Ob dobrem koncu tedna je možna tudi kolajna

Kolesarsko EP: Močna reprezentanca do 23 let z visokimi cilji pred cestno dirko, Čemažar za začetek šesti.

Objavljeno
02. avgust 2017 22.06
Na sliki Tadej Pogačar. Kolesarska dirka po Sloveniji s ciljem na Rogli, 17. junij 2017 [Tadej Pogačar,Kolesarska dirka po Sloveniji,Rogla,kolesarstvo]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Na evropskem prvenstvu 26 slovenskih kolesarjev in kolesark največ pričakuje od sobote in nedelje, ko bodo na sporedu cestne dirke. Prvo deseterico je s šestim mestom na kronometru prinesel mladinec Nik Čemažar, v članski konkurenci na kronometru ne bo slovenskih predstavnikov.

Šele drugič evropsko prvenstvo organizirajo tudi v članski konkurenci, a dirka hitro pridobiva ugled. »Evropska kolesarska zveza se je 40 let borila, da bi na EP lahko vozili tudi člani, a je UCI vse poizkuse onemogočila. Zdaj, ko jim je končno uspelo, bo dirka le še rasla, a jo čaka težka naloga, saj bo morala v natrpanem koledarju poiskati ugoden termin, ki bo privlačen najboljšim,« pravi športni direktor reprezentanc Martin Hvastija. Prav pod vodstvom »Hvače« bo dirkala zelo močna reprezentanca mlajših članov, ki ima na EP visoke cilje. Na današnjem kronometru bo nastopil državni prvak Izidor Penko, a mu trasa ne ustreza, zato nima visokih rezultatskih pričakovanj. Povsem drugače bo na sobotni cestni dirki. »Spomladi je večina reprezentantov še opravljala maturo, zato smo imeli več težav, v drugem delu sezone so se stvari premaknile na bolje. Kapetan bo Gašper Katrašnik, ki je bil sedmi pred dvema sezonama in bo tokrat meril vsaj tako visoko, poleg tega se je posebej pripravljal le za EP,« je razkril Hvastija. Katrašnik je hitre noge pokazal na sobotnem nočnem kriteriju v Kranju z drugim mestom, ob njem bo visoko meril še drugi z nedeljske VN Kranja Žiga Jerman. »Tako Jerman kot Katrašnik sta hitra, a v šprintu velike skupine nimata možnosti za stopničke, zato bomo poizkusili dirko narediti čim težjo. V pomoč nam bo tudi letos najboljši Tadej Pogačar, ki na ravnini ne bo med favoriti, a je tako dober, da bo znal izkoristiti svojo moč,« še pravi Hvastija.

Prvi vrhunec prvenstva bo današnji moški kronometer v kategoriji elite, v kateri Slovencev ne bo. »Z Rogličem smo se že spomladi dogovorili, da izpusti evropsko prvenstvo in se pripravi za SP, Jan Tratnik pa je moral na dirko po Poljski, ki je za njegovo ekipo zelo pomembna, zato smo se odločili, da raje ne pošljemo nikogar na štart, če nismo konkurenčni najboljšim,« je pojasnil selektor Andrej Hauptman. Največjih specialistov ne bo, a bodo na štartu med drugim Stefan Küng, zmagovalec zadnjega kronometra na Giru Jos van Emden in najhitrejši v Marseillu Maciej Bodnar. Na cestni dirki bo kapetan Luka Mezgec, Slovenija pa bo imela po zaslugi odlične prve polovice leta na štartu kar devet kolesarjev. Nik Čemažar je prvenstvo odprl s šestim mestom, a ni bil zadovoljen: »Vem, da bi lahko odpeljal bolje. Počutil sem se dobro, a sem preveč varčeval moči in zaostanek je temu primeren,« je bil kratek kolesar KK Kranj. Luka Sagadin je bil 27., tudi Vita Movrin (23.), Urška Žigart (21.) in Katja Jeretina (26.) so ostale brez dvajseterice.