Roglič v osrčju Baskije vnovič stopil na vrh

Primož Roglič ima etapno zmago v žepu, za rumeno majico pa dva dni pred koncem dirke Po Baskiji zaostaja pičlo sekundo.

Objavljeno
07. april 2017 00.11
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Bilbao – Slovencu v dresu nizozemskega Lotta je tekmovalni premor očitno zelo dobro del: po napadalni predstavi ekipe se mu je konkurenca v Baskiji lahko le še priklonila. Danes in jutri bo imel Primož Roglič priložnost, da v žep pospravi še eno veliko zmago.

Roglič je bil ob prihodu na sever Španije v napovedih previden, izpostavil je le posamični kronometer na zadnji dan dirke. Po dobrih dveh tednih tekmovalnega premora je pravo formo hitro ujel, prve tri etape je še preživel v zavetju glavnine, v četrti pa je nato eksplodiral.

Na papirju je bila trasa videti pisana na kožo šprinterjem, ki se znajo peljati tudi navkreber, a je Roglič ekipam prekrižal načrte. Na zadnjem vzponu etape, ki se je končal 14 kilometrov pred ciljem, je ekipni kolega Zasavca George Bennett z napadom poskrbel za veliko selekcijo, v prvi skupini je ostalo le dobrih dvajset kolesarjev. Na začetku zelo hitrega spusta po avtocesti, kjer so hitrosti krepko presegle 90 kilometrov na uro, je Bennett spet vozil v ospredju, a se mu napad tudi drugič ni posrečil.

Nekdanji slovenski smučarski skakalec ima za seboj precej manj kolesarskih izkušenj od konkurence, zato nekatere stvari opravi povsem po svoje. Ko se je cela skupina začela pripravljati na šprint, je 27-letnik udaril še enkrat. V krožišču se je skupina razpotegnila, »Rogla« je skočil naprej in nekaj metrov prednosti spremenil v malo šolo vožnje na čas. V položaju kronometrista je sklonil glavo in drvel proti ciljni črti, njegovo zmago pa je zapečatil padec zasledovalcev, ki je za trenutek prekinil silovit tempo. Ob prihodu v cilj je tudi Roglič komaj verjel, da so njegove noge zdržale. »Vozili smo zelo napadalno, zato sem se vozil v ospredju in v zaključku sem vedel, da bi bila to lahko moja priložnost. Nato nisem razmišljal, vozil sem na polno in uspelo je. Komaj verjamem, res sem vesel te čudovite zmage,« Roglič ni skrival veselja ob uspehu, s katerim je kronal izvrstno delo ekipe.

Zadovoljen je bil tudi športni direktor Lotto Nl-Jumba Grischa Niermann. »Pred etapo sem fantom naročil, da moramo napadati. George je na klancu naredil vse, da bi se odpeljal, nato pa je uspelo Primožu. Lepo ju je gledati, ko krojita razplet dirke. Nismo ekipa, ki bi čakala srečo, raje sami poskrbimo zanjo in danes smo bili za borbeno vožnjo nagrajeni,« je povedal Nizozemec, ki bdi nad taktiko Rogličeve ekipe.

V Baskiji sta letos le dve pravi gorski preizkušnji, današnja kraljevska etapa bo zato pravi prikaz razmerja moči med favoriti. Na poti iz Bilbaa do delavskega mesta Eibar bo pred karavano šest kategoriziranih vzponov. Naloga Rogliča bo slediti najhitrejšim, predvsem agresivnemu Alejandru Valverdeju, ki je napadal že v prvih etapah. V skupnem seštevku je večina najboljših hribolazcev še vedno povsem izenačena, zato bodo slabši kronometristi danes primorani preiti v ofenzivo. Sobotna, dobrih 27 kilometrov dolga, vožnja na čas je Rogliču pisana na kožo, ravnine bo le za vzorec, na razgibanem terenu pa mu bo težko kdo kos, kar je nenazadnje pokazal tudi z lansko zmago na Giru. Vrhunska sezona slovenskih kolesarjev se nadaljuje, uvrstitve na stopničke iz preteklih sezon so letos zamenjale zmage.