Kraljevo poroko je proslavil s sanjskim vikendom

Simon Yates ima po koncu tedna v gorah dovolj prednosti tudi za kronometer. Zmaga na Zoncolanu obliž za Frooma.
Fotografija: Navijači tudi na kolesarskih dirkah niso vedno uvidevni, tokrat vzpon na Zoncolan ni minil povsem brez incidentov. FOTO: Luca Bettini/Afp
Odpri galerijo
Navijači tudi na kolesarskih dirkah niso vedno uvidevni, tokrat vzpon na Zoncolan ni minil povsem brez incidentov. FOTO: Luca Bettini/Afp

Slovenski navijači, ki so se v soboto velikem številu zbrali na Zoncolanu, niso bili razočarani. Resda Slovenci niso bili v ospredju, a so na enem najbolj slovitih vzponov spremljali pravo kolesarsko dramo, junaka vikenda pa sta bila Britanca Simon Yates in Chris Froome.

Ko je v soboto svet spremljal kraljevo poroko, sta se Froome in Yates že borila na eni najtežjih etap letošnjega Gira. Tudi na Zoncolanu s priložnostjo za ubežnike ni bilo nič, zmaga je bila vendarle preveč prestižna, da bi jo najboljši izpustili iz rok. Po napovedih se je na pobočje vzpona v Dolomitih zgrnilo ogromno Slovencev, ki so z zastavami in transparenti spodbujali Jana Polanca, Mateja Mohoriča in Domna Novaka, čeprav se v boj za etapno zmago Slovenci niso vmešali.

So pa zato videli sijajno predstavo Frooma, ki je na Zoncolanu napadel in kljub težavam zdržal do cilja. V zaključku je za las ohranil šest sekund prednosti pred še vedno izvrstnim Yatesom, ki je vse tekmece za tron spet pustil v svoji senci. Tempu Yatesa ni mogel slediti nihče in čeprav se je Tom Dumoulin na peklensko strmem Zoncolanu dobro boril, je Yatesu vseeno prepustil novih 40 sekund prednosti. Na dan kraljeve poroke sta tako tudi na kraljevski etapi rožnate pentlje blestela Britanca, najboljše pa je šele sledilo.


 

Konec upov za Aruja


Fabio Aru je imel že v soboto obilico težav, za kar se je v pogovoru za Gazzetto opravičil italijanskim navijačem, nedeljska etapa pa se je zanj sprevrgla v pravo nočno moro. Bil je povsem brez energije, imel naj bi prebavne težave in namesto boja za vrh so se ekipni kolegi iz UAE Emirates zgrnili okrog njega, da bi ga sploh pripeljali do ciljne črte znotraj časovne zapore.

Froome na svoj rojstni dan ni ponovil sobotne predstave, ob napadu Yatesa na zadnjem vzponu je takoj zdrsnil v ozadje, reševal ga je kot že tolikokrat letos Wout Poels. Rožnata majica je v ospredju diktirala silovit tempo, skupinica favoritov za oder za zmagovalce je nekaj časa še zdržala z njo, nato se je Yates sam odpeljal še tretji zmagi na tem Giru naproti. »Nisem načrtoval tega napada, a sem videl, da so imeli na spustu s predzadnjega vzpona nekateri tekmeci težave, zato sem prosil Jacka Haiga, da navije tempo do konca. Cel zadnji vzpon je šlo na nož, a sem se počutil dobro, zato sem tvegal in napadel,« je po etapi povedal nosilec rožnate majice.

Na vrhu vzpona je imel manj kot 30 sekund prednosti, do konca pa je bilo še več kot deset kilometrov. Dumoulin ga je lovil in obupano poizkušal prepričati tekmece, da pobeg Yatesa ne koristi nikomur, a je bilo vse zaman. Prednost je rasla in na koncu narasla na 41 sekund, do Frooma pa na minuto in pol, Yates je v žep pospravil še deset bonifikacijskih sekund in njegova prednost zdaj znaša že dobri dve minuti.

»Zelo zadovoljen sem z razpletom, a lahko proti Dumoulinu izgubim tudi ti dve minuti v enem kronometru, če bo imel dober dan. Bomo videli, 35 kilometrov lahko marsikaj spremeni,« se pomembnosti torkove vožnje na čas zaveda Yates. »Moram biti zadovoljen, tako v soboto kot v nedeljo sem se dobro boril na vzponih, več bi težko dosegel, a je Simon res močan. Vem, da lahko v kronometru nekaj nadoknadim, a je do Rima še nekaj gorskih etap in če bom v vsaki izgubljal čas, bo zelo težko zmagati,« je jasno Dumoulinu. Danes imajo kolesarji zadnji dan premora. 

Komentarji: