA-TDF2017-FALLS
N. Gr.
N. Gr.

Mt. Ventoux - V karavani je 13. julij vedno dan za samorefleksijo in spomin na Toma Simpsona, ki je leta 1967 postal simbol boja za zmago prek meja lastnega telesa in zdrave pameti. V peklenski vročini si je pred etapo v bidone nalil kar vino in vzel amfetamite, takrat drugouvščeni kolesar v skupnem seštevku si je zelo želel rumene majice. Na slovitem Mt. Ventouxu ali vetrovni gori, morda celo najtežjem vzponu v Franciji, je bila kombinacija vsega za Simpsona preveč in zgrudil se je na tla.

Najprej se je Simpson še zavedel in mehanik ga je prepričeval, naj vendarle odneha in pusti kolo pri miru, a je Simpson še enkrat sedel na kolo in zdržal še približno 400 metrov, potem pa so le gledalci preprečili, da bi padel na tla kot pokošen. Zdravniška služba je bila hitro ob njem, a Britancu ni bilo več pomoči - odpovedalo mu je srce.

Ker se je s Simpsonom zgodba o prepovedanih poživilih v kolesarstvu šele dobro začela, je 13. julij vedno dan, ki vsem, ne le kolesarjem, ponuja nekaj miselne hrane o brutalnosti tega športa. Tudi letošnja 12. etapa bo zelo težka, karavana se iz vrat v Pau podaja na pot proti Pirenejem. Kar 214 kilometrov dolga etapa je v prvem delu dokaj enostavna, zaključek pa bo zelo zahteven s kombinacijo vzpona ekstra kategorije na Port de Bales, ki se konča 30 kilometrov pred ciljem, sledi dolg spust in takoj nato še vzpon na Peyresrourde in kasneje še Peyragudes, kar je praktično en in isti vzpon, le da bodo kolesarji obiskali oba vrha iste gore. 

Dan za ubežnike ali dan, namenjen favoritom v skupnem seštevku? Veliko strokovnjakov je napovedovalo dolg napad Alberta Contadorja, s katerim bi se poizkušal vrniti v igro, a je Španec včeraj spet pristal na tleh. »Ne verjamem v smolo, letošnji Tour pa me je res potisnil na skrajni rob, predvsem psihološko. Tudi včeraj sem grdo pristal na tleh, najbolj jo je skupi levi bok in videli bomo, kako se bodo noge vrtele. To precej spremeni moj načrt za Pireneje, zdaj bo očitno potrebno počakati na Alpe,« je bil odkrit Contador. Je Španec le blefiral ali misli resno? Glede na serijo padcev v zadnjih dneh se zdi, da bo spopad v gorah v naslednjih dneh za Contadorja res prišel prekmalu.