Rumeno majico je Mervar nekoč nosil, kot trener bi jo osvojil

Po Sloveniji: v novomeški Adrii Mobilu stavijo na zmagovalca izpred dveh let Rogino in Rogliča, v ozadju čaka mladi Novak.

Objavljeno
17. junij 2015 23.58
Podsmreka 21.10. 2012 kolesarka dirka VN Avtomojster. Zmagovalec Marko Kump. Foto: ALESS CCERNIVEC/dELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Boštjan Mervar v 22-letni zgodovini dirke Po Sloveniji zavoljo svojega šprinterskega prereza nikoli ni osvojil rumene majice zmagovalca dirke, a jo je največkrat nosil kot zmagovalec etap – osemkrat. Zelo dobro ve, kako zahtevno je majico obleči in nositi, kaj šele osvojiti.

Potem ko je leta 2006 končal kariero, je Mervar od leta 2007 trener, zadnji dve leti strateg uspehov novomeške Adrie Mobil. Letos gre njegovim fantom – na »slovenski pentlji« bodo nastopili Marko Kump, Radoslav Rogina, Primož Roglič, Kristjan Fajt, Klemen Štimulak, David Per, Jon Božič in Domen Novak – odlično od nog. Po zaslugi Kumpa, ki je slavil že deset zmag, Novomeščani še nikoli niso imeli na polovici sezone toliko zmag. Letos jih imajo 12, toliko kot lani na koncu sezone.

»Dirka Po Sloveniji je za nas v športnem in organizacijskem smislu največji dogodek, zato je naša filozofija – zmagati na vsaki dirki – še posebej izražena. To pa ne pomeni, da dirko prilagajamo našim kolesarjem, ampak se vsakič veselimo vrhunske konkurence, ki je za našo ekipo največji izziv. Če nismo prvi, smo seveda razočarani, vendar na dirki ne moreš biti najboljši, če te želje nimaš vseskozi v glavi,« je Mervar pojasnil strategijo Novomeščanov, ki so na domačem touru doslej zmagali štirikrat (Branko Filip, Martin Derganc, Tomaž Nose in Radoslav Rogina).

Mednarodna konkurenca zavoljo odpovedi (Cunega, Paolinija in Deignana) letos ni tako zveneča kot v minulih letih, vendar bo dirka izjemno zanimiva. Zagotovilo so sijajni Sky, ki ga vodil Mikel Nieve, Katjuša z mlado in močno ekipo (kapetan je Maksim Belkov) ter Lampre z Janom Polancem in Diegom Ulissijem. Gre za ekipe in kapetane, ki na vseh dirkah branijo sloves vodilnih po zmagah v WorldTouru. Mervar se zaveda, da je na slovenski pentlji zelo težko zmagati, ker je s tremi ali štirimi ekipami WorldToura ena izmed najmočnejših dirk 1. kategorije pokala UCI. »Zato bomo zadovoljni z vsako uvrstitvijo v peterico, kajti tudi drugoligaška konkurenca je izjemno močna,« je povedal o načrtu B, ki je odvisen od tega, kako bo dirkala elitna konkurenca.

Mervarju in njegovim fantom je jasno, da bo ključ do rumene majice sobotna etapa z vzponom na Tri kralje. Kapetan ekipe bo Rogina, ki ima največ izkušenj in najbolj obvlada karavano. Prvi adut za skupno razvrstitev pa je Roglič, ki je močnejši hribolazec. Mladi Novak, ki je bil na dirkah v Italiji enakovreden nekaterim prekaljenim profesionalcem kova Rebellina, pa bo čakal na svojo priložnost. Pravzaprav jo je dobil že s tem, ko bo imel prvič v članski konkurenci proste roke. Njegov osnovni cilj je bela majica najboljšega mladega kolesarja.

Mervar in njegov strokovni štab so dobro proučili traso. Na ljubljanski vožnji na čas bodo trije kandidati za visoko skupno razvrstitev naredili vse, da čim manj zaostanejo za favoriti. Na kočevski etapi bodo nadzorovali tekmece in poskušali »upočasniti ritem«, da na zadnjem vzponu ne izgubi preveč Kump, ki bi ga radi pripeljali v zaključni šprint. Kočevska etapa bo taktična, vendar pa bo vse odvisno od surove moči v nogah. Zaključek v Novem mestu bi radi kronali z zmago Marka Kumpa. V slogu vodila vsi za enega, eden za vse ga bodo poskušali pripeljati do idealnega položaja za šprint, kar jim je velikokrat vrhunsko uspelo.