Sanje odnesel peklenski zaključek

Špilak in Roglič v Baskiji pred današnjim kronometrom izpadla iz deseterice. Pet Slovencev na Severnem peklu. 

Objavljeno
08. april 2017 01.20
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Eibar – Pred kronometrom so v Baskiji razlike med najboljšimi kolesarji še vedno majhne, žal pa v boju za skupno zmago ni več Primoža Rogliča in Simona Špilaka. Dvoboj Valverde – Contador bo ogrevanje za Severni pekel – Paris-Roubaix. V nedeljo bo sezona tlakovanih klasik doživela drugi vrhunec in upokojila Toma Boonena.

Roglič je z izvrstno četrtkovo zmago dvignil apetite pred kraljevsko etapo Vuelte al Pais Vasco, zaključek pa je bil tudi za kapetana nizozemskega LottoNl-Jumba pretežak. Sky in Orica Scott sta na prvih petih vzponih z visokim ritmom utrujala noge konkurence, odločil pa je peklenski zaključni vzpon Usartzako. Alejandro Valverde je hitro skočil v ospredje, okrog njega se je oblikovala majhna skupina najboljših hribolazcev, kjer pa žal ni bilo ne Primoža Rogliča ne Simona Špilaka. Prav Špilak je dolgo vodil lov zasledovalcev, a mu v zavetrje neuničljivega Španca vendarle ni uspelo priti. Valverde je bil pričakovano najhitrejši tudi v šprintu, Špilak si je nabral 47 sekund zaostanka, Roglič pa še 25 več.

Dobra minuta zaostanka bo v 27 kilometrih današnje vožnje na čas (najbrž) preveč tudi za tako dobrega kronometrista, kot je Primož Roglič, Trbovcu pa ostaja boj za novo etapno zmago in naskok na stopničke v skupni razvrstitvi. V preteklih izvedbah dirke je tudi Špilak že dokazal, da se v Baskiji dobro meri z uro, deseterica zagotovo ni nedosegljiva.

Vse se vrti okrog Toma

Paris-Roubaix je posebna dirka in vsako leto se v napovedih izpostavlja najtežje tlakovane odseke, ki imajo skoraj božanski status. A ne letos. »Nekako poskušam brzdati čustva in se v miru pripraviti na dirko, a je težko. V teh dneh bom naokrog hodil 's plašnicami', po dirki pa bo čas za spomine,« je zaenkrat še miren Tom Boonen. Letos je nekajkrat že pokazal, da je v dobri formi, a se je raje podredil ekipi. Vse zato, da bo lahko na najljubši dirki še enkrat zraven. »Dirka po Flandriji je dobra dirka, a zame ni niti blizu Paris-Roubaixu. Peta zmaga za slovo bi res bila sanjska,« je pred dnevi brez sramu priznal Boonen, a mu tega tudi v Belgiji niso pretirano zamerili. Med štartom v Compeignu in ciljem na velodromu v Roubaixu karavano čaka 29 tlakovanih odsekov, v 257 kilometrih jih bodo kar 55 prevozili po podlagi, kjer imajo hude težave še avtomobili. Čar severnega pekla letos čaka tudi Pera, Pibernika, Božiča, Kumpa in Mezgeca.