Sanje o velikem dvojčku se počasi sesuvajo v prah

Yates je z nedeljsko zmago ostal v rožnatem in povečal prednost. Froome v soboto padel, danes pa izgubil dobro minuto.
Fotografija: Simon Yates je postal zelo resen kandidat, da rožnato majico pripelje v večno mesto. Foto Daniel dal Zennaro/AP
Odpri galerijo
Simon Yates je postal zelo resen kandidat, da rožnato majico pripelje v večno mesto. Foto Daniel dal Zennaro/AP

Gran Sasso d'Italia – Po izjemni vožnji na zaključnem vzponu težke nedeljske etape je Simon Yates zasluženo slavil, povečal svoj naskok pred tekmeci in postal zelo resen kandidat, da rožnato majico pripelje v večno mesto. Chris Froome je po katastrofalnem vikendu v velikih težavah.

V sobotni etapi bi po napovedih pred dirko boj za zmago moral pripasti ubežnikom, priložnosti sta se zavedala tudi Jan Polanc in Matej Mohorič in si izborila mesto v ubežni sedmerici. Do vznožja ciljnega vzpona je kazalo, da bo njihova prednost zdržala, oba nekdanja sotekmovalca pri kranjski Savi sta se dobro borila, a je bil tempo v glavnini prehud. Etapna zmaga je šla na koncu v roke nosilcu bele majice Richardu Carapazu, ki je Ekvadorju privozil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah.


Šteje le etapna zmaga


Slovenca sta ostala praznih rok, Mohoriču je žal, da jim tekmeci v glavnini niso dovolili boja za zmago. »V ekipi so bili prepričani, da bo pobeg uspel, a je očitno Mitchelton Scott želel dirkati na etapno zmago. Cel dan sem močno dvomil, da bo naša prednost zdržala na zadnjem vzponu. Počutil sem se sicer odlično, a ko sem tri kilometre pred ciljem po radiu slišal, da je prednost padla le na 30 sekund, sem odnehal. Šteje le etapna zmaga,« je opisal zaključek sobotne akcije.

Razlik pri vrhu skupnega seštevka ni bilo, le Chris Froome je vnovič zašel v težave. V hudem nalivu na zadnjem vzponu je v enem od ovinkov pristal na tleh, nato nekaj časa lovil glavnino in ciljno črto prečkal ob rožnati majici, a v na pogled precej slabem stanju. V Skyu so se bali, da bi davek na padec lahko plačal v zaključku nedeljske dirke, tako slab razplet pa je pričakoval le malokdo.



Avstralski Mitchelton Scott je veliko večino etape narekoval tako močan tempo na čelu glavnine, da so ubežniki spet ostali praznih rok. Zadnjih 50 kilometrov je bilo peklenskih, po vzponu prve kategorije na Calascio je sledilo nekaj kilometrov ravnine na planoti in nato še zaključek na Gran Sasso d'Italia, kjer je pred 19 leti eno najbolj znamenitih zmag v svoji karieri slavil Marco Pantani.

Tokrat je šov pripadel Simonu Yatesu, ki je v rožnati majici prvič slavil na Giru, predvsem pa je dokazal, da mu v pelotonu trenutno ni para. Po prvem napadu Miguela Angela Lopeza so v ospredju ostali le še najboljši, med njimi pa ni bilo ne Chrisa Frooma niti Fabia Aruja, ki sta izgubila minuto in dve sekundi.


Zdaj dvojno vodstvo Mitchelton Scotta


Začel se je lov na zmago in na čim višjo prednost pred Britancem. V zadnjem kilometru je pospešil Domenico Pozzovivo, ki je imel v nedeljo v Mohoriču odličnega pomočnika vse do zadnjih treh kilometrov. Ko je Italijanu zmanjkalo moči, je kot blisk iz zavetrja napadel Simon Yates, brez težav prišel do zmage in desetih odbitnih sekund, piko na i vrhunskemu dnevu Mitchelton Scotta je pritisnil Esteban Chaves s tretjim mestom.

»Ta zmaga je predvsem za fante, ki neumorno garajo v prvem delu etap in me pripeljejo v položaj, da lahko naredim svoje. Počutim se izvrstno, zmagati v rožnati majici na tako slovitem vzponu je nekaj posebnega. Res ni bil slab dan,« se je Yatesu smejalo v cilju. V skupnem seštevku ima pred Chavesom 32, pred Tomom Dumoulinom pa 38 sekund naskoka. Froome zdaj zaostaja že skoraj za dve minuti in pol, sanje o zmagi Britanca in o slovitem dvojčku Giro-Tour v isti sezoni se počasi razblinjajo.

Komentarji: