Končno mirna etapa na Giru, Roglič v cilju brez težav

Res smo si oddahnili, ko je v cilj prišla tudi glavnina, čeprav z osmimi minutami zaostanka.
Fotografija: Nico Denz (Bora Hansgrohe) je bil najmočnejši med tridesetimi ubežniki. FOTO: Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Nico Denz (Bora Hansgrohe) je bil najmočnejši med tridesetimi ubežniki. FOTO: Luca Bettini Afp

Danes smo gledali dirko na dirki. Hribovita 12. etapa od Bra do Rivolija je bila dolga 179 kilometrov. Na njej sta bila dva leteča cilja med dvema gorskima ciljema.

Roglič danes ni imel težav. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič danes ni imel težav. FOTO: Luca Bettini Afp

Vreme je bilo kislo, večji del etape je deževalo, vendar je tokrat minilo vse skupaj samo z enim padcem, zaradi katerega pa nikomur ni bilo treba zapustiti dirke.

Dirka na dirki pomeni, da so ubežniki imeli svojo etapo in so obračunali med sabo. Ni jih bilo malo, že kmalu po štartu se je od glavnine odcepilo kar 30 kolesarjev. Ta ubežna skupina je potem že na polovici etape razpadla na tri manjše skupine. Najmočnejši so bili tirje kolesarji: Nico Denz (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) in Toms Skujins (Trek-Segafredo).

Na drugem goskem cilju ubežnikov ni več mogel dohajati Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane), trio pa je vztrajal vse do ciljnega obračuna.

Glavnina si ni utrujala nog zaradi ubežnikov, saj nihče ni bil nevaren za skupen seštevek razen Konrada Patricka (Bora-hansgrohe), ki pa je bil vseskozi okoli tri minute pred rožnato majico. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb med vodečimi, v rožnatem je še vedno Geraint Thomas, Roglič je dve sekndi za njim.

Danes lahko rečemo, da smo končno gledali mirno in varno etapo za tiste kolesarje, ki resno računajo na končni seštevek. Primož Roglič danes ni imel težav, že na štartu je bil videti umirjen in zelo dobre volje hkrati.

Jumbo Visma je ena izmed treh ekip, ki ima na dirki še vedno 8 kolesarjev. FOTO: Luca Bettini Afp
Jumbo Visma je ena izmed treh ekip, ki ima na dirki še vedno 8 kolesarjev. FOTO: Luca Bettini Afp

Ampak jutri bo že vse drugače. Jutri je na vrsti 13. prava gorska etapa. Jutri bi koelsarji morali čez najvišji vrh letošnjega Gira, a so organizatorji morali traso zaradi nevarnosti snežnih plazov nekoliko spremeniti, tako, da bomo »Cima Coppi«,​ videli šele v 19. etapi.

13. etapa je nekoliko predrugačena zaradi nevarnosti snežnih plazov. FOTO: Giroditalia.it 
13. etapa je nekoliko predrugačena zaradi nevarnosti snežnih plazov. FOTO: Giroditalia.it 

 

***

Spremljali smo v živo
 

17:07
Nico Denz (Bora-Hansgrohe) je zmagal! Drugi je bil Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) in tretji Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech). Zdaj bomo osem minut čakali na glavnino ...

17:04
Ubežniški trio ima dovolj prednosti tudi za taktiziranje na zadnjem kilometru ...

16:59

15:55
Denz
je poskusil z napadom, ampak Berwick in Skujins se ne predata. Še 7 km do cilja. Cesta je spet mokra ...

16:49
Trenutno stanje na dirki je: trije ubežniki: Nico Denz (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech) in Toms Skujiņš (Trek-Segafredo). 

Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) je pol minute za njimi.

Marco Frigo (Israel-Premier Tech) je sam, tri minute za ubežniki.

Za njim je osem kolesarjev med katerimi so tudi: Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën) ... za ubežniki zaostajajo 3:25,
Potem sledi skupina s 15. kolesarji, ki zaostaja 5 minut.

Glavnina zaostaja 8 minut. Do cilja je še 12 km.

16:43
Bolje, da sem tiho do ciljne črte ... Glavnina za ubežniki zaostaja 8 minut. Vmes sta še dve zasledovalni skupini, prva za ubežniki zaostaja 3 minute, druga 5 minut.

16:39
Kolesarji so na spustu. Danes si res želimo mirno etapo s športnim obračunom ... 

16:35
Toms Skujins 
(Trek-Segafredo) prvi čez gorski cilj ... še 27 km do cilja, glavnina zaostaja 8 minut. Najbližji zasledovalci ubežnega tria pa 3 minute. Torej, iščemo zmagovalca med Skujinsom, Berwickom in Denzom.

16:33
Glavnini se ne mudi proti cilju, ubežniki pa se neprestano napadajo med sabo. V ospredju so: Nico Denz (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech) in Toms Skujiņš (Trek-Segafredo). 

16:27
Še 3 km do vrha klanca!

16:25
Dirka na dirki se nadaljuje, začel se je dokončen obračun med ubežniki. Klanec na Colle Braido je sito za vse tri ubežniške skupine. Na čelu dirke so samo še trije kolesarji, Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) je odpadel. V glavnini vse mirno, zaostajajo 8 minut, kolesarji Ineosa imajo vajeti.

16:20
Trenutno ne dežuje. Stanje na dirki je: štirje ubežniki imajo 2:58 prednosti pred tremi zasledovalci, 3:40 pred petimi zasledovalci, 3:51 pred 16. zasledovalci in 9 minut pred glavnino. Ubežnik iso že na klancu. Colle Braida, klanec, dolg 9,8 kilometra, s povprečnim 7,1-odstotnim naklonom. Zadnjih pet kilometrov vzpona pa je za odstotek strmejši. 

16:15
Trenutno so pred glavnino kar 3 skupinice! Prva je še vedno 9 minut spredaj.

16:10

16:05
Po treh urah dirkanja je povprečna hitrost 44,3 km/h! Ne, danes ni ravninska etapa! 

16:00
Trenutno stanje na dirki: Štirje kolesarji bežijo: Nico Denz (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) in Toms Skujiņš (Trek-Segafredo). 

Zasledovalci, ki za ubežniki zaostajajo za 3:04 so: Alex Baudin (AG2R Citroën), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) in Christian Scaroni (Astana Qazaqstan).
 

V drugi zasledovalni skupini je še 16 kolesarjev, med njimi tudi Veljko Stojnič, Srb, ki že tretjič na tem Giru beži pred glavnino. Mads Pedersen pa je počakal glavnino, ki zdaj zaostaja 9 minut.

15:59
Roglič
je še vedno odlično razpoložen. Včerajšnji padec ni povzročal bolečin.

15:57

Na 106. Giru ni mirnih in lahkih dni. Tak se je sicer obetal v 11., najdaljši etapi dirke, na kateri se je kolesarjev usmililo močno deževje, ki jih je pralo dan prej. Vendar je ravno dovolj rosilo, da so ceste postale mokre in spolzke. V novem festivalu padcev se je na tleh znašel tudi Primož Roglič (Jumbo Visma), ki je dirko nadaljeval z grdo odrgnino na levem stegnu, precej slabše jo je odnesel eden od njegovih najnevarnejših tekmecev Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Na 219 km dolgi preizkušnji od Camaioreja v Toskani do Tortone v Piemontu so prvič po Neaplju v 6. etapi na svoj račun prišli šprinterji. Vendar zmaga Nemca Pascala Ackermanna (UAE), starega znanca slovenskih cest, ki je leta 2019 dobil uvodno etapo dirke po Sloveniji v Rogaški Slatini, ni bila zgodba dneva.

image_alt
Primož Roglič ima iz dneva v dan manj izzivalcev

15:52
V glavnini je še vse mirno, večino dela morajo opraviti kolesarji Ineosa, trenutno za štirimi ubežniki zaostajajo 8 minut, za zasledovalci, ki so vmes pa 5:15. Ubežniki so: Nico Denz (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) in Toms Skujiņš (Trek-Segafredo)

15:47
Etapa se bliža zadnjemu delu, najprej je na vrsti leteči cilj za bonus sekunde, potem pa že drugi gorski cilj. Do cilja je še 55 km.

15:43
Tudi etapne dirke niso več kar so bile ... ogrevanje pred štartom. To pomeni, da gre od kilometra nič do cilja vseskozi na polno ...

15:36
Patrick Konrad
 (Bora-hansgrohe) v skupnem seštevku za rožnato majico zaostaja 8:43, trenutno pa je 5:10 pred njo. Torej?

15:31
Danes sta odstopila Covi (UAE) in Alpecinov šprinter, zmagovalec 5. etape Groves. Tao Geoghegan Hart je včeraj zlomil kolk, ne nogo.

15:30
Glavnini se ne mudi na lov za ubežniki. Zasledovalci pa se napadajo med sabo ... še 60 km do cilja, glavnina zaostaja 7 minut.

15:25
Štirje ubežniki so vzeli današnjo etapo zelo zares. Njihova prednost pred zasledovalci je že 3 minute!

15:20
Nico Denz
 (Bora-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane) in Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) imajo že 1:49 pred 26. zasledovalci prednosti in 5 minut pred glavnino v kateri je prišlo do padca v ozadju.

15:15
Ubežniška skupina je razpadla na dve skupini. V prvi so samo štrije kolesarji, minuto za njimi pa ostalih 26. Glavnina zaostaja 4 minute.

15:10
Spet močno dežuje. Pet ubežnikov se je odločilo za samostojno pot, 25 jih zasleduje, tri minute za njimi pa je glavnina z rožnato majico in Rogličem. Danes je dan za ubežnike ter preživetje za tiste, ki želijo biti v Rimu na stopničkah. Jutri je izjemno težka gorska etapa, zato bodo favoriti najbrž varčevali z močmi. Uganka je: Zakaj je Kuss med ubežniki? Naključno ali pa bo na današnjem zadnjem klancu počakal Rogliča?

15:05
Srb Stojnič že tretjič na letošnjem Giru v ubežniški skupini. V begu je 30 kolesarjev:
Ilan Van Wilder (Soudal-QuickStep), Alex Baudin, Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën), Samuele Battistella, Vadim Pronskiy, Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Nico Denz, Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), Jonathan Lastra (Cofidis), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Alessandro Tonelli, Luca Covili, Davide Gabburo (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty), Sebastian Berwick, Marco Frigo, Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Michel Hessmann, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Einer Rubio (Movistar), Veljko Stojnić (Team Corratec-Selle Italia), Michael Matthews (Jayco AlUla), Mads Pedersen, Amanuel Ghebreigzabhier, Bauke Mollema, Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck).

15:00
Kljub temu, da je prvi del današnje 12. etape zelo hribovit je trenutna povprečna hitrost na dirki 43 km/h! Na begu je 30 kolesarjev, ki imajo že 3:16 prednosti, 90 km pred ciljem. Na štartu v Bra je bilo vreme še dobro, zdaj pa pričenja deževati. 

12. etapa je hribovita. FOTO: Giroditalia.it 
12. etapa je hribovita. FOTO: Giroditalia.it 

***

Hribovita etapa od Braja do Rivolija je dolga 179 kilometrov. Na njej sta dva leteča cilja med dvema gorskima ciljema. Prvi gorski cilj je v prvem delu etape in sodi v tretjo kategorijo, drugi je v zaključku in je težji, sodi v drugo kategorijo.

image_alt
Primož Roglič ima iz dneva v dan manj izzivalcev

V prvem delu je vse valovito, cesta se nenehno vzpenja in spušča, klanci, bolje rečeno nekategorizirani klančki se vrstijo drug za drugim in samo eden z gorskim ciljem. Najprej gredo čez Cherasco, ki je dolg le 1,1 kilometra, potem sledi La Morra, ki je dolg šest kilometrov, Monforte d'Alba je dolg 2,1 kilometra in Pedaggera 4,1 kilometra. Vsi si sledijo v prvi uri etape.  

Kolesarji potem nadaljujejo po Padski nižini vse do Rivolija, kjer naredijo dva kroga. Ko prvič prečkajo ciljno črto v Rivoliju, jih čaka še 50 kilometrov dirkanja čez Avigliano in čez Colle Braida, klanec, dolg 9,8 kilometra, s povprečnim 7,1-odstotnim naklonom. Zadnjih pet kilometrov vzpona pa je za odstotek strmejši.

Sledi 15-kilometrski spust do Reana, sledi špička, dolga 1,7 kilometra, in nato 12 kilometrov ravnine do ciljne črte.

Sodeč po trasi na papirju bomo v prvem delu videli potegovanje za članstvo v ubežniški skupini, ki bi danes morala priti v cilj pred glavnino, kajti vsi favoriti za stopničke, kar jih je še ostalo v pelotonu, bodo danes zagotovo varčevali z močmi pred jutrišnjo, sicer »znižano« etapo zaradi možnosti plazov na hribih, ko jih čaka težka, težka gorska 13. etapa, po kateri bo vrstni red zagotovo pošteno premešan.

Sproti bomo obveščali o novih odstopih zaradi bolezni.

Komentarji: