Sagan na Primaveri sam proti vsem

Šprinterji na najdaljši klasiki koledarja izzivajo svetovnega prvaka Petra Sagana.

Objavljeno
17. marec 2017 23.23
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Milano – Klasika Milano-Sanremo v karavano prinaša pomlad, od tod tudi vzdevek Primavera. Današnja dirka bo z 291 kilometri najdaljša v koledarju in edina od petih največjih klasik, kjer so v ospredju šprinterji. Na lombardijskih in ligurskih cestah se od začetkov (1906) ni prav veliko spremenilo.

Traso so večkrat poizkusili »obogatiti« z dodatnimi vzponi, a vsakič hitro obupali. Zmagoslavje na ulici Via Roma v mondenem italijanskem letovišču je šprinterski sveti gral, ki se Tomu Boonenu izmika že več kot 15 let. »Vsaka klasika je zgodba zase, v zaključku potrebuješ nos za pravo akcijo. Večkrat sem bil na stopničkah, a mi je vedno zmanjkalo malo sreče. Lepo bo še zadnjič pripeljati v Sanremo,« se Boonen pred dirko ni preveč obremenjeval z rezultatom. To bo za »Tornado Toma« zadnja dirka v Italiji, po severnem peklu Roubaixa bo kolo postavil v kot.

Izhodišče za prve resne napade bo na vzponu Cipressa dobrih 20 kilometrov do konca, potem pa sledi sloviti Poggio. Nad Sanremom se boj za končno zmago razplamti, igra mačke (šprinterjev) z mišjo (ubežniki) pa nadaljuje na zavitem spustu v mestno središče. Nato kolesarje in ciljno črto loči le še dober kilometer ravnine, ki se v zadnjih 300 metrih rahlo vzpenja in po sedmih urah dirkanja pripravi oder za enega najbolj pomembnih šprintov sezone.

V napovedih so kolesarji v en glas ponavljali, da je zaključek pisan na kožo Petru Saganu, ki letos zmage niza že na začetku sezone. »Peter je čarovnik na kolesu, ki dirka po navdihu, zato bi bilo nesmiselno, da ga omejujemo s taktiko. Po zmagi v peti etapi Tirrena-Adriatica me je vprašal, če mislim, da z njim igram Playstation, da zahtevam zmago na tako težki trasi. Peter še sam ne ve, kako močan je,« svojega zvezdnika občuduje športni direktor Bore-Hansgrohe Patxi Villa. Belgijski QuickStep je pripravljen na vse scenarije. Tom Boonen in Julian Alaphilippe bosta pokrivala napade, za šprint bo zadolžen Fernando Gaviria. Greg van Avermaet po rumeni majici na Touru in naslovu olimpijskega prvaka tudi v letošnji sezoni niza zmage, v ožjem krogu favoritov so še šprinterji na čelu s Cavendishem in Kristoffom. Na štartu v Milanu bo pet Slovencev. Športni direktor nizozemskega Lotta Addy Engels je vlogo vodje ekipe zaupal kar Primožu Rogliču, čeprav mu ravninska trasa ne ustreza najbolj.

Matej Mohorič ne bo kapetan, njegovi spomladanski cilji še prihajajo. »Forma je solidna, a ostajam osredotočen na ardenske klasike in predvsem na Giro.« Letos je že nekajkrat pokazal, da zna izkoristiti priložnosti za pobeg. Teh bo na poti do Sanrema dovolj. Luka Mezgec bo skrbel za Caleba Ewana, Borut Božič in Grega Bole pa za Sonnyja Colbrellija. Pri Katjuši bo Kristoffu v pomoč tudi Simon Špilak, Cannondale s Kristjanom Korenom pa bo pot do presenečenja iskal z dolgimi napadi.