Kump kronal nebeško predstavo Adrie Mobil

Na slovenski pentlji v Novem mestu rumena majica Rogliču za skupno zmago in bela Novaka ter ekipna zmaga.

Objavljeno
22. junij 2015 01.44
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Novo mesto – Na dirki Po Sloveniji je prvič nastopil Sky, »nebeško kolesarsko moštvo«, ki s Chrisom Froomom, Richiejem Portom, nekoč Bradleyjem Wigginsom, velja za zmagovalni stroj. V Sloveniji superzvezdnikov sicer ni bilo, vendar pa prvo moštvo sveta na nobeno dirko ne pride brez najvišjih oziroma zmagovalnih ciljev.

Z dirke Po Sloveniji se vračajo z drugim mestom Mikela Nieveja. Na prvi pogled neuspeh, na koncu pa so bili Britanci z njim zelo zadovoljni, kajti v dvoboju z Adrio Mobil je kazalo na največji poraz. »Moštvo od nikoder«, kot so poimenovali Adrio Mobil, jih je dotolklo do tal. Novomeščani v konkurenci WorldToura seveda niso znani, ker veliki pač ne povohajo majhnih. V svoji kontinentalni konkurenci pa je ekipa Boštjana Mervarja to, kar so Sky, Katjuša ter Lampre v elitni ter Androni, Bardiani, Southeast, Nippo, Rusvelo, TopSport Vlaanderen in Unitedhealthcare (UHC) v »profesionalni kontinentalni«.

Novomeški »rdeče-belo-modri« so v štirih dneh kolesarjenja po Sloveniji pokazali »nebeško predstavo«: Primož Roglič je za svoje izkušnje v velikem slogu vrhunskega hribolazca zmagal v kraljevski etapi in osvojil rumeno majico, veliki up slovenskega kolesarstva Domen Novak belo, veliko predstavo pa je s prestižno novomeško etapno zmago kronal Marko Kump, nedvomno najboljši šprinter drugoligaške konkurence. Ob tem kaže tudi poudariti ekipno zmago ubranega moštva, v katerem so vsi – ob Rogliču, Rogini in Novaku še Klemen Štimulak, Kristjan Fajt, David Per in Jon Božič – z odliko opravili svoje delo.

Novomeščani so v celoti nadzorovali dirko v slogu Skya. V kraljevski etapi so imeli v zmagoviti ubežni skupni štiri kolesarje, Roglič in Rogina pa sta na Treh kraljih samo udejanila veliko premoč. V zaključni etapi v Novem mestu so le izvedli tisto, kar so trenirali vso sezono na hrvaškem in azerbajdžanskem touru ter na Poljskem. »Pred dirko sem najbolj verjel v zmago v zadnji etapi, ker je Kump v odlično formi. Pravzaprav pa smo dosegli tisto, kar smo želeli. Nismo naglas govorili, ker smo se opekli lani, čeprav so bili fantje enako dobri. Tako kot se nam lani zmagoviti mozaik ni zložil, se nam letos je,« je komentiral najboljšo predstavo novomeških kolesarjev v zgodovini dirke Po Sloveniji. Mervar je dodal, da so psihično trdnost in moč za vrhunsko predstavo gradili celo sezono. »V zmagoviti ritem prideš le tako, da zmaguješ,« je strateg največjega uspeha pojasnil tempiranje forme.

Marko Kump je svojo formo oziroma zmagoslavje v novomeškem »kolesarskem amfiteatru« na Glavnem trgu zgradil z desetimi zmagami. Zaključno predstavo je dobil z vehemenco šprinterja WorldToura. »Videti je bilo enostavno, a je bilo daleč od tega. Ko sem prišel iz ovinka na most s tisoč mislimi v glavi, sem bil na šestem mestu v domala izgubljenem položaju. Vem nekatere stvari, ki jih tekmeci ne vedo. Denimo to, da moraš na cestišče z granitnimi kockami prikolesariti z maksimalno hitrostjo, da prehitiš tiste, ki začnejo šprintati šele tam. Menim, da mi je prav to prineslo zmago. Za razliko od gorskih etap, kjer ne moreš biti slab, če imaš močne noge, pa v šprintu ne moreš zmagati niti takrat, ko si v šampionski formi, če te brezkompromisni tekmeci potisnejo v ograjo ali pa pride do padca,« je opisal zmagovito akcijo, v kateri je v zadnji dvojni ovinek prikolesaril miže v slogu spidvejista ... Na vprašanje, ali je bilo njegovo zmagoslavje tako imenovani »zicer«, je odgovoril, da je bil zanj »edini pravi kandidat« za zmago Roglič. »Pravzaprav je bil za vse, ki ga poznamo.« Kump od štarta ni dvomil o zmagi Rogliča. Zelo pa je pohvalil delo ekipo: » Zaključim tisto, kar mi fantje prinesejo na pladnju. Tokrat sem kronal našo popolno dirko.

V senci zmagoslavja Novomeščanov je bil prekaljeni Štajerec Jure Golčer. Tretje mesto je za 37-letnega kolesarja v tej konkurenci izjemen uspeh. Od prvega do zadnjega dne je kolesaril odlično. V vožnji na kronometer si je postavil temelj za zmagovalni oder, ki ga je tlakoval na Treh kraljih.