Tour: Froome na uvodu v Pirinejih briljiral

Vodilni Britanec Chris Froome je na prvi gorski etapi letošnjega Toura povsem razorožil najhujše tekmece za zmago.

Objavljeno
14. julij 2015 15.48
Posodobljeno
14. julij 2015 17.09
CYCLING-FRA-TDF2015-LINE
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

La Pierre-Saint-Martin - Že prva pirinejska gorska etapa letošnje dirke po Franciji je oklestila nabor favoritov za skupno zmago in ustoličila zgolj enega. Na 167 kilometrov dolgi deseti etapi od Tarbesa do La Pierre-Saint-Martina je veliko premoč pokazal vodilni Britanec Chris Froome (Sky), ki je v zaključnem vzponu strl vse najhujše tekmece. Še najbolj lanskega zmagovalca Vincenza Nibalija (Astana), ki je s popolnim porazom izgubil vse realne možnosti za ubranitev zmage. Za dvojno zmago moštva Sky je z drugim mestom poskrbel Richie Porte.

Edini Slovenec na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je z zaostankom 16:40 minute končal na 95. mestu.

Froome je odločilni napad izvedel na vzponu 6,5 kilometra pred ciljem, ko je na svoja pedala pritisnil tako silovito, da mu ni mogel slediti nihče več. Na papirju najhujše tekmece za skupno zmago je premagal v velikem slogu. Izmed njih je za sijajnim Britancem še najmanj zaostal Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), ki je na tretjem mestu zamudil za 1:04 minute. Zaostanek Alberta Contadorja (Tinkoff-Saxo) se je povečal za 2:50 minute, Nibali je z več kot štiriminutnim zaostankom (4:25) izgubil vse možnosti za skupno zmago.

»Ne najdem besed. To je bilo neverjetno. Nisem mogel verjeti, ko sem rekel fantom, naj navijejo ritem še bolj, po radiu pa sem dobil informacije, da tekmeci odpadajo. Ekipa je opravila delo za v priročnike, opravili so res izjemno delo. To je za njih,« je po veliki zmagi dejal 30-letni Britanec.

V skupnem seštevku se je Froomova prednost pred najbližjim zasledovalcem Teejayem Van Garderenom (BMC) povečala kar na 2:52 minute. Tretji je Quintana, ki po novem zaostaja za 3:09 minute. Veliko je izgubil Contador, ki na šestem mestu zamuja 4:04 minute, Nibali se deseterice oklepa neulovljivim zaostankom 6:57 minute za Froomom. Koren ima na skupnem 36. mestu 25:25 minute zaostanka.

Froome do zmage na zadnjem vzponu

Večino današnje etape sta bežala Kenneth van Bilsen (Cofidis) in Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séché), ki so ju konkurenti ujeli šele na težkem zaključnem vzponu. Najprej je glavnini pobegnil Fédrigo, ki je bežal od 11. kilometra naprej, van Bilsen pa ga je ujel na 45. kilometru dirke. Slednji je 14 km pred ciljem obupal prvi, kmalu za njim je bil ujet še Fédrigo.

Kmalu zatem je kapitulirala praktično celotna ekipa Cannondala, v kateri vozi tudi edini slovenski predstavnik Kristijan Koren. Bolje se je očitno počutil Robert Gesink, ki je z napadom 11,5 km pred ciljem glavnini kmalu ubežal na pol minute razlike.

Lanski zmagovalec Nibali se je v težavah znašel 10 kilometrov pred ciljem, ko vodilni skupini nikakor več ni zmogel slediti. V njej so bili dobrih sedem kilometrov pred ciljem vsi trije ostali favoriti Chris Froome, Alberto Contador in Nairo Quintana, kar je pomenilo, da je Nibali že ob prvem resnejšem vzponu na letošnjem Touru zakockal možnosti za ubranitev skupne zmage.

Le nekaj sto metrov zatem so potegnili Richie Porte, Froome in Nairo Quintana, ki so se oddaljili od preostalih kolesarjev v glavni skupini in prehiteli tudi ubežnika Gesinka. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je vodilni Britanec pritisnil še siloviteje in za seboj pustil še moštvenega kolega Porta in Quintano.

Pet kilometrov pred zaključkom etape je Froome vodil že s pol minutno prednostjo pred Quintano, Contador je zaostajal 1:30 minute, Nibali že kar 3:15 minute. Britanec pa je do cilja le še dodajal. V samem zaključku je njegov moštveni kolega Porte ujel in prehitel Quintano ter s tem poskrbel za popoln uspeh moštva Sky.

 

Izidi, 10. etapa:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 4:22:07
2. Richie Porte (Avs/Sky) + 0:59
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 1:04
4. Robert Gesink (Niz/Team Lotto NL-Jumbo) 1:33
5. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 2:01
6. Geraint Thomas (VBr/Sky) isti čas
7. Adam Yates (VBr/Orica GreenEdge) 2:04
8. Pierre Rolland (Fra/Europcar) isti čas
9. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) 2:22
10. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 2:30
...
95. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 16:40

Skupno:

1. Christopher Froome (Vbr/Sky) 35:56:09
2. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) + 2:52
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:09
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 4:01
5. Thomas Geraint (VBr/Sky) 4:03
6. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 4:04
7. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) 4:33
8. Robert Gesink (Niz/Team Lotto NL-Jumbo) 4:35
9. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) 6:12
10. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 6:57
...
36. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 25:25