Simon Yates prvič zašel v težave, Dumoulin je zelo blizu! (VIDEO)

Nosilec rožnate majice Simon Yates je prvič na dirki pokazal nekaj slabosti in takoj izgubil kar 28 sekund.
Fotografija: Tom Dumoulin bo do konca dirke zelo oblegan. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Tom Dumoulin bo do konca dirke zelo oblegan. FOTO: Luk Benies/Afp

Če je Giro po kronometru izgledal že skoraj odločen, je po prvi alpski etapi boj za rožnato majico spet povsem odprt. Simon Yates je do sedaj na rožnati pentlji deloval izjemno, vozil je brez napak in tudi v 18. etapi vse do zadnjih kilometrov vzpona na Prato Nevoso ni kazal znakov slabega dne, na koncu pa bo četrtkovo popoldne skušal čim prej pozabiti. 

V ospredju je iz ubežne skupine Max Schachmann že dobil etapo in se hladil v prostoru za zmagovalca, ko se je v glavnini boj za sekunde šele dobro začenjal. Prvi je napadel Miguel Angel Lopez, v ospredju je bil tudi Wout Poels, ko pa je poizkusil Domenico Pozzovivo, so začeli zvoniti alarmi. 
 

Ob napadu Froome je počilo


Tom Dumoulin je na vzponu, za katerega je že včeraj napovedal, da bi mu lahko ustrezal, takoj potegnil za Italijanom, Simon Yates pa je na videz brez težav ostal v zavetrju visokoraslega Nizozemca. Tempo je nekoliko popustil, Chris Froome je člane odra za zmagovalce ujel in takoj še sam poizkusil z napadom.

Pozzovivo in Dumoulin sta Britancu sledila, Simon Yates pa je prvič na tej dirki pokazal svojo šibko točko in izgubil nekaj metrov. Vsi trije v ospredju so pedala pohodili na polno v zadnjih dveh kilometrih, razlika pa je naraščala iz metra v meter. Britancu v rožnatem ni pomagal niti Mikel Nieve, ki ga je ujel v zaključku, proti Tomu Dumoulinu je izgubil kar 28 sekund! 

Simon Yates tokrat ni bil nasmejan. FOTO: Luk Benies/Afp
Simon Yates tokrat ni bil nasmejan. FOTO: Luk Benies/Afp


»Poizkusil sem s prvim napadom, a mi je lahko sledil, nato sem sledil le Froomu in sploh nisem videl, da je Yates odpadel. Seveda je bil to za nas odličen dan, a so naslednji dan klanci drugačni, zato je težko kaj napovedovati,« je etapo komentiral Dumoulin, nato pa odpeljal ekipnemu avtobusu naproti. 

»Ni preveč hudo, danes nisem imel najboljših nog, naredil sem vse, kar sem lahko, a žal ni bilo dovolj. Vseeno sem še vedno v rožnatem,« je bil kratek, a ne preveč razočaran po cilju Simon Yates.
 

Še 9000 višincev do Rima ...


Do konca Gira sta še peklenski dve etapi, Nizozemec pa je prvič na tej dirki zavohal kri, saj se do zdaj Yates ni pustil zlomiti, v gorah je izgledal praktično nepremagljiv. Zdaj lanski zmagovalec za rožnato majico zaostaja le še za 30 sekund in do nedeljske parade šampionov se lahko zgodi še marsikaj. Nenazadnje kolesarje v dveh etapah čaka še več kot 9000 višinskih metrov.



Tudi Froome in Pozzovivo sta lahko zadovoljna, saj sta se oddaljila od tekmecev in bosta v gorah med seboj obračunala za bržkone zadnjo stopničko na odru za zmagovalce v večnem mestu. 
 

Komentarji: