Nairo lahkih nog na kockah severa

Kolesarstvo: sto dni pred Tourom med četverico velikih v najboljši formi Nairo Quintana.

Objavljeno
30. marec 2015 02.24
V. D., šport
V. D., šport
Po pomladanskih enotedenskih dirkah WorldToura, Pariz-Nica, Tirreno-Adriatico in po Kataloniji, je slabih 100 dni pred največjo dirko na svetu, Tour de France, med »veliko četverico« najbolje pripravljen Nairo Quintana, zmagovalec italijanske dirke »dveh morij«. Trojica zmagovalcev Toura Alberto Contador, Chris Froom in Vincenzo Nibali se še lovi, a brez panike.

Kolumbijec, ki je lani Tour podredil nastopu na Giru (in zmagal), se je zelo sistematično lotil priprav za prvo zmago na francoski pentlji. Najboljši hribolazec na svetu je formo v svoji paradni kolesarski prvini pokazal že na Tirreno-Adriatico, ko je zlahka opravil z večino tekmecev na Touru. V minulem tednu pa se je prvič preizkusil na granitnih kockah francosko-belgijskih klasik, na dirkah vrata Flandrije in E3 Harelbeke. Športni direktor Movistarja Jose Luis Jaimeren meni, da so bile to ključne priprave za prvi teden Toura oziroma 4. etapo, ko bo 13-kilometrski del trase peljal po sedmih odsekih »tlakovanih cest«. V mislih je imel seveda lanski Tour, ki se je odločil prav na kockah Roubaixa, na katerih si je Nibali nabral veliko prednost, Froom pa padel. Kolumbijca čaka čez teden dni dirka po Baskiji, nato še nastop na ardenskih klasikah ali romandijskem touru. Po višinskih pripravah doma se bo na dirke vrnil konec junija – na kriteriju Dauphine ali švicarskem touru. Quintanovo pripravljenost ocenjujejo na 90 odstotkov.

V najtežjem položaju je vsekakor Contador. Čeprav je na 80 odstotkih pripravljenosti za Tour, se Španec bolj s tem, kako bo zgradil formo za dvojček Giro-Tour, ukvarja s težavami v ekipi Tinkoff-Saxo. Ostal je brez Bjarneja Riisa, športnega direktorja, ki mu sicer najbolj zaupa. »Bjarne je zelo pomemben človek zame. Razume, kaj je treba narediti za uspeh,« je pojasnil Riisovo vlogo prvi zvezdnik moštva. Lastnik moštva Oleg Tinkov pa nima posluha za Danca. Sporazumno sta se razšla. Rus se je odločil povsem prenoviti moštvo. Riis je zadnji od vodstva, ki mu je pokazal izhodna vrata. Pred njim sta odšla športna direktorja Fabrizio Guidi in Philippe Mauduit. Razlog je, med drugim, tudi dejstvo, da mu na uvodnih dirkah 4-milijonska naložba v Petra Sagana ni prinesla želenih rezultatov. V prvem delu sezone je moštvo Tinkoff slavilo le dve zmagi (etapni Sagana na Tirreno-Adriatico in Contadorja na Ruti del Sol), medtem ko sta največja tekmeca Etixx Quick-Step in Sky zmagala 18- oz. 15-krat. Lars Seier Christensen, dolgoletni direktor Saxo Banka, je Tinkovu zelo jasno povedal, da je danska banka podaljšala pogodbo z moštvom do leta 2016 samo zaradi Riisa, kar pomeni, da bo moral iskati novega sponzorja in tudi domicil. Medtem italijanski mediji pišejo, da bo Riisa zamenjal Italijan Omar Piscina, nekoč športni direktor prvega moštva Tinkova, sicer dober prijatelj Rusove desne roke – advokata Stefana Feltrina. Omenja pa se tudi Portugalec Ricardo Scheidecker, ki je vodil moštvo na prvi klasiki Milano-Sanremo. Razpoke v moštvu so bile na tej dirki očitne, saj Danec Breschel v finišu ni želel pomagati Saganu.

V najslabši formi je lanski zmagovalec Toura Nibali. Italijan ima preveč maščobe, zato njegovo pripravljenost ocenjujejo na 60 odstotkov. Prvi mož Astane ve, da mora maščobo z devet odstotkov spraviti na šest. Na Tirreno-Adriatico je bil daleč od forme zadnjih let, ko je slavil tri zmage. Quinatana je bil prepričljivo boljši, prav tako Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) in Contador. Nibali nima večjih pomislekov o formi. Pravi, da je bil v enakem položaju lani, ko do državnega prvenstva konec junija ni zmagal. Potem je kraljeval na Touru. Tako kot Contadorju tudi njemu v zadnjem času ni šlo vse po načrtih. Čez zimo se je ukvarjal z dopinškimi obtožbami na račun Astane in bil pod nenehnim udarom, da moštvo izključijo iz WorldToura. Pritiska UCI še zdaleč ni konec. Prav lahko se zgodi, da pod pritiskom medijev na Touru ne bo nastopil. Dokončni odgovor na njegovo formo bo padel na dirkah po Romandiji in kriteriju Dauphine.

Chris Froome je ta čas bržkone največja neznanka. Zmagovalec iz leta 2013 je na španski Ruti del Sol v neposrednem gorskem dvoboju ugnal Contadorja. Zaradi težav z dihanjem in prehladi, ki se mu ponavljajo v enakih obdobjih kot lani, pa ni dobil priložnosti, da bi se preizkusil s Quintano, proti kateremu je nazadnje kolesaril lani po Kataloniji. To pomlad je v najbolj nestalni formi, pomemben podatek pa je, da je zimsko obdobje preživel skupaj z Richiejem Portejem, ki je to pomlad v sijajni formi. Po Kataloniji je na gorski etapi doživel kalvarijo, kakršne ni že dolgo. Zaostal je kar 27 minut.

Značilnost letošnje sezone je, da so se vsa moštva okrepila in uravnotežila strukturo, tako da imajo tudi močne adute za največje dirke. Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša), Kolumbijec Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step), Nizozemec Bauke Mollema (Trek), Američan Tejay van Garderen (BMC) ter Francoza Thibaut Pinot (FdJeux) in Jean-Christophe Peraud (Ag2R) veliki četverici kažejo zobe na vsakem nastopu. Obeta se izjemno zanimiva sezona velikih dirk, kajti nikoli v zadnjih letih ni bilo tako širokega vrha.