Šprinterski obračun znova Jakobsenu, Roglič ostaja tretji

Fabio Jakobsen si je za rojstni dan podaril zmago v 16. etapi dirke po Španiji. Njegova tretja na letošnji dirki. Roglič ostaja tretji v skupnem seštevku.
Fotografija: Fabio Jakobsen danes praznuje 25. rojstni dan. Zmagal je že tretjič na letošnji Vuelti. FOTO: Miguel Riopa Afp
Odpri galerijo
Fabio Jakobsen danes praznuje 25. rojstni dan. Zmagal je že tretjič na letošnji Vuelti. FOTO: Miguel Riopa Afp

Ravninska, 16. etapa od Lareda do Santa Cruza de Bezana je bila dolga 180 kilometrov. Po pričakovanjih smo videli zelo hiter začetek, pobeg najprej petih kolesarjev, katerimi se je kasneje pridružil še eden. 

Junaki, ubežniki dneva so bili: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jetse Bol (Burgos-BH) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal). Najkasneje, 7 kilometrov pred ciljem so ujeli zadnjega ubežnika Stana Dewulfa, potem se je začel boj šprinterskih ekip. 

Šprinterski obračun je bil hiter in predvidljiv, moštvo Deceuninck Quick-Step je storilo vse prav in svojega junaka Fabia Jakobsena dobesedno za ušesa pripeljala do najboljšega izhodišča za šprint. Mojster, kot je Fabio, take priložnosti ne izpusti, še tretjič je slavil na letošnji Vuelti. Kakšna vrnitev, če se spomnimo, da je pred 12. meseci njegovo življenje viselo na nitki.

Vsi štirje Slovenci so končali v glavnini. Primož Roglič je še vedno tretji v skupnem seštevku pred dvema brutalnima gorskima etapama, ki sledita jutri in pojutrišnjem.
 

Prvih 5 v 16. etapi:

1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
2. Jordi Meeus (Bora Hansgrohe)
3. Matteo Tretin (UAE Team Emirates)
4. Michael Matthews (Team BikeExchange)
5. Alberto Dainese (Team DSM)
 

Primož Roglič se pred zadnjim tednom dirke po Španiji počuti odlično. FOTO: Jumbo Visma
Primož Roglič se pred zadnjim tednom dirke po Španiji počuti odlično. FOTO: Jumbo Visma


***
Spremljali smo v živo


17:12
Fabio Jakobsen
je zmagovalec 16. etape! 

17:08
Dewulfa
so tudi ujeli. 4 km pred ciljem je vse pripravljeno za šprint glavnine!

17:07
Dewulf solira proti cilju! Samo še 5 km je pred njim!

17:05
Stan Dewulf
(AG2R-Citroën) se ni predal, druge ubežnike je že pogoltnil peloton.

17:02
Ubežniki so ujeti 10 km pred ciljem. 

17:00
Zagotovo bomo gledali sprinterski obračun med moštvi Alpecin-Fenix, Groupama-FDJ in DSM. Samo, da ne pride do padca.

16:57
Da, zdaj gredo vsi na vso moč. Ubežniki se trudijo ostati spredaj, glavnina pa jih na vso moč lovi. Še 12 km do cilja.

16:53
Sprinterski vlaki se že prerivajo v ospredju, samo še 15 km do cilja, ubežniki imajo še 22 sekund prednosti. Bomo videli sprint glavnine ali pa bo Magnus Cort Nielsen skušal doseči hat-trick s samostojno akcijo.

16:48
20 km pred ciljem, zadnja okrepna postaja, zdaj bo šlo zares. Ubežniki se še ne pustijo ujeti.

16:44
Alpecin-Fenix je prevzel vlogo UAE moštva in vlečejo glavnino proti cilju, ki je samo še 20 km oddaljen. Ubežniki: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jetse Bol (Burgos-BH) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), imajo še 32 sekund prednosti.

16:38
Rezultati na letečem cilju:
1. Jetse Bol (Burgos-BH), 20 točk / 3 sekunde
2. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), 17 / 2
3. Quinn Simmons (Trek-Segafredo), 15  / 1
4. Mikel Bizkarra (Euskatel-Euskadi), 13 
5. Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash), 10 

16:35
Favorit številka 1 za zmago v današnji 16. etapi:


16:30
Kolesarji iz moštva UAE niso naredili večje škode v glavnini. Ubežniki imajo 54 sekund prednosti, 30 km pred ciljem. Tempo se je v glavnini umiril. Landa je povsem na repu, sprinterji se spet zbirajo v ospredju.

16:25


16:20
UAE še enkrat pospešuje! Tudi Polanc sodeluje. Spet gredo na vso moč. Ubežniki: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jetse Bol (Burgos-BH) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) imajo še 36 sekund prednosti, 40 km pred  ciljem.
 
16:15
Moštvo UAE je tako močno pospešilo, da so ubežniki že na muhi, samo še pol minute prednosti imajo. Jakobsen je tudi spet v glavnini, uspelo mu je priključiti. UAE je nekaj hotel, a se mi zdi, da niso izpeljali načrtovanega, le tekmecem so potipali pulz.

16:10
UAE ima načrt!


16:05
Spremljamo klasično enodnevno dirko in ne etapo tritedenske dirke! Med ubežniki je prišlo bo obračuna, Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) se je naveličal biti samo ubežnik in je napadel. UAE pa zadaj še vedno razbija glavnino, na vso moč vlečejo, sprinterji odpadajo drug za drugim.

16:03
Kolesarji moštva UAE so naredili veliko škodo glavnini, ki je razpadla na več skupin. Kaj je njihov namen? Osamitev sprinterjev, da bo imel Trentin lažje delo? Jakobsen je odpadel, Demare tudi.

16:00
Dirka po Španiji se nadaljuje s tretjim zadnjim tednom. Ravninska, 16. etapa je 180 kilometrov dolga etapa od Lareda do Santa Cruza de Bezana, je uvodnik v zadnji teden. Trenutno moštvo UAE nadzoruje glavnino. Do cilja je 58 km, ubežniki imajo 1:22 prednosti. Ubežniki so: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jetse Bol (Burgos-BH) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal).

15:55
16. etapa je v znamenju ubežnikov, ki pa nimajo velike prednosti pred glavnino, v kateri je vse mirno, nihče si ne drzne napasti rdeče majice in Rogliča. Kaže vse na to, da vsi favoriti varčujejo z močmi za prihajajoči etapi. 

15:50
Glavnina je še vedno 1:29 za šestimi ubežniki. Do cilja je 62 km. 

15:44
Vanhoucke
se je pridružil peterici ubežnikov. 

15:40
Vanhoucke
je resno napadel, čez gorski cilj je prišel 20 sekund za ubežniki. Calmejane, Madrazo, Okamika, Cuadros, Azparren in Brambilla so 25 sekund za njim.

15:37
Prvi trije na gorskem cilju:
Alto de Hijas
1. Jetse Bol (Burgos-BH), 3 točke
2. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), 2 
3. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), 1 

15:35
Napad v glavnini! Maxim van Gils in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal)sta skupaj napadla. Ander Okamika, Angel Madrazo (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) in Gianluca Brambilla (Trek-Segafrdo) tso se podali v lov. 

15:30
Edini kategorizirani klanec na današnji etapi:  Alto de Hijas: 4.2km, 6.5-odstoten, sodi v 3. kategorijo.  Ubežniki imajo 1:12 prednosti. 

15:25
DSM, Groupama-FDJ in Deceuninck-Quick-Step vlečejo glavnino, pripravljajo izhodišče za svoje sprinterje. Alberto Dainese, Arnaud Démare in Fabio Jakobsen, bodo v ciljnem sprintu v glavnih vlogah.

15:23
Primož Roglič
se vozi v zavetrju kolegov iz ekipe, videti je odlično, še posebej imeniten je videti v novih modrih kolesarskih čeveljčkih. Še 80 km do konca 16. etape. Ubežniki in sprinterji bodo imeli danes največ dela, ter njihovi pomočniki. Favoriti za skupni seštevek bodo današnjo etapo izkoristili v zavetrju in kot ogrevanje za etape, ki sledijo vse do nedelje, ko se kolesarsko romanje zaključi na koncu poti svetega Jakoba, v Santiagu de Compostelu.

Samo en leteči in gorski cilj 3. kategorije, valovita cesta, ki še zdaleč ni ravna, kot je obeležena v vodniku dirke. Še predzadnja priložnost za sprinterje, da se pomerijo za etapno zmago.
Primož Roglič gre v zadnji teden s tretjega mesta, za vodilnim Norvežanom Oddom Christianom Eikingom zaostaja 1:36, vmes je še Francoz Guillaume Martin, ki ima za rdečo majico 54 sekund zaostanka in 42 sekund prednosti pred Rogličem. Jan Polanc je močno pokvaril svojo uvrstitev in je trenutno na 33. mestu. Jan Tratnik in Luka Mezgec bosta še vedno v vlogi glavnih pomočnikov v ekipi.

15:20
Še vedno ni informacij v kakšnem stanju sta Guillaume Martin (Cofidis) in Enric Mas (Movistar Team). Oba nadaljujeta z dirko, vendar nista videti najbolje. 

15:16
image_alt
Strmine bodo razkrile prave Rogličeve tekmece


15:13


15:10
Povprečna hitrost na današnji etapi je 43 km/h. Sprinterske ekipe ubežnikom ne pustijo dlje od dveh minut. Med ubežniki je tudi mladi, komaj 20-letni Quinn Simmons (Trek-Segafredo), ki je letos julija slavil na etapni dirki po Valoniji. Quinn je eden izmed kolesarskih najmlajših biserov, o katerem bomo zagotovo še veliko slišali.

15:05
Stanje na dirki je sledeče; 5 ubežnikov: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo) in Jetse Bol (Burgos-BH) imajo 1:45 prednosti pred glavnino v kateri je tudi rdeča majica. Do cilja je še 91 km.

15:00
16. etapa je že v teku. Na začetku je bilo že nekaj drame, zgodil se je padec sredi glavnine v katerega sta se zapletla tudi drugouvrščeni Guillaume Martin (Cofidis) in Enric Mas (Movistar Team), ki je trenutno na četrtem mestu. Oba sta nadaljevala z dirko, ne vemo pa še kakšne so njune posledice. Nihče izmed Slovencev ni bil na tleh.

Komentarji: