Sagan in Armitsteadova slavila v Flandriji

Slovak Peter Sagan je zmagovalec dirke Po Flandriji, pri ženskah je bila najboljša Britanka Elizabeth Armitstead.

Objavljeno
03. april 2016 16.38
Posodobljeno
03. april 2016 16.56
CYCLING-BEL-RACE-RONDE-VAN-VLAANDEREN
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Gent - Slovaški kolesar Peter Sagan si je s suvereno vožnjo priboril zmago na jubilejni stoti dirki Po Flandriji.

26-letni svetovni prvak v cestni vožnji je med samo dirko večkrat napadel in si pet kilometrov pred koncem priboril petnajst sekund prednosti pred zasledovalci, v zaključnih metrih pa je imel dovolj časa, da si je popravil mavrično majico in z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto.

»Zelo dobro je. Zelo sem vesel. Dirka je bila super težka od starta do cilja. Kolesaril sem s polnim 'gasom'. Malo težav sem imel po 100. kilometru, menjal sem oba obroča. Veliko padcev je bilo. Hvala ekipi za dobro delo. Zelo težko je bilo delati z drugimi fanti, ker nihče ni sodeloval z mano. Zato je bilo bolje, da sem se jih znebil,« je dejal Sagan.

Drugo mesto je osvojil Švicar Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), tretji je bil Belgijec Sep Vanmercke (LottoNL-Jumbo), četrti pa lanski zmagovalec, Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša).

Med Slovenci je dirko končal le Luka Mezgec (Orica-GreenEdge), ki je bil 36. (+7:19), medtem ko sta Marko Kump in Luka Pibernik (oba Lampre-Merida) odstopila.

Armitsteadova slavila v Flandriji

V ženski konkurenci je bila najboljša svetovna prvakinja v cestni dirki, Britanka Elizabeth Armitstead. To je za 27-letnico četrta letošnja zmaga na šesti dirki, na kateri je nastopila, in tretja v svetovni seriji. Najboljša članica BTC City Ljubljane je bila Poljakinja Eugenia Bujak na 30. mestu.

Armitsteadova je zadnje kilometre družno premagovala s Švedinjo Emmo Johansson, v zadnjih metrih pa je imela svetovna prvakinja iz Richmonda nekoliko več moči od 32-letne tekmice. V ozadju je manjša skupina - zaostala je štiri sekunde, obračunala za tretje mesto, v sprintu je bila močnejša Nizozemka Chantal Blaak, sicer moštvena kolegica Armitsteadove pri ekipi Boels-Dolmans. Moštveni uspeh Britanke in Nizozemke sta dopolnila četrta Američanka Megan Guarnier in šesta Ellen Van Dijk.

Na dirki je nastopila tudi slovenska ekipa BTC City Ljubljana. Najboljša je bila Poljakinja Eugenia Bujak na 30. mestu in z zaostankom 3:26 minute. Toliko sta zaostali tudi Polona Bategelj na 56. mestu in Poljakinja Anna Plichta na 67. mestu, Špela Kern je bila 89., Urša Pintar in Jelena Erić pa dirke nista končali.

Rezultati dirke Po Flandriji (255,9 km)

1. Peter Sagan (Slk/Tinkoff) 6:10:42

2. Fabian Cancellara (Švi/Trek-Segafredo) +0:25

3. Sep Vanmarcke (Bel/Lotto NL-Jumbo) +0:27

4. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša) +0:48

5. Luke Rowe (VBr/Sky)

6. Dylan van Baarle (Niz/Cannondale)

7. Imanol Erviti (Špa/Movistar)

8. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step)

9. Dimitri Claeys (Bel/Wanty-Groupe Gobert)

10. Niki Terpstra (Niz/Etixx-Quick Step) vsi isti čas

...

36. Luka Mezgec (Slo/Orica-GreenEdge) + 7:19

Odstop: Marko Kump in Luka Pibernik (oba Lampre-Merida)