Roglič prepustil drobtinico Lopezu

Malo je manjkalo in Roglič bi slavil še v kraljevski etapi. Lopeza ni ujel, zato ker je kolesarski gentleman.
Fotografija: Miguel Angel Lopez je zmagal v velikem slogu, a kaj, ko je to še vedno premalo, da bi ogrozil Rogliča. FOTO: Miguel Riopa Afp
Odpri galerijo
Miguel Angel Lopez je zmagal v velikem slogu, a kaj, ko je to še vedno premalo, da bi ogrozil Rogliča. FOTO: Miguel Riopa Afp

Zadnja gorska etapa na začetku ni obetala veliko. Začela se je sicer silovito, vendar zgolj zato, da se je naredila ubežniška skupina. 

Okoli 30 kolesarjev je bežalo dobršen del etape, potem pa se je za samostojni pobeg odločil junak dneva Avstralec Michael Storer. Bežal je skoraj 50 kilometrov, na zadnjem vzponu ga je ujel Davide de la Cruz (UAE), vendar tudi on ni zdržal do cilja, kajti ujel ga je Miguel Angel Lopez (Astana) in v solo vožnji slavil zmago 14. sekund pred Rogličem. 

Primož Roglič je bil danes spet izvrsten. Nič kaj se mu ni poznala utrujenost od včerajšnjega podviga. Videti je bilo, da bi lahko zmagal tudi danes, a je tekmecem pustil nekaj drobtinic na mizi. 
 

Prvih 5 v 18. etapi:

1. Miguel Angel Lopez (Movistar Team)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +14''
3. Enric Mas (Movistar Team), +20''
4. Egan Bernal (Ineos Grenadiers), +22''
5. Jack Haig (Bahrain Victorious), +58''
 

Skupni seštevek po 18. etapi:

1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Enric Mas (Movistar Team), +2' 30''
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +2' 53''
4. Jack Haig (Bahrain Victorious), +4' 36''
5. Egan Bernal (Ineos Grenadiers), +4' 43''


 

Spremljali smo v živo


17:41
Zadnja stvar na svetu, katera bi hotel biti, sta Rogličevi pedali! Miguel Angel Lopez je zmagovalec 18. etape! Roglič je drugi!

17:40
Roglič
ni človek, on je stroj! Mas in Bernal se zvijata za njim, Roglič pa dobesedno pešta pedale.

17:37
Roglič
ne spusti nikogar več. Lopez bo zmagal, Roglič bo najbrž drugi. Samo Mas in Bernal sta z njim.

17:35
Roglič
hoče zmagati tudi danes!

17:33
Lopez
je sam v ospredju. Pol minute pred zasledovalci med katerimi so Roglič, Kuss, Bernal, Mas ... Roglič je skočil!

17:31
Roglič
in Kuss sta vladarja 18. etape, Lopez pa bo zmagal.

17:28
Vse je pod kontrolo. Kuss ščiti Rogliča. Lopez se svaljka nekaj sekund pred njimi. Še 3 km do cilja. De la Cruz ne bo zdržal.

17:26
Rogliču
ni treba zmagati v današnji etapi, ampak on misli, da mora zmagati vsakič, ko se ponudi najmanjša priložnost. Lopez je napadel. Megla je, še 3.6 km do cilja.

17:23
Bernal
je spet napadel in spet mu sledi samo - Roglič. Etapa je eksplodirala!

17:22
Ajajaj ... Storer je popustil. De la Cruz je sam. Bo Roglič še danes zmagal?

17:20
De la Cruz
in Storer imata še 40 sekund prednosti pred glavnino in Rogličem. Nihče iz deseterice še ni odpadel. Ne vem kako je s Felixom Grosschartnerjem? Bil je na elastiki ...

17:16
Storer ni več sam. Pridružil se mu je De la Cruz. Ga bo Avstralec lahko držal? Zadaj pa stari znanec Jan Hirt vleče Rogliča in glavnino.

17:13
De la Cruz
je blizu Storerju. Še 40 sekund je vmes. Glavnina zaostaja 1:35.

17:08
De la Cruz
misli resno. Do Storerja ga loči še 1:22. Še 9 km do cilja.


17:05
Ritem v glavnini še ni prehud, vsi favoriti še držijo, ampak je še 10 km do vrha. De la Cruz je zapustil glavnino in Rogliča in se je pognal v lov na Storerja.

17:01
Roglič
se dobro drži, nima težav, nihče ga ne napada. Storer pa še vedno 2 minuti spredaj sam.

16:56
Nihče še ne napada. Storer pa ne peša ... še 11 km klanca.

16:52
Bardet
je obupal in počakal je glavnino. Storer ima še vedno 2:15 prednosti pred Rogličem in glavnino.

16:51
No, zdaj bomo videli, če bo kdo upal napasti Rogliča! Videti je, da se vsi skrivajo na začetku tega res strmega klanca.

16:48
Bardet
sam lovi svojega klubskega kolega.

16:46
Storer
je že na zadnjem klancu! Zdaj gre zares. Odločilnih 14 km za Rogliča.

16:43
Storer prvi čez predzadnji klanec na današnji etapi. Bizkarra in Bardet ga lovita, potem sledi glavnina z Rogličem v rdeči majici. Do cilja je še 21 km, Storer ima 2:21 prednosti. Sledi spust in potem ... klanec, strahoviti Alto de Gamoniteiro. Klanec je dolg 14,6 kilometra, povprečni naklon je 9,8-odstoten, v zadnjem kilometru pa kar 13,8-odstoten!

16:40
UAE moštvo vleče glavnino na vso moč po klancu, Storer pa ima vse večjo prednost! Še 2 km do vrha, glavnina zaostaja 2:28.

16:35
O tem fantu bomo še veliko slišali: Michael Storer (DSM)


16:30
Ekipa UAE je prevzela vajeti glavnine. Tratnik je opravil svoje. Nihče si ne upa napasti rdeče majice. Trenutno je videti, kot da vsi delajo za Rogliča. Bojijo se ga, pravzaprav. Verjetno vsi razmišljajo, da če je Bernal odpadel iz njegovega zavetrja, potem nima smisla ... kaj poskušati. Storer pa melje kilometre, sam in odločen, da zmaga.

16:26
Drug za drugim odpadajo kolesarji na predzadnjem klancu. Kaj bo šele na zadnjem, ki je brutalno strm? Storer pa se ne preda, še povečal je prednost. 

16:23
In vendar je Alto La Sega del Cordal dolg 12.4 km, razdelili so ga na dva dela. Storerja zdaj lovi cela glavnina! Izredno dobro vozi po klancu, težko ga bodo ujeli. 

16:17
Kaže da Alto La Sega del Cordal ni dolg tolko, kot piše v vodniku dirke. Storer je že skoraj na vrhu. Še vedno ima 2:08 pred zasledovalci in 2:35 pred glavnino.

16:12
Glavnina bo kmalu ujela zasledovalce Storerja, ki je še vedno sam v ospredju. Še 30 km do cilja.

16:08
Dež se še ni odločil ali bo padal ali ne, kolesarji pa so odločeni napasti predzadnji klanec na današnji 18. etapi dirke po Španiji. Alto La Sega del Cordal. Dolg je kar 12,2 kilometra,  povprečni naklon 3,8-odstoten.

16:05
Povprečna hitrost na današnji etapi je 39 km/h! Se bo ponovil včerajšnji zgodovinski dan? Movistar vleče glavnino, ki zaostaja 4:02 za Storerjem. Vmes je še skupina kakih 20 ubežnikov. Kmalu sledi klanec druge kategorije Alto La Sega del Cordal. Dolg je kar 12,2 kilometra, vendar je povprečni naklon 3,8-odstoten.

16:00


15:58


15:53
Avstralec ima že 2 minuti prednosti pred zasledovalci in 5:11 pred glavnino, 48 km pred ciljem.

15:49
Storer je naš stari znanec (čeprav jih šteje šele 24) z dirko po Sloveniji, leta 2018 je dirko končal na 5. mestu. Letos je njegovo leto, zmagal je na dirki Tour de l'Ain, na dirki, ki jo je lani dobil Roglič.

15:45
Avstralec Michael Storer ima danes spet svoj dan. Iz kilometra v kilometer povečuje prednost pred zasledovalci.

15:40
Ravno na spustu je začelo deževati. Storer solira in tvega v prav vsakem ovinku. Hitro je prišel do poldruge minute prednosti pred zasledovalci in 5:34 pred Rogličem in glavnino.

15:35
Dežne kaplje na Vuelti! Cesta še ni mokra, ampak ... 

15:33
Ubežniki so že čez drugi gorski cilj. Storer ima še vedno rahlo prednost, glavnina zaostaja 4:43. Danes ne bomo videli veliko akcije. Včerajšnja etapa je bila, kot kaže kraljevska, današnja je bolj lizanje ran.

15:30
Michael Storer
(DSM) je ušel ubežnikom. Avstralec je na tej Vuelti slavil že na dveh etapah. Bo tudi danes?

15:25
Bernal
in Roglič se vozita z ramo ob rami, nobeden ni videti prav dobro, oba trpita, ampak Tratnikov ritem ni tako hud, da bi imela večje težave. Najbrž preklinjata včerajšnjo etapo, če malce ugibamo, o čem trenutno razmišljata.

15:23
Drugi klanec je Alto de la Cobertoria, dolg je 7,9 kilometra, povprečni naklon je 8,6-odstoten, drugi del je več kot desetodstoten.

15:20
Še 4 km do vrha drugega današnjega klanca 1. kategorije. 

15:15
Glavno vprašanje, ki danes kroži med kolesarskimi novinarji, je, ali je Roglič včeraj izstrelil vse strelivo, ki ga je imel na tej Vuelti. Razlog je znan; tako brutalna etapa s tako povprečno hitrostjo nekje mora pustiti posledice. Ampak če se mene vpraša, je bolj na mestu vprašanje, kako bodo današnjo etapo preživeli njegovi tekmeci? Včeraj ni bilo videti, da bi kdo varčeval z močmi, a Rogliča niso mogli ujeti. Ko ti iz zavetrja odpade Bernal osebno, začneš nositi navidezno krono v pelotonu.

15:12
Rezultati na edinem letečem cilju:
1. Jens Keukeleire (EF Nippo), 20 točk
2. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), 17 
3. Pelayo Sanchez (Burgos-BH), 15 
4. Luis Angel Mate (Euskaltel Euskadi), 13 
5. Thymen Arensman (Team DSM), 10 

Arashiro in Tratnik vlečeta glavnino, ki zaostaja še 3:31.

15:07
Jan Tratnik je po klancu navzdol razpolovil glavnino.


15:05
V begu je 32 kolesarjev. Med njimi spet Rafal Majka. 
Jumbo-Visma: Bouwman
AG2R-Citroën: Cherel, Dewulf
Alpecin Fenix: De Tier, Planckaert
Astana-Premier Tech: G. Izagirre
Bora-Hansgrohe: Gamper
Burgos-BH: Canal, Okamika, Sanchez
Caja Rural-Seguros RGA: Bagües
Cofidis: Jo. Herrada
Deceuninck-Quick Step: Vansevenant
EF Nippo: Keukeleire
Euskaltel-Euskadi: Martin, Mate
Groupama-FDJ: Le Gac
Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: Taaramäe
Ineos Grenadiers: Puccio
Israel Start-Up Nation: Piccoli
Lotto Soudal: Cras, Vanhoucke
Movistar Team: Erviti
Team BikeExchange: Howson, Schultz
Team DSM: Arensman, Storer
Team Qhubeka NextHash: Aru, Lindeman
Trek-Segafredo: Brambilla, Nibali
UAE Team Emirates: Majka

15:00
Kraljevska etapa že oteka. Nismo zamudili niti enega obrata pedal. Nič pretresljivega se še ni zgodilo. Po pričakovanjih kolesarji so utrujeni od včerajšnje etape. Danes je vsaj cesta suha. Do cilja imajo še 85 km. Prekolesarili so že prvi klanec 1. kategorije. V begu je velika skupina kolesarjev, ki ima trenutno 4:22 prednosti pred glavnino z rdečo majico. Nobenega Slovenca ni med ubežniki. Največje slabo presenečenje je prav Guillaume Martin. Težave je imel že na prvem klancu in vse kaže, da bo danes izgubil peto mesto v skupnem seštevku.

Včerajšnja etapa ni bila zgodovinska samo za slovensko kolesarstvo, temveč tudi za svetovno. Hitra statistika govori o štirih kategoriziranih klancih, od tega dveh prve kategorije in zadnjem ciljnem klancu, ki je sodil v ekstrakategorijo, 4475 višinskih metrih, ki so jih morali premagati v dežju, 186-kilometrski etapi, ki so jo zmogli z neverjetno povprečno hitrostjo 40,5 kilometra na uro.

image_alt
Roglič je popolnoma zmlel konkurenco


Zmagal je Slovenec Primož Roglič, in to z minuto in 35 sekundami prednosti pred vsemi. Zmagal je tako, da je sledil kolesarju, ki se je odločil za samostojni napad 60 kilometrov pred ciljem. Ta kolesar ni samo kolesar, ampak Egan Bernal, Kolumbijec, ki je zmagal že na Touru in Giru. Roglič mu je najprej samo sledil, potem pa je sedem kilometrov pred ciljem pritisnil na pedala, da mu Bernal ni mogel več slediti. Če to ni bila zgodovinska kraljevska etapa!

Danes je 18. etapa in je na papirju označena kot kraljevska na letošnji dirki po Španiji. Papir je eno, cesta pa je nekaj čisto drugega. Etapa od Salasa do vrha Altu d'El Gamoniteira je dolga 162 kilometrov, prva dva klanca sta prve kategorije, tretji klanec sodi v drugo kategorijo, zaključni, ciljni klanec pa je zunaj kategorije, kar pomeni, da je ekstra težek.

Še več višinskih metrov kot včeraj bodo morali premagati, in sicer 4957, in tudi danes je napovedano slabo vreme.
Prvih 40 kilometrov dirke je skoraj ravnih, potem sledi 9,9 kilometra dolg klanec na Puerto de San Lorenzo. Povprečni naklon je 8,6-odstoten, najtežji odseki pa več kot 11-odstotni.

image_alt
Primož Roglič je dobil vse, Egan Bernal nič


Spust je hiter in tehnično zahteven. Naslednji klanec je Alto de la Cobertoria, dolg je 7,9 kilometra, povprečni naklon je 8,6-odstoten, drugi del je več kot desetodstoten. Po spustu sledi klanec druge kategorije Alto La Sega del Cordal. Dolg je kar 12,2 kilometra, vendar je povprečni naklon 3,8-odstoten. Na koncu sledi vzpon na strahoviti Alto de Gamoniteiro. Klanec je dolg 14,6 kilometra, povprečni naklon je 9,8-odstoten, v zadnjem kilometru pa kar 13,8-odstoten.

Komentarji: