Nedelja Sunweba za čisto desetko

Kolesarke BTC City Ljubljana so ekipni kronometer na SP končale na sedmem mestu. Sunweb najboljši v moški in ženski konkurenci. 

Objavljeno
17. september 2017 14.03
Posodobljeno
17. september 2017 14.03
CYCLING-NORWAY-ROAD-WORLD
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec

Bergen - Svetovno prvenstvo so letos otvorile ženske ekipe v vožnji na čas, med deveterico na štartu je bila tudi ljubljanska ekipa BTC City Ljubljana. Na težki progi z dober kilometer dolgim vzponom so se kljub bolezni Urše Pintar odrezale nad pričakovanji, dosegljivo je bilo tudi šesto mesto. 

Pred prihodom na Norveško je bil glavni cilj uvrstitev v prvo deseterico, a se žal disciplina ni prijela tako dobro, kot so pri Mednarodni kolesarski zvezi upali in želeli, zato je bilo vnovič na štartu le devet ekip, sicer ena več kot lani v Dohi. Vodja ekipe Gorazd Penko je bil zadovoljen tako z rezultatom kot z vožnjo njegovih kolesark: »Že nekaj časa se vrtimo okrog sedmega mesta, mislim pa da je bila današnja vožnja ekipe praktično popolna. Glede na orožja, ki jih imamo v ekipi, je bila proga pisana na kožo našim lahkim tekmovalkam, a je bilo po ravnini še vedno potrebno držati hitrost nad 50 km/h, kar je za hribolazke zelo težko. Pohvalil bi vse, tudi mlado novinko Maaike Boogaard, ki je bila še lani v kategoriji mladink, pred vzponom je vozila vrhunsko in narekovala močan ritem. Vesel sem, da nam je navkljub vsemu uspelo izvesti tako dobro vožnjo.«

Ljubljančanke so bile do drugega vmesnega časa na šestem mestu, razgiban prvi del proge in kasneje vzpon sta bila po volji hribolazk, predvsem Hanne Nilsson, v zadnjih kilometrih pa so kolesarke ekipe FDJ pridobile dobre pol minute in prehitele BTC City v cilju. Do presenečenja je prišlo na prvem mestu, prve favoritinje in branilke naslova iz ekipe Boels Dolmans so zlato medaljo prepustile nizozemskemu Sunwebu, veselje v cilju pa je bilo ob nepričakovanem naslovu prvakinj veliko. 

Ljubljanski ekipi je uspelo ponoviti rezultat iz Dohe, čeprav je prejšnji teden zbolela Urša Pintar in je danes štartala močno načeta. Tudi na željo trenerja je stisnila zobe in ekipi pomagala po najboljših močeh, s prvo četverico je prišla čez vzpon in zdržala do cilja. Penko je bil ponosen na vožnjo svoje desne roke, ki v klubu ni le tekmovalka, opravlja tudi naloge sekretarke, predstavnice za stike z javnostjo, ...: »Urša je v kolesarstvu pravi fenomen, ob vseh nalogah v klubu najde še čas za treninge, je ena redkih športnic na tem nivoju, ki ji to uspeva. Danes je nastopila bolana, ker smo jo potrebovali v ekipi in zato je stisnila zobe, za kar si zasluži vse čestitke.«

Tudi najboljša slovenska kolesarka zadnjih let Polona Batagelj je bila s svojim nastopom in rezultatom ekipe zadovoljna: »V primerjavi z lanskim letom je bilo vzdušje ob progi fantastično, zelo zadovoljna in vesela sem, da sem lahko na tem prvenstvu vozila s svojo ekipo. Danes smo se dobro ujele, cel teden smo trenirale skupaj, program dirk in treninga v zadnjem času je bil zelo dobro zastavljen. Smo optimalno pripravljene, dale smo svoj maksimum in med puncami ni bilo odstopanja. Pokazale smo lepo vožnjo in sledil je tudi dober rezultat. Ekipni kronometer je najtežja disciplina, šele tukaj res vidimo, česa smo sposobni in kaj vse lahko pretrpimo, a je hkrati tudi najlepša, saj smo vse tekmovalke skupaj in dirkamo druga za drugo.«

Eugenia Bujak je kljub dolgi sezoni, v kateri sicer ni prišla do zmage, a je nekajkrat na največjih dirkah posegla v prvo deseterico, nazadnje na španski Vuelti. Bujakova je raznovrstna kolesarka in najmočnejše orožje Gorazda Penka v zadnjih letih, tudi tokrat je bila ključni faktor za dober rezultat ljubljanske ekipe. »Vsaka kolesarka je dala danes od sebe čisto vse, ta proga je bila za nas veliko boljša, jaz se dobro peljem tudi po ravnini, ostale pa imajo raje takšno progo kot pa ravnino iz Dohe. Prehitele smo dve ekipe, ki so bile lani pred nami in mislim, da je ta rezultat še precej boljši kot tisti z lanskega SP. Letos je naša ekipa sestavljena bolj enakovredno kot lani, vse smo bile približno enako močne, zato smo lahko složno peljale vse do cilja. Ekipa BTC City vsako leto naredi še korak naprej, zmage sicer nismo ujele, a imamo precej več dobrih rezultatov kot lani, sezone pa tudi še ni povsem konec,« je z nasmehom povedala Poljakinja. 

Svetovno prvenstvo je za Gorazda Penka in njegovo ekipo vsako leto eden glavnih ciljev sezone in tudi tokrat so z nastopom opravile z odliko, zato si je za konec nasmešek dovolil tudi sicer vedno zelo zbrani vodja ekipe. Tekmovalni program se za njih nadaljuje vse do konca oktobra, ko bodo sezono sklenile z dirko na Kitajskem. 

Na krilih Dumoulina tudi do moškega zlata

Pred moškim ekipnim kronometrom so se med favoriti za zlato odličje največkrat omenjali Sky, Sunweb in BMC, a je v nedeljskem popoldnevu soj žarometov pripadel nemškemu Sunwebu. Tom Dumoulin je odlično vodil ekipo na zahtevni progi v Bergnu, na vzponu narekoval ravno prav močan tempo in v zaključku pokazal vso svojo moč, čas Sunweba je obveljal vse do konca dirke.

Primož Roglič je z LottomNl potiho ciljal na kolajno, a se je moral na koncu zadovoljiti s sedmim mestom: Potiho smo pričakovali več, a smo dali vse od sebe in moramo biti zadovoljni z doseženim rezultatom. Delovali smo dobro, vsako leto delamo na tem, da postanemo še nekoliko boljši v tej disciplini, tudi nad počutjem pa se ne smem pritoževati. 

Veliko bolj zadovoljen je bil Jan Tratnik, ki se je s poljskim CCC Sprandi Polkowice uvrstil le mesto za Rogliča in izpolnil sanje o deseterici: »Zelo smo zadovoljni, prikazali smo odlično in zelo uigrano vožnjo in dosegli vrhunski rezultat. V naši ekipi se kronometru ne posvečamo posebej, a smo vodstvu pokazali, da smo tudi v tej disciplini lahko zelo dobri.« 

Za slovenske kolesarje se je uvodna nedelja razpletla zelo dobro, dobra forma Rogliča in Tratnika pa je odlična napoved pred sredinim kronometrom, ki bo za Slovenijo dan D letošnjega svetovnega prvenstva.