Sky na vrhu tudi po zaslužku, velik skok Rogliča

Tour de France: Junakov dirke je več, med poražence gotovo sodi tudi Bahrain Merida. Roglič že na 17. mestu.

Objavljeno
24. julij 2017 23.06
CYCLING-FRANCE/
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Pariz – Dirka po Franciji je pod streho, pri kolesarjih pa je napočil čas za analizo tritedenskega boja. Zmagovalcev je kar nekaj, še veliko več pa je tistih, ki domov odhajajo praznih rok. Med njimi je tudi Bahrain Merida, nizozemski Lotto pa je reševal Primož Roglič.

Prah na Elizejskih poljanah se še ni dobro polegel, ko je Chris Froome v rumeni majici že odgovarjal na vprašanja o prihodnosti. Nič čudnega, saj ga le še korak loči od rekordne pete zmage na Touru, pri 32 letih pa še nič ne kaže, da se Froome počasi ustavlja: »Počaščen sem, da me primerjate z največjimi imeni kolesarstva, a sam o tem ne razmišljam preveč. Seveda vem, da bi bila peta zmaga rekordna in si jo želim, a sami vidite, da je vsako leto težje. Konkurenca je vse boljša, a tudi jaz ne počivam na lovorikah, v zadnjih sezonah sem postal mnogo boljši v spustih in počasi postajam kompleten kolesar. Največ prostora za napredek pa ostaja pri taktiki.« Glede na moč ekipe Sky si Froome lahko privošči kakšno napako več od konkurence, saj sta predvsem Michal Kwiatkowski in Mikel Landa v pomoči rumeni majici vozila izjemno. Zdelo se je, da bo zaradi nezadovoljnega Lande v Skyu izbruhnil požar, a ga je Froome uspel zatreti v kali s hvalospevom Špancu, ki se je vdal v usodo in Froomu še zadnjič nudil oporo. Po sezoni odhaja v Movistar, pri katerem bo dobil kapetansko vlogo na Giru, ob vse glasnejših govoricah o odhodu Naira Quintane pa tudi vodilna vloga na Touru ni več tako daleč.

Celotna ekipa Skya, tudi Marko Džalo in David Rožman, je Tour še tretjič zapored končala v središču pozornosti, med junake pa zagotovo spada tudi Primož Roglič. Zasavec je z etapno zmago rešil dirko za nizozemsko ekipo, ki je najprej ostala brez Roberta Gesinka, kasneje pa še brez Georga Bennetta, ki je bil v igri za deseterico. Še vedno ni jasno, kako je lahko prišlo do okvare, po kateri je Roglič ostal brez možnosti za zmago na kronometru v Marseillu. Hitro so zaokrožile teorije zarote o sabotaži tehnologije, a se ne Roglič ne ekipa na to nista želela ozirati. »To se ne bi smelo dogajati, a zdaj je, kar je. Seveda sem razočaran, a v tem športu enkrat dobiš, drugič pa izgubiš,« se je z razpletom sprijaznil Roglič. Dobre predstave so mu prinesle velik skok naprej na novi lestvici mednarodne kolesarske zveze (UCI). Po novem je najboljši slovenski kolesar na visokem 17. mestu, v vodstvu pa ostaja olimpijski prvak Greg van Avermaet. Chris Froome se je iz ozadja povzpel na šesto mesto, visoko je tudi naslednji Slovenec Simon Špilak, ki je po zmagi na dirki po Švici skočil na 37. mesto.

Borut Božič se je na Elizejskih poljanah izkazal s šestim mestom, njegovo najboljšo etapno uvrstitvijo na dirki po Franciji, a kljub temu ni bil zadovoljen: »Razočaran sem, pa ne zato, ker bi si želel še več od etape, ampak zato, ker to ni bil naš načrt. Imeli smo lepo priložnost, da pripravimo dober vlak za Sonnyja, a smo se spet izgubili. V zadnjem zavoju sem bil v zelo dobrem položaju in sem le še potegnil do cilja.« Božič je, tako kot Grega Bole in Jani Brajkovič pripeljal do cilja Toura, a v najbolj slovenski ekipi s prikazanim na dirki zagotovo ne morejo biti zadovoljni. Po zaslužkih so končali na predzadnjem mestu z le slabimi 20 tisoč evri v žepu, slabši je bil le Cofidis, dve šesti mesti Božiča in Colbrellija pa nista dovolj za tako veliko ekipi. »Imeli smo nekaj smole in izgubili Jona, a moramo pošteno pogledati v ogledalo in priznati, da je ta dirka za nas razočaranje. Delali smo napake in nikoli nismo zares krojili dirke, ujeli smo le štiri pobege, kar zagotovo ni dovolj,« je pošteno ocenil dosežke Bahrain Meride izkušeni športni direktor Philippe Maduit. V primerjavi z najboljšim Skyem, ki je zaslužil kar 716 tisoč evrov, se dvajset tisočakov res zdi kot kaplja v morje. Na drugem mestu je presenetljivo pristal Cannondale (243,250 tisoč), ki ima med ekipami z licenco svetovne serije daleč najmanjši proračun.

Ritem dirk tudi po koncu Toura ne bo nič manjši. Že v soboto se začenja močna dirka po Poljski s številčno slovensko udeležbo (Špilak, Tratnik, Mezgec, ...), na vrsti bo tudi klasika San Sebastian, vmes slovensko reprezentanco čaka evropsko prvenstvo na Danskem, že 17. avgusta pa se v Nimesu začenja španska Vuelta. Tudi na domačih cestah bo pestro, že naslednji konec tedna se bodo domače ekipe pomerile za zmago v Kranju.