Šef ekipe Sky: Čiste športnike je treba zaščititi

Dave Brailsford je sicer podprl izključitev Rusije z OI, a poudaril, da si posamezni športniki zaslužijo nastop.

Objavljeno
20. julij 2016 09.21
CYCLING-FRA-TDF2016-SUI
Š. Ro.
Š. Ro.

Hilterfingen - Morebitna izključitev Rusije s prihajajočih olimpijskih iger v Riu kajpak odmeva v vseh športnih sferah. O tem so veliko govorili tudi med prostim dnevom na Tour de France, med drugim je svoje mnenje o tem podal šef ekipe Sky Dave Brailsford.

Vodja moštva, v katerem se nosilec rumene majice Chris Froome že spogleduje z novo zmago na dirki, je dejal, da se strinja s strogimi ukrepi proti Rusiji, a poudaril, a ob tem ne gre pozabiti na posamezne športnike, ki bi si nastop v Riu zaslužili. »Čisti atleti morajo biti zaščiteni. Vsak dan so trdo delali, da bi se lahko udeležili tega tekmovanja. Treba je storiti vse, da se jim to omogoči. Če uspemo zaščititi tiste, ki so čisti, potem je ostalo precej samoumevno,« je dejal Brailsford, ki ima na tem področju kajpak kar nekaj izkušenj. Froome je bil mnogokrat tarča dopinpkih obtožb, še zlasti leta 2013 ob svoji zmagi na Touru in tistem neverjetnem napadu na vzponu na Ax 3 Domaines. Tudi lani mu je podoben podvig uspel na Pierre Saint-Martin, tokrat je bil osumljen goljufanja z motorjem. Letos so mu za zdaj te obtožbe prihranili, Brailsford tudi verjame, da so kritike za vedno utišali.

»K temu je veliko pripomoglo to, kar je Chris naredil konec lanskega leta, ko je sam odšel v laboratorij in dovolil neodvisno testiranje, ki je vsem dalo veliko odgovorov. Zato ne dobiva več toliko vprašanj, kot v preteklih letih. Poleg tega želeni rezultati porabe moči ne pomenijo kaj veliko, če denimo napade na spustu, kar smo videli letos,« je Brailsford spomnil na izjemen pobeg s Tourmaleta in še dodal, da je njegova ekipa doslej na Touru opravila že 13 dopinških kontrol.