Težave Frooma in osmo mesto Polanca na Vuelti

V dvanajsti etapi dirke po Španiji je po tehničnih težavah in padcu Chris Froome izgubil nekaj sekund, Polanc osmi. 

Objavljeno
31. avgust 2017 20.28
CYCLING-ESP-TOUR-VUELTA
N. Gr.
N. Gr.

Malaga - Kolesarji na dirki po Španiji so že opravili z dobro polovico dirke, a odločilne etape šele prihajajo. Tokrat je bilo vse vnovič v znamenju velike ubežne skupine, v kateri je bil tudi Jan Polanc, a je na zadnjem vzponu izgubil stik z najboljšimi in posledično tudi možnosti za etapno zmago. 

Sam se je odpeljal Tomas Marczynski, ki je eno etapo na letošnji Vuelti že dobil, in si v velikem slogu privozil še drugo. V glavnini se je zdelo, da favorite čaka zaspan dan, a je nato napadel Alberto Contador, Sky pa je v obupanem lovu za njim dodobra zdesetkal skupino okrog rdeče majice Chrisa Frooma. Contador se je sam odpeljal naprej, Froome pa je na spustu najprej imel nekaj težav s kolesom, nato pa še padel v enem od ovinkov. Le moči ekipe okrog njega se lahko zahvali, da ni izgubil precejšnjega dela prednosti, ki si jo je privozil v prvih desetih dneh. 

Proti skupini okrog Vincenza Nibalija je izgubil 20 sekund, proti Albertu Contadorju pa slabih 45, a Španec že zaostaja precej. Nibali je zaostanek znižal na manj kot minuto in bo v zadnjem tednu zagotovo nevaren - Sicilijanec se v zadnjem tednu tritedenske dirke vedno vozi najbolje, Chris Froome pa bo moral premagati tudi utrujenost, ki bo po napornem poletju zagotovo prisotna. 

»Etapa je bila neverjetna. Po prvi zmagi sem se pripravljal na danes. Od začetka sem bil malo prestrašen. Porabil sem veliko energije, 100-krat sem zasprintal, da sem prišel v beg. Ko pa sem bil v njem, sem si rekel, da je lahko danes moj dan. Počutil sem se dobro, vzpenjal sem se z lahkoto, bil sem miren do zadnjega vzpona, ko sem želel preveriti, kako dobri so ostali. Ko sem videl, da imam dobre noge, sem skušal zbežati. Neverjetno je, kot otrok sem sanjal o tem, da bi zmagal v samostojni vožnji,« je bil navdušen zmagovalec Marczynski, kolesar ekipe Lotto-Soudal.

»Današnji dan je bil precej hiter, v begu smo naredili veliko kilometrov in bil sem kar utrujen, toda vseeno sem iztržil dober rezultat. Po padcu sem moral loviti skupino, ki sem jo sicer ujel, toda nato sem trpel na vzponu,« pa je težave v zaključku opisal Polanc.

Matej Mohorič, moštveni kolega Polanca pri UAE Emirates, je bil v etapi 75., 15:23 minute počasnejši od Marczynskega. Domen Novak iz Bahrain-Meride je prišel do 138. mesta, zaostal je 21:49 minute. Skupno je Polanc 26., Mohorič 44. in Novak 88.