Pogačar nepremagljiv na Džebel Hafitu

Mladi slovenski as je slavil svojo prvo letošnjo zmago in se utrdil v vodstvu skupnega seštevka dirke po ZAE.
Fotografija: Tadej Pogačar je slavil prvo letošnjo zmago.” FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je slavil prvo letošnjo zmago.” FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Tadej Pogačar (UAE) je na vzponu na Džebel Hafit dosegel, kar je želel. V 3. etapi dirke po Združenih arabskih emiratih je v izjemnem dvoboju z Adamom Yatesom (Ineos) slavil zmago ter se močno utrdil v vodstvu skupnega seštevka.

»Ta klanec poznam skoraj tako dobro kot domači Krvavec,« je 22-letni Komendčan dejal o 10,8 km dolgem vzponu, na katerem je že lani slavil etapno zmago na poti do končnega 2. mesta na dirki po ZAE. Letos pa se mu obeta zmaga v skupni razvrstitvi, saj bo v preostalih štirih etapah branil 43 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Yatesom.



Pogačar, ki je rdečo majico vodilnega oblekel po 4. mestu v ponedeljkovi vožnji na čas, je z moštvenimi kolegi iz ekipe UAE nadziral potek dirke vse do zadnjega klanca, v začetku katerega je tempo glavnine narekoval Jan Polanc. Ko je Gorenjec omagal, sta delo prevzela Rafal Majka in Davide Formolo, ki pa nista dolgo zdržala v ospredju. Pogačar je že šest km pred ciljem ostal brez pomočnikov, vendar je delo odlično končal tudi sam. Njegovo pripravljenost sta prva preizkusila Sepp Kuss (Jumbo Visma) in Adam Yates, ki se nista mogla otresti mladega Slovenca, zato pa je bil njun pospešek premočan za Joãa Almeido (Deceuninck Quick Step), ki je pred etapo za Pogačarjem zaostajal le 5 sekund.


Dobil taktični dvoboj


Najmočnejši in najbolj vztrajen je bil v ospredju Yates, čigar naslednji skok 4 km pred ciljem je odpihnil Kussa. Britanec pa se nikakor ni mogel otresti Pogačarja, ki je zadnje kilometre prekolesaril izjemno taktično zrelo. Tekmecu je prepustil delo na čelu, v zadnjih 400 metrih pa ga je strl z izjemnim pospeškom, ki mu je prinesel prvo letošnjo zmago in že 18. v karieri med profesionalci. Polanc je etapo končal na 41. mestu, pet minut za Pogačarjem, Luka Mezgec (BikeExchange) pa je bil 83. (16:05).



»Želeli smo si zmago in dobili smo jo. Za nami je zelo zahteven dan, saj so bile spet možnosti, da bi se karavana raztrgala v vožnji na veter, vendar je moja ekipa opravila izjemno delo. Pred vzponom me je pripeljala v ospredje in vse, kar sem moral storiti, je bilo odgovoriti na napade najnevarnejših tekmecev. Bilo je zelo zahtevno, vendar sem izjemno vesel, da sem zmagal. Ko je Almeida zaostal, sem si želel čim večje razliko, mislim, da je Yates razmišljal podobno. Poznal sem finiš in vedel sem, kaj moram storiti. Zgodaj sem začel šprint, ker sem vedel, da je v zadnjih dveh ovinkih težko prehiteti kolesarja pred seboj. Dirke še ni konec, na sporedu je še en ciljni vzpon, tudi v vožnji na veter se lahko zgodi še marsikaj,« je v cilju povedal Pogačar, za katerega bo ključna predvsem četrtkova 5. etapa s ciljem na Džebel Džajfu, kjer si je predlani etapno in končno zmago na dirki po ZAE prikolesaril Primož Roglič.

Tadej Pogačar je prednost v skupnem seštevku povečal na 43 sekund.” FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Tadej Pogačar je prednost v skupnem seštevku povečal na 43 sekund.” FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Preberite še:

Komentarji: