Dvojna zmaga za Mitchelton Scott, v rožnatem Yates

Na Etni sta tokrat dvojno zmago slavila Esteban Chaves in Simon Yates, Chris Froome se je rešil iz težav.
Fotografija: Simon Yates je novi nosilec rožnate majice. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Simon Yates je novi nosilec rožnate majice. FOTO: Luk Benies/Afp

Izjemno zanimivo šesto etapo so zaznamovali kolesarji Mitchelton Scotta, na prvem in drugem mestu sta končala Esteban Chaves in Simon Yates, Britanec pa je tudi novi vodilni na Giru. Skupina zasledovalcev z večino favoritov je zaostala slabe pol minute, Rohan Dennis pa še nekoliko več in rožnata majica je zamenjala lastnika. 

Etapo so zaznamovali tudi Slovenci, Jan Polanc in Domen Novak sta bila v ubežni trideseterici, v kateri je bil tudi Chaves, na vzponu na Etno pa ne Polanc ne Novak nista imela dovolj moči, da bi sledila najhitrejšim. Dirkanje na Etni je bilo tokrat mnogo bolj razburljivo kot lani, prvi dvoboj favoritov pa je potrdil, da je avstralski Mitchelton Scott trenutno v izjemni formi. 

»Vse se je zgodilo spontano, bilo je noro, Esteban se je nekako znašel v ospredju, zato smo lahko samo čakali na zaključek in prišparali nekaj moči. Na koncu se je izšlo perfektno, počutil sem se zelo dobro, vsi so se gledali med seboj, zato sem se odločil poizkusiti in zagotovo mi ni žal. Takoj sem mu povedal, da naj vzame etapno zmago, bil je v begu cel dan, definitivno si jo je zaslužil,« je bil v cilju nasmejan Simon Yates. 


POTEK DIRKE


Pred natanko letom dni je Jan Polanc po samostojnem pobegu v zaključku slavil na Etni. Giro se je tudi letos vrnil na sicilijanski ognjenik in čeprav se bodo na Etno povzpeli z druge strani kot lani, je Jan Polanc spet v ubežni skupini.

Po hitri prvi uri dirkanja, ko je bila povprečna hitrost kar 48 kilometrov na uro, je ušla skupina 30 kolesarjev 115 kilometrov pred ciljem. V njej sta tudi dva od treh slovenskih predstavnikov, ob Janu Polancu še Domen Novak, ni pa še jasno, kakšna bo njuna vloga v begu. 



Del močne trideseterice sta tudi Kolumbijca Sergio Henao in Esteban Chaves, ki sta visoko v skupnem seštevku. Po drugi strani je kapetan ekipe UAE Emirates Fabio Aru že izgubil nekaj časa, ki bi ga rad čimprej nadoknadil, zato Polanca morda čaka vloga pomočnika, ne boj za etapno zmago.

Do cilja etape je še slabih 35 kilometrov, povprečna hitrost pa je še vedno višja od 44 kilometrov. Ubežna trideseterica ne sodeluje najbolje, zato prednost počasi pada, vmes je padla že pod dve minuti, zdaj pa se je ustalila okrog dveh minut in 10 sekund. To bo bržkone premalo, da bi ubežniki lahko zdržali vse do vrha Etne, bodo pa vsaj nekateri zagotovo v pomoč ekipnim kapetanom na vzponu, če se bodo odločili za napad. 

Kolesarji so tik pod vznožjem Etne, ki je zavita v oblake in lahko se zgodi, da bo pred ciljem etape začelo deževati. Prednost ubežnikov znaša minuto in 40 sekund, v glavnini največ dela opravlja Astana.

Ubežniki, kjer večino dela opravlja Jack Haig, so že začeli z vzponom, njihova prednost pa znaša le še minuto in 20 sekund. Če bo glavnina nadaljevala v takšnem tempu, se bo zgodba ubežne trideseterice hitro končala. Ubežniki so se razbili na več manjših skupin, v ospredju je najbolj dejaven Ben Hermans, sledi mu tudi Esteban Chaves, Jan Polanc pa ni več povsem na čelu dirke. V ozadju še vedno močan tempo narekuje Astana, razlika do ubežnikov je le še minuta. 

Luis Leon Sanchez je s silovitim tempom dodobra zdesetkal glavnino, v ospredju pa je trenunto sam Giulio Ciccone. Ujel ga je Chaves in se takoj odpeljal sam v ospredje, kolesarji pa prihajajo na najtežji del vzpona. Tudi glavnina ni več daleč, prednost znaša le še dobre pol minute. 
 

Lopez napadel, Froome odpadel


V glavnini je končno prišlo do napada Lopeza, Rohan Dennis je z rožnato majico takoj zdrsnil na ozadje skupine, tudi Chris Froome se je pomaknil proti repu, Tom Dumoulin pa deluje zelo dobro. Lopez sicer ni napadel na vso moč, zato je narekovanje tempa prevzel kar Dumoulin, saj je Chris Froome v velikih težavah. Tudi Dumoulin ni dolgo zdržal na čelu, tempo je padel in Froome je ujel priključek, Rohan Dennis pa je odpadel. 

Prvič je napadel tudi Domenico Pozzovivo in si takoj privozil nekaj metrov prednosti. Froome ima srečo, da tekmeci napadajo eden drugega in tempo ni konstanten, zato Britancu vsakič uspe ujeti priključek. Še bolj vesel je v ospredju Esteban Chaves, ki se pelje zmagi naproti. 

V zaključku je silovito napadel Simon Yates in hitro ujel Estebana Chavesa, dvojec Mitchelton Scotta je skupaj pripeljal do cilja in Yates je Kolumbijcu prepustil zmago. Skupina s favoriti je prišla v cilj 25 sekund kasneje, Simon Yates je novi vodilni.

Preberite še:

Komentarji: