Ne smemo vreči puške v koruzo

Predsednik KZS Tomaž Grm o srebrni kolajni na SP in spremembi na čelu UCI.

Objavljeno
26. september 2017 21.40
Tomaž Grm,predsednik kolesarske zveze Slovenije,Ljubljana Slovenija 23.04.2015
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Predsednik kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm je lani dobil še drugi mandat na čelu krovne organizacije, v katerem je enega od ciljev že izpolnil, nekaj projektov pa še vedno visi v zraku. Spregovoril je o srebru Primoža Rogliča, novemu predsedniku UCI in tudi o pokritem velodromu.

Kako ste doživeli prvo kolajno pod vašim vodstvom?

Težko najdem besede, smo drugi na svetu v panogi, kjer nastopa več kot 100 držav, za Primoža, ki je šele nekaj let v kolesarstvu, pa je to še večji dosežek. Zdi se mi, da točno ve, kaj si želi in kako to doseči ter cilju podredi vse, fant ima res red v glavi. Dirko sem spremljal ves živčen in navijal, kar se je dalo, super se je izteklo. Ne smemo pa pozabiti tudi na Jana Tratnika, Slovenija je zaostala le za Nizozemsko, kar je znanstvena fantastika.

Bo imelo kolesarstvo v prihodnje bolj vidno mesto v slovenskem športu?

Sem optimist in računam, da se bodo neke spremembe zgodile, na olimpijski komite smo že poslali nekaj prošenj in predlogov in po neuradnih informacijah bodo vsaj nekatere upoštevali. Končno bi morali spremeniti dojemanje kolesarstva kot individualnega športa, če si želimo in pričakujemo kolajno na cestni dirki, ki se enkrat zagotovo bo zgodila. Upam in želim si, da bi jo imeli že jutri. Zanjo bo zaslužna celotna ekipa, ne le posameznik, ki jo bo na odru za zmagovalce dobil okrog vratu. To bi odgovorni morali razumeti, čeprav na papirju kolesarstvo spada med individualne športe.

Na čelo UCI je prišel Francoz David Lappartient, podprla ga je tudi KZS.

David se je hitro razvil v odličnega delavca in prišel do tega visokega položaja. Zagotovo nam je bližje, kot nam je bil Brian Cookson. Računam, da se bo nekaj stvari spremenilo in bo kaj pridobilo tudi slovensko kolesarstvo.

Kaj Slovenija kot majhna nacija pridobiva z menjavo na vrhu?

Upamo, da bo David ta predsednik, ki bo prinesel spremembe. Predvolilnih obljub je bilo veliko, jasno je, da vseh ne bodo uspeli uresničiti, vsaj osnovne spremembe pa bodo prinesle korak v pravo smer. Sodelovanje z ASO bo velik izziv za novo vodstvo. Zgodovina je pokazala, da je mednarodna zveza zaspala v razvoju. Organizatorji dirk, predvsem ASO, so jo prehitevali po levi in po desni.

Majhne države v velikih zvezah le redko pridejo do besede ...

Male nacije so milo rečeno odmaknjene od korita, naši predlogi se ne upoštevajo in neprestano se je treba boriti za vsako stvar. Tako kot je Roglič, ki prihaja iz dvomilijonske države pokazal, da se da premagati velesile, moramo biti tudi mi odločni in pokazati, da so naši predlogi dobri in upoštevanja vredni. Vem, da ne bo lahko, a ne smemo vreči puške v koruzo po prvem neuspelem poskusu.

Kdo so tisti, ki vlečejo niti v evropski in mednarodni kolesarski zvezi?

Zelo močan je blok, ki se začne na Portugalskem in gre prek Španije, Italije in Francije do Belgije, v zadnjem času so h koritu spustili še Norveško in jo sprejeli med velike. Na drugi strani imamo še Rusijo, ki je tako velika, da je edina sama sposobna konkurirati zahodnemu bloku in skrbi za ravnotežje. To so države, ki odločajo.

Kaj se dogaja z velodromom v Češči vasi?

Pokriti velodrom je eden od ciljev prvega mandata, ki ga nisem izpolnil. Občina Novo mesto je že naredila prve korake, po zadnjih informacijah novomeškega župana so pridobili tudi že prvi del sredstev in zdaj zagotovo lahko rečem, da do konca mojega drugega mandata pokriti velodrom v Novem mestu bo, odpira se tudi možnost zanj v Ljubljani.