Slovenija še nikoli tako blizu rožnati majici

V uvodni preizkušnji 99. Gira d'Italia je v vožnji na čas Primoža Rogliča le za stotinko ugnal Tom Dumoulin.

Objavljeno
06. maj 2016 23.27
Špela Robnik
Špela Robnik

Apeldoorn – Uvodna vožnja na čas je pokazala, da ima Slovenija na prvi od treh največjih dirk izjemno vročega kolesarja. Primož Roglič je poskrbel za presenečenje dneva, v svojem krstnem nastopu na Giru in že stal na pragu velike senzacije, nato pa etapno zmago in rožnato majico izgubil le za dober centimeter v boju z odličnim specialistom za kronometre Tomom Dumoulinom.

Še ne tako dolgo nazaj je bil smučarski skakalec, zdaj pa v kolesarstvu preskakuje mejnik za mejnikom. Prvo leto je 26-letni Zasavec v profesionalni ekipi svetovne serije, prvič na tritedenski dirki, pa se je s štarta prve etape že zapeljal med najboljše. »Zares sem presenečen nad rezultatom. Želel sem si le priti v cilj brez kakšnega nepotrebnega padca. To, da sem dobro pripravljen, sem vedel, da se bo razpletlo tako, pa zares nisem pričakoval,« je po dirki umirjeno pripovedoval Roglič, ki pa mu je vendarle bilo tudi malo žal, da mu je s tako majhno razliko ušla prestižna majica vodilnega, o kateri sanjajo vsi največji mojstri kolesarstva. »Seveda, nekaj grenkega priokusa je vseeno bilo, ampak le v tistem trenutku. Sicer pa sem lahko o takem rezultatu le sanjal.«

Na kratki, 9,8 km dolgi uvodni preizkušnji, ni bilo veliko prostora za taktiziranje, vsi so vozili s polnim plinom. Roglič je dosegel povprečno hitrost 53,2 km/h, ključno prednost pa si priboril v drugem, bolj zahtevnem delu trase. »Dobro sem se počutil na kolesu in očitno s prvega dela prihranil nekaj energije za odločilni drugi del,« je ocenil član nizozemskega moštva, ki ima za seboj dobre zimske priprave. Pretekle mesece je večinoma preživel v Španiji, na višinskih pripravah El Teide. V kolesarstvu je še vedno novinec, še vedno se uči, a pravi, da je kot dober hribolazec letos že močno napredoval tudi v vožnji po ravnini. Prvi dokaz je že tu, nove izkušnje je včeraj že izkoristil, a vseeno presenetil vse okoli sebe, tudi svoje moštvene kolege in vodstvo ekipe LottoNL - Jumbo. Nizozemci bi si težko želeli boljšega uvoda na domačih tleh. Bodo Rogliču glede na prikazano zdaj ponudili vidnejšo vlogo? »Ne vem, o tem še ni bilo govora. Za zdaj načrt ostaja enak, pomagal bom ekipi, iz dneva v dan bom videl, kam lahko posežem,« je še dejal kolesar iz Strahovelj pri Kisovcu.

Kot kolesar nizozemske ekipe je bil na ulicah Apeldoorna deležen izjemnega vzdušja, kajpak pa je še veliko glasnejšo podporo dobil Dumoulin in morda tudi z njo zmogel tisto dodatno stotinko, ki mu je prinesla zmago in rožnato majico. »Seveda, to da sem se postavil ob bok Dumoulinu je zame potrditev, da sem delal dobro. Sicer pa upam, da ga bom kmalu premagal,« je še pristavil Roglič, ki je dosegel največji slovenski uspeh na kronometrih največjih dirk – doslej sta bila na Giru na 4. mestu najvišje Jani Brajkovič leta 2009 in Martin Hvastija deset let prej.