Pogačarjeva simultanka uspešna generalka za Tour

Kolesarski as iz Klanca pri Komendi si je v Radovljici prikolesaril prvi naslov slovenskega prvaka na cesti.
Fotografija: Ko je Tadej Pogačar potegnil v zadnji klanec, ni bilo dvoma o zmagovalcu. Foto Črt Piksi
Odpri galerijo
Ko je Tadej Pogačar potegnil v zadnji klanec, ni bilo dvoma o zmagovalcu. Foto Črt Piksi

Državno prvenstvo v Radovljici se ni moglo razplesti drugače kot s prepričljivo zmago številke ena na svetu Tadeja Pogačarja. Kapetan ekipe UAE je tako kot pred nekaj dnevi na Pokljuki, kjer je bil najboljši v vožnji čas, v Radovljici na cestni preizkušnji pokazal, da je pred 110. Tourom, ki se bo v soboto začel v Bilbau, odlično pripravljen, čeprav si je aprila zlomil levo zapestje.

Skrbi, da bi šlo pred odhodom v Francijo kaj narobe z zapestjem, ki so mu ga 23. aprila operirali po nesreči na dirki Liege–Bastogne–Liege, so botrovale temu, da na tokratnem DP ni bilo veliko napetosti.

Pogačar se je namreč izstrelil v ospredje skorajda takoj po štartu. Na pedala je pritisnil že v prvem od osmih 19,5 km dolgih krogov in s seboj odpeljal še enega od naših »legionarjev« iz svetovne serije Luko Mezgeca (Jayco Alula). V njuni družbi je bilo pričakovati še Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), tako bi imeli v ospredju najmočnejše tri kolesarje na dirki, tudi trojico, ki bo gotovo slovenske barve branila na francoski pentlji.

Tadej Pogačar je slavil svoj prvi naslov slovenskega prvaka na cesti. Foto Črt Piksi
Tadej Pogačar je slavil svoj prvi naslov slovenskega prvaka na cesti. Foto Črt Piksi

Vendar je bil Mohorič malenkost prekratek ob Pogačarjevem skoku, tako da se je vrnil v glavnino, ki je že po prvem krogu zaostajala za 1:40. Čeprav se je bahrajnski dvojec Mohorič-Matevž Govekar nato podal v lov, je bilo to zvonjenje po toči.

Pogačar in Mezgec sta bila premočna zanju, še bolj pa se vse kolesarje domačih ekip. To DP bi bilo morda bolj napeta dirka le, če bi bila v karavani tudi kolesarja Jumba Visme Primož Roglič in Jan Tratnik. Prvi se je boju za svoj drugi cestni domači naslov odpovedal, ker se je po zmagoslavju na Giru povsem tekmovalno odklopil, drugi je ravno začel vaditi na kolesu po trku z avtomobilom v Pescari, ki mu je preprečil nastop na dirki po Italiji.

Matej Mohorič in Matevž Govekar iz Brahraina Victoriousa sta se udarila za 3. mesto Foto Črt Piksi
Matej Mohorič in Matevž Govekar iz Brahraina Victoriousa sta se udarila za 3. mesto Foto Črt Piksi

Vprašanje za preostale tri ure in pol na tehnično zahtevni preizkušnji, na kateri so morali člani premagati 2640 višinskih metrov, je bilo, kdaj se bo Pogačar odpeljal še Mezgecu. Vendar sta se 24-letnik s Klanca pri Komendi in deset let starejši Kranjčan vse do zadnjega vzpona proti središču Radovljice vozila, kot da bi bila moštvena kolega. Ko pa se je odločalo o zmagi, ni bilo dvoma. Pogačar je potegnil in se sam odpeljal proti cilju.

Ves dan na vetru

»Z ekipo smo se odločili, da naredimo selekcijo že takoj po štartu. Izkazalo se je, da je bila že v prvem krogu tudi končna. Ni bilo ves čas idealno. Z Lukom sva se spraševala, ali je to pametno. Uspelo nama je in vesel sem, da sem zmagal. Informacij ni bilo veliko, ves čas sva tako morala razmišljati, da naju lahko zmanjka, da naju lahko ujamejo, a sva do zadnjega kroga zelo dobro sodelovala,« je o duetu z Mezgecem povedal Pogačar, prvi po Sašu Svibnu leta 1997, ki je v isti sezoni osvojil oba naslova državnega prvaka.

Najbolji na DP, Tadej Pogačar (v sredini), Luka Mezgec (levo) in Matej Mohorič. Foto Črt Piksi
Najbolji na DP, Tadej Pogačar (v sredini), Luka Mezgec (levo) in Matej Mohorič. Foto Črt Piksi

»To sem si želel. Nisem vedel, da se toliko časa ni zgodilo. Moral sem izpustiti pripravljalno dirko pred Tourom, zato sem se osredotočil na osvojitev obeh majic. Vesel sem, da mi je uspelo. Dirka je bila dober test pred Tourom. Noge so bile zelo solidne. Zdaj se moram samo še spočiti in potem štart v Bilbau,« je misli na vrhunec sezone preusmeril Pogačar.

»Na srečo sem pred prvim klancem skočil za ubežno skupinico, tik pred vrhom me je prehitel Tadej, dejal sem, to je pravi trenutek. Ostala sva sama, Matej pa je ostal 40 metrov za nama, zato sva šla oba na vse ali nič. Začelo se je tri ure in pol resnice, vožnje, kakršno najbolj sovražim. Ves dan sva bila na vetru, dirkala na tempo, kar ni moja posebnost v kolesarstvu. Drugače sem ves dan v glavnini, nato pa pri pripravi šprinta razvijem več kot 1000 vatov za kratek čas, tukaj pa je bilo treba ves dan razvijati od 370 do 400 vatov. Bil je dober trening, a ne takšen, kot sem si ga želel,« pa je dan v Pogačarjevem tempu orisal Mezgec, ki si ni delal utvar, da bi lahko zmagal.

Po DP je čas za boj za rumeno majico na Touru. Foto Črt Piksi
Po DP je čas za boj za rumeno majico na Touru. Foto Črt Piksi

»Ko sva se pogovarjala, se nisva o tej dirki, temveč o tem, kako bo na Touru. Na klancih me je čakal, da sva šla skupaj po ravninah, če bi on odprl ventile v klanec, bi že prej ostala vsak sam. Združeno sva delovala, da sva si prikolesarila zadostno prednost in se udarila na zadnjem klancu, na katerem ni bilo presenečenja,« je še povedal Mezgec.

Pintarjeva se je odpeljala z mladinci

V ženski konkurenci se za razliko od DP v kronometru na Pokljuki ni izšlo po željah Pogačarjeve zaročenke Urške Žigart (Jayco Alula). Drugi naslov slovenske prvakinje na cesti si je zasluženo prikolesarila Urša Pintar (BTC City Ljubljana), za katero je bilo ključno to, da se je na zahtevni trasi držala zavetrja starejših mladincev, s katerimi je štartalo 13 članic in mlajših članic.

»Trasa mi je bila pisana na kožo. Štartale smo s starejšimi mladinci, kar je bilo nekoliko stresno, a se je to zame pokazalo kot dobro. V predzadnjem krogu na zadnjem vzponu sem se zagnala za njimi, uspelo mi jih je držati, tako da smo v cilj prišli z veliko prednostjo pred ostalimi. Ponosna sem, s trenerjem Gorazdom Penkom se mi je uspelo zelo dobro pripraviti za takšno traso,« je povedala 37-letna državna prvakinja, ki je drugouvrščeno Žigartovo ugnala za 1:24, tretjo Špelo Kern (Cofidis) pa za 1:41.

Preberite še:

Komentarji: