Nibali vso jezo in razočaranje stresel v kraljevski etapi

Kolesar Vincenzo Nibali, ki je v Pirenejih doživljal najtežje trenutke kariere, se je zmage veselil kot lani rumene majice.

Objavljeno
25. julij 2015 01.39
V. D., šport
V. D., šport
La Toussuire – Po povsem ponesrečenem uvodnem tednu Toura, kalvariji v Pirenejih, je lanski junak Vincenzo Nibali preživljal najhujše dneve in ure kariere. Tako hudi so bili, da ga je športni direktor Astane Aleksander Vinokurov »po malem« postavljal v drugo vrsto (za Jakobom Fuglsangom), ker ni upravičil zaupanja. Pozneje se je opravičil, da ga je želel le spodbuditi.

Karkoli je že mislil Vinokurov, Nibali se ni dal ugnati. Verjel je, da lahko v Alpah pokaže drugačen, lanski obraz. V kraljevski etapi ga je v najlepši luči. Po številnih neuspešnih pospeševanjih mu je naposled le uspel veliki beg, iz katerega se je rodila etapna zmaga. Najlepši obliž za vse psihične rane. Zato je tudi tako kričal in krilil z rokami v cilju. Nemara še bolj kot lani, ko je osvojil rumeno majico. Iz dna duše je šla vsa jeza in razočaranje minulih tednov, ko mu z izjemo uvodnega kronometra prav nič ni šlo od nog. »To je bil napad mojega športnega ponosa. V mislih sem imel samo etapno zmago. O skupni razvrstitvi nisem razmišljal,« je odgovoril na vprašanje, kaj pomeni zaostanek 1:19 minute za 3. mestom pred Alpe d'Huezom. Nibali se je namreč v skupnem seštevku povzpel na 4. mesto.

Nibalijev napad na začetku etape, ko je napovedal potop pomočnikov Chrisa Frooma, in 60-kilometrski beg je zasenčil vse. Tudi dolgo pričakovani in pravzaprav edini pravi napad na rumeno majico Naira Quintane. Kolumbijčeva akcija je bila dolga 6 km. Če je imel v mislih rumeno majico, je napadel odločno prepozno. »Ritem Tinkoffa na zadnjem vzponu je bil tako visok, da ni imelo smisla pospeševati. Čakal sem na najbolj ugoden trenutek. Trideset sekund seveda ni veliko, a je dovolj za spodbudo za Alpe d'Huez. Zdaj nam je glavni cilj ubraniti tretje mesto. Harada je opravil sijajno delo, ko je izničil Nibalijevo prednost, ki je začela hitro naraščati,« je poudaril Kolumbijec.

Froome je pojasnil, da je šel za Quintano v svojem ritmu, da bi ohranil še nekaj energije za zadnjo gorsko etapo. Na koncu je bil do konca izmučen, saj mu je moral pomagati slovenski maser v ekipi Skyja Marko Džalo, da je obdržal ravnotežje. Jezen je bil na Nibalija, ki je napadel v trenutku, ko mu je kamen blokiral zadnje kolo in se je ustavil, da ga je odstranil. »To ni pošteno. Drugi kolesarji so videli, da se je ozrl in pospešil, ko je videl, da imam težave. Jaz tega ne bi naredil,« je okaral zmagovalca etape. Nibali je pojasnil, da ni vedel, kaj se mu je zgodilo. »Pred sodbo bi moral razmisliti in uporabiti svoje možgane, preden bi karkoli povedal,« je zabrusil rumeni majici, s katero že od lanskega Toura nima najboljših odnosov. Poudaril je, da je pogledal, kje je Kangert, in da rumene majice sploh ni videl.

Poraženca dneva sta bila dva. Geraint Thomas, katerega »razpad« je bil pričakovan, saj je v minulih 18 etapah opravil izjemno delo za Frooma. Izgubil je uvrstitev v deseterici. Contador se je vso etapo boril za preživetje. Ves dan so mu grozili krči, še zlasti na vzponu na Croix de Fer. Na vprašanje, ali lahko Quintana ogrozi Frooma, je dejal, da odvisno od taktike Movistara.

Tako kot je včeraj kolesaril Thomas, je alpske preizkušnje preživel Kristjan Koren. Tudi on je svoje delo dobro opravil in kolesari v tako imenovanem »grupettu« oziroma skupini na začelju karavane.