Tour: Frooma okradli hekerji, Boom odstopil zaradi bolezni

Na Touru je danes na sporedu 10. etapa. Iz ekipe Sky so sporočili, da so nosilcu rumene majice ukradli podatke s treningov.

Objavljeno
14. julij 2015 13.30
CYCLING-TOUR/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Tarbes - Po dnevu počitka se za kolesarje na Tour de France danes začenjajo prve gorske preizkušnje. V 10. etapi jih bo pot iz Tarbesa vodila v La Pierre-Saint-Marti (167 km), na preizkušnji bo znova tudi rumena majica, ki jo nosi Britanec Chris Froome.

Slednji bo kot vodilni v naslednjih dneh gotovo tudi pod dopinškim drobnogledom. V ekipi Sky so tako v zadnjih dneh ugotovili, so Froomu hekerji vdrli v računalnik in mu ukradli datoteke s podatki in merjenji s treningov, verjetno z namenom, da najdejo kakšno iztočnico za obtožbe o uporabi prepovedanih sredstev. »Menimo, da je nekdo ukradel Chrisove podatke s treningov, s to zadevo se zdaj ukvarja naša pravna služba,« je potrdil šef ekipe Dave Brailsford.

Odstopil tudi Boom

Kazahstanska kolesarska ekipa Astana je sporočila, da je dirko po Franciji zaradi bolezni, ki ga muči že dva dni, končal Nizozemec Lars Boom. »Na žalost ne bom startal. Dan pred ponedeljkovim prostim dnem sem dobil vročino in gripo,« je na twitterju zapisal Boom.

V težavah se je sicer 29-letnik znašel še pred začetkom Toura, ko ni prestal zdravstvene preiskave, ki jo med kolesarji z namenom zaščite njihovega zdravja izvaja Gibanje za čisto kolesarstvo oziroma Mouvement Pour un Cyclisme Credible (MPCC). Test je pokazal prenizko raven tako imenovanega stresnega hormona kortizola v krvi, kar bi lahko nakazovalo, da si je kolesar pomagal z nedovoljeno pomočjo prepovedanih snovi. Kolesar sicer ni prekršil dopinških pravil, saj ni nujno, da bi prenizka raven kortizona nakazovala zlorabo dopinga. Prenizke ravni bi lahko bile posledice tudi pretreniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja.

Po pravilih MPCC bi moral Boom počivati, Astana pa ga zamenjati, vendar zaradi to zaradi premalo časa ni bilo več mogoče. Nizozemec je vseeno startal, kazahstanska ekipa je sporočila, da se je raven kortizola vrnila v normalno stanje, kot vzrok so navedli inhalator za astmo, MPCC pa je Astano začasno suspendiral.

Cancellara spet na Vuelti

Med prostim dnem so iz ekipe Trek prišle dobre novice o zdravstvenem stanju Švicarja Fabiana Cancellare. Ta je bil eden od udeležencev grozovite nesreče v tretji etapi, ko si je med padcem zlomil dve vretenci v spodnjem delu hrbta. Cancellara naj bi bil že kmalu na kolesu, tekmovalno vrnitev pa načrtuje za septembrsko dirko po Španiji.