Rumeno majico si želijo vsi, a nikomur ne bo lahko

104. dirka po Franciji: Primož Roglič na Tour odhaja kot najmočnejše slovensko orožje, a svari pred previsokimi pričakovanji.

Objavljeno
27. junij 2017 22.30
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Kranj – Kolesarski svet odšteva zadnje dni do začetka francoske pentlje, slovenska javnost pa največ pričakuje od slovenskega presenečenja zadnjih dveh sezon Primoža Rogliča. Pred državnim prvenstvom na Gorenjskem je spregovoril o načrtih v Franciji in priznal, da mu misli uhajajo tudi proti rumeni majici.

Ko so prireditelji dirke po Franciji (ASO) razkrili traso 104. izvedbe, so se najboljšim v vožnji na čas zasvetile oči. Štart rumene pentlje tokrat gosti nemški Düsseldorf, ki je z uvodnim prologom omogočil domačemu šampionu Tonyju Martinu idealne pogoje za naskok na rumeno majico. V vožnji na čas bo med favoriti tudi Primož Roglič, ki nestrpno pričakuje krstni Grand Depart, kot v Franciji pravijo prvemu dejanju Toura: »Odkar vem, da bom v ekipi za Tour, sem se pripravljal le nanj. Zdaj počasi že komaj čakam, da pride Düsseldorf na vrsto.« Pred glavnim ciljem sezone Roglič s tremo nima težav. »Nisem nervozen, ampak res nestrpno pričakujem, da vidim, kako izgleda tako velik dogodek, kot je dirka po Franciji. Ne čutim toliko pritiska, saj šele drugo leto dirkam med profesionalci in grem na Tour predvsem zato, da se nekaj novega naučim,« pravi »Rogla«.

Lanska zmaga na Giru je presenetila marsikoga, v letošnji pomladi pa je s petimi zmagami prepričal tudi največje dvomljivce in potrdil, da pomanjkanje izkušenj zanj ni ovira. Formo pred vrhuncem leta je pilil na višinskih pripravah v Sierri Nevadi, na nizozemski dirki ZLM Tour pa si je takoj po povratku na tekmovanja pokoril konkurenco. »Težko se je takoj po pripravah vrniti na polne obrate, zato je bila zmaga na prologu na Nizozemskem potrditev, da je forma tista prava. Zmagati takoj po pripravah je vedno težko.« Zaveda se, da je vožnja na čas njegova velika priložnost, zato tudi v španskih višavah ni pozabil na kolo za kronometer. »Malo več smo trenirali kronometer, predvsem pa sem vsak trening poizkušal opraviti kar se da zbrano in iz njega iztisniti največ. Zavedam se, da bom v Düsseldorfu med favoriti, a na štartu to ne bo nobena prednost. Zaradi tega ne bom začel z desetimi sekundami prednosti, treba bo dati vse od sebe in voziti zelo hitro, saj je kronometer kratek. Brez tveganja ne bo dobrega rezultata.« Prolog dirke ZLM Tour je bil podoben nemškemu in tam je Roglič povprečno vozil kar 56 kilometrov na uro, v Nemčiji pa mu bo nasproti stal najboljši kronometrist zadnjih let Tony Martin. Roglič o rezultatskih pričakovanjih ne želi govoriti: »Rumena majica je zagotovo cilj vsakega kolesarja, a nikomur ne bo lahko, zadovoljen bom, če bom dal vse od sebe. Dve vožnji na čas sta največji cilj, tudi v gorskih etapah pa bom s pobegi iskal možnost za zmago, če se bom počutil dobro. Le v šprintih ne bom zraven.«

Tudi če Rogliču podvig v prologu ne uspe, sanj o rumeni majici ne bo konec. Med vrhunskimi kronometristi je Slovenec zagotovo najboljši hribolazec in če bo njegova forma prava, bi se lahko že prihodnjo sredo po prvi gorski etapi prestižna maillot jaune znašla na ramenih Primoža Rogliča. Le čas bo pokazal, česa vse je sposoben eden najbolj zanimivih kolesarjev pelotona.