Močen kot lev

Britanski kolesar Chris Froome, zmagovalec Toura, je bil med prestižno dirko v vrtincu dopinških sumov.

Objavljeno
27. julij 2015 01.08
CYCLING-FRA-TDF2015-PODIUM
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
V jeziku svahili »nguvu kama simba« pomeni, da si močen kot lev. Vzdevek so Afričani dali Chrisu Froomu, dvakratnem šampionu Toura. Nobenega dvoma ni, da je Kenijec z britanskim potnim listom močen kot lev, da ima visoke cilje in jih zna doseči. A podoba kralja živali v mnogočem ni v skladu z njegovim značajem prijaznega in – kot so zapisali britanski novinarji – »nepopustljivo vljudnega fanta«.

Tuje je tudi to, kar je letos doživljal na Touru, ko je namesto junaka v rumenem postal antijunak, človek, na katerega francoski navijači zlivajo srd. Uprizorili so pravi lov na čarovnice. Namesto običajnega »Allez, maillot jaune, allez, Sky« (Gremo, rumena majica, gremo, Sky) je bilo slišati same žalitve: dopingiranci, lopovi ... Froomu so žvigali, ga pljuvali, mu kazali nespodobne geste, mu v obraz celo zlili urin. Seveda gre le za majhen odstotek razgretih posameznikov, a Froome ni nepriljubljen le pri navijačih »trikolorjev«, ampak tudi pri mnogih britanskih. V Keniji rojenem, v Južni Afriki šolanem in v Monte Carlu živečem Froomu so zamerili, da je v biografiji »Vzpon« Bradleyja Wigginsa obtožil arogance.

Buren sprejem na »veliki pentlji« so po mnenju Frooma, njegovega guruja Dava Brailforda in britanskih novinarjev zakuhali francoski mediji, na čelu z L'Equipom, Le Mondom, Le Figarojem in televizijo. Svojevrsten paradoks pa je, da ga večinoma obtožujejo nekdanji kolesarji, povezani z dopingom. Britance najbolj motita TV komentatorja Laurent Jalabert in Cedric Vassuer ter na Touru izključeni Danec Michael Rassmusen. Oglasil se je tudi Armstrong ...

Čeprav trpi za bilharzioso, parazitom, ki zleze pod kožo in žre rdeče krvničke, francoskim navijačem Froome nikoli ne bo pri srcu, kot so jim Raymond Poulidor, Jacques Anquetil, Fausto Coppi in Eddy Merckx. Četudi osvoji sedem rumenih majic, bo za vedno ostal ujetnik dopinških sumničenj. Krivci za to so tisti, ki ga zdaj najbolj obtožujejo, torej nekdanji kolesarji, zaradi katerih je ta šport tako zaznamovan z dopingom. Zato je tudi kritikom zabrusil, da sodobno kolesarstvo ni »divji zahod« izpred petnajstih, dvajsetih let. »Stvari so se spremenile, čeprav še vedno so kolesarji, ki tvegajo z dopingom. Vendar pa to ni razlog, da nas vsevprek sumničijo,« zavrača kulturo dopinga. V bran mu je stopil novinar Sunday Timesa David Walsh, ki je razkrinkal Lancea Armstronga. Frooma in Sky od znotraj spremlja že tri leta. Walsh pojasnjuje, da mu je v triletni preiskavi Armstronogove povezave z dopingom šest ljudi takoj dejalo, da je dopingiran. »V Skyu tega še nisem slišal. Nobenih indicev ni, ki bi kazali, da Froome jemlje prepovedana sredstva,« Walsh nima razloga, da Froomu ne bi verjel, da je čist.

V Skyu so se odzvali na analizo francoskega fiziologa Pierra Salleta, ki je po zmagovitem vzponu na La Pierre-Saint-Martin ugotovil, da je Froome kolesaril s 7,04 vata na kilogram, kar je bila nekoč moč z dopingom omreženih Armstronga in Ullricha. Skyev avstralski strokovnjak za pripravo športnikov Tim Kerrison je razkril, da je Froome v 10. etapi kolesaril s 5,78 w/kg, povprečnim utripom 158 in 97 vrtljaji na minuto. Ob tem bode v oči podatek, da je Robert Gesink pri porabi 5,93 w/kg zaostal za 1:33, Adam Yates pri 5,84 za 2:04, Tonny Gallopin pa pri 5,9 za 2:22.

Pri vsem skupaj pa ne gre spregledati različnosti številk. Enaka v vseh meritvah je le dolžina vzpona, 15,3 km. Čas je pri nekaterih merilcih 40:39, pri Salletu 40:43, pri Skyu pa 41:28. Pri številu vatov so prav tako tri različne številke, 390, 425 in 414 pri Skyu. Po Salletu je Froome težak 71 kg, Skyev podatek pa je 67,5. Pri metrih na uro pri vzponih je rezultat francoskega strokovnjaka 1674, pri Britancih pa 1602 ... Komu verjeti?

Sallet zatrjuje, da bo zelo vesel, če je Froome tako edinstven, vendar pa potrebuje več podatkov, da ga prepričajo. »Ne pravim, da je rumena majica dopingirana, ampak želimo razjasniti mnoga vprašanja,« pojasnjuje svoje stališče.

Froome bi, kot pravi, lahko brez težav dokazal svojo čistost, če bi seveda razkril vse svoje podatke. Vendar jih ne bo, ker noče dati tekmecem Skyeve intelektualne lastnine. »To je naša konkurenčna prednost. Ljudje, kot je Kerrison, so več let delali na razvoju teh programov. Podatke bi zlahka dal svetovni protidopiški agenciji WADA, če bi to naredila vsa moštva,« nima zadržkov. Prav tako je pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja o dopingu ter opraviti test oziroma analizo neodvisnih strokovnjakov za psihologijo.