Suverena kot lani, čeprav že oddala krono

Gorsko kolesarstvo: Tanja Žakelj druga, Blaža Klemenčič peta v Windhamu.

Objavljeno
11. avgust 2014 08.23
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Windham – Kot sta napovedali: Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič sta bili tudi na dirki olimpijskega krosa za svetovni pokal v Windhamu v igri za najvišja mesta, uresničili pa tudi namero o preboju na zmagovalni oder. Žakljeva se je prvič po lanski sezoni vrnila v »top 3«, Klemenčičeva se je do konca borila za četrto mesto.

Žakljeva je bila že po dobri predstavi v Kanadi prepričana, da bo čez teden dni v ZDA še bolje. Dejala je, da v Mont-Sainte-Anne v sebi še ni začutila prave tekmovalnosti, ki jo ponavadi stopnjuje z dirke na dirko. Znova je v družbi reprezentančne kolegice ohranjala dobro pozicijo po štartu, v zadnjih dveh krogih pa imela še nekoliko več moči kot tekmice. Najprej je ugnala Klemenčičevo na tretjem mestu, nato pa nadoknadila še pol minute zaostanka za Danko Anniko Langvad in jo v zadnjem delu finalnega kroga prehitela zlasti s prepričljivo predstavo na vzponu, nato pa poletela v spust, na katerih sicer vse bolj navdušuje spremljevalce gorskokolesarskih dirk. Zmagovalka Kanadčanka Catharine Pendrel je bila tedaj vendarle že predaleč, krogov je zmanjkalo, a tudi za potrditev drugega mesta je morala skorajda v ciljni šprint. Toda tekmice ji niso bile več kos, s stisnjeno pestjo se je že veselila najboljše uvrstitve v sezoni.

»Vedela sem, da sem dobro pripravljena, proga sicer tehnično ni bila tako zahtevna, a tudi sama se v zadnjem času nisem počutila tako suvereno na zahtevnih delih. Prepričala sem se, da se nimam česa bati, nisem imela strahu, ne pred štartom ne v zadnjih krogih. Pripravila sem se na to, da moram biti zraven že od začetka, z Blažo sva dobro sledili,« je potek dirke opisala Žakljeva in bila nadvse zadovoljna, da ji je uspelo dobro razporediti moči. Taktike sicer ni kovala pred dirko, temveč je le dobro opazovala tekmice in skušala voziti čim bolj optimalno. »Ko sem nato v četrtem krogu videla, da se tekmice že približujejo od zadaj, sem vedela, da moram iti hitreje. Tedaj sem vendarle tvegala več in ustvarila razliko. Nisem bila prepričana, da lahko pridem pred Danko, a šla sem na vse ali nič. Bila sem tudi v psihološki prednosti, ker sem napadala in tako prišla prva na spust ter nato to izkoristila v svoj prid,« je sporočila iz ZDA.

Žakljeva je bila kajpak zelo vesela odličnega rezultata, pa tudi dejstva, da je spet nastopila suvereno in samozavestno, tako kot v lanski sezoni. Čeprav je prave občutke našla pred tik zaključkom sezone, se ni več želela ozirati nazaj in objokovati prve dirke. Navsezadnje je boljša forma v drugem delu sezone lahko celo dober znak. Lani je pred svetovnim prvenstvom že nekoliko padla, letos pa se morda tik pred glavno dirko v sezoni dvigne do vrhunca.

Kolesarka z Ledin nad Idrijo je sicer v ZDA že predala krono lanske sezone. Z drugim mestom v skupni razvrstitvi je ostala tretja, pred zadnjo dirko v Meribelu pa še vedno zaostaja za dve točki za Pendrelovo in je obljubila, da se bo do zadnjega borila za čim višjo uvrstitev. Toda skupno zmago si je že zagotovila odlična Švicarka Jolanda Neff in z 21 leti postala tudi najmlajša tekmovalka, ki je osvojila svetovni pokal. V boju za veliki naslov (potrebovala je najmanj 4. mesto) je morala v zadnjem krogu premagati še Klemenčičevo, a klena Slovenka se ni kar tako dala. Čeprav ji je že vidno primanjkovalo moči, je trdo garala in dolgo ni izpustila Švicarke predse. Vse dokler Neffovi ni bilo dovolj, na vzponu je stopila na plin in na koncu lahko celo lovila najboljšo trojico. Tudi Klemenčičeva je naposled v cilj prišla zadovoljna, zmagovalni oder, kamor se na dirkah krosa uvrsti pet najboljših, je bil nagrada za vloženi trud.