Tour: Greiplu šprint, Cancellari vodstvo, Quintana in Nibali že v težavah

Zelo razburljiva je bila tudi 2. etapa letošnjega Toura, dobil jo je Andre Greipel, ki je v šprintu ugnal Petra Sagana.

Objavljeno
05. julij 2015 16.52
Posodobljeno
05. julij 2015 16.52
Netherlands Cycling Tour de France
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zelande - Tako kot včerajšnji uvod je tudi današnja 2. etapa kolesarske dirke po Franciji postregla z razburljivim dogajanjem. Na 166 km iz Utrechta v Zelande ni manjkalo sonca, vetra, dežja, padcev in preobratov. V cilju se je najbolj smejalo Nemcu Andreju Greiplu, ki je etapno zmago za kakšen milimeter odvzel Slovaku Petru Saganu, med najbolj zaskrbljenimi pa sta bila lanski zmagovalec Italijan Vincenzo Nibali in Kolumbijec Nairo Quintana.

»Rad bi se zahvalil svoj ekipi, danes je bilo vse odvisno le od moštvenega dela. Čutil sem, da so moji kolegi odlični. Tudi sam sem se počutil odlično, zato sem zelo vesel te zmage,« je povedal nemški kolesar. »Za nami je težak dan, moštva so se odločala za različne strategije, živčno je bilo zaradi dežja in vetra. A k sreči me je ekipa zadržala v ospredju, ponosen sem, da smo prišli do te prve zmage,« je še dodal.

Šprint je 400 metrov pred ciljem odprl Britanec Mark Cavendish, v ospredje pa se je prerinil tudi Švicar Fabian Cancellara, s tretjim mestom v etapi pa si je z bonifikacijskimi sekundami zagotovil tudi skupno vodstvo in rumeno majico, ki jo je danes nosil včerajšnji junak Avstralec Rohan Dennis. »Seveda je bilo v mojem načrtu, da si priborim rumeno majico. Toda nisem pričakoval, da mi bo to uspelo danes. Začutil sem priložnost, z nekaj sreče pa jo tudi izkoristil,« je bil na cilju zadovoljen Švicar.

Med favoriti za skupno zmago sta Britanec Chris Froome in Španec Alberto Contador v cilj prišla v prvi skupini 26 kolesarjev, medtem ko so Quintana, Nibali in Francoz Thibaut Pinot v cilj prišli z zaostankom minute in 26 sekund. Nibali je imel že pred etapo zle slutnje (»Karavana je nervozna, ceste bodo spolzke, padcev zagotovo ne bo manjkalo. Upam, da me bo ekipa obvarovala in da se mi ne bo zgodilo nekaj podobnega, kot se je lani Contadorju in Froomu, ki sta se morala zaradi padcev posloviti že kmalu po začetku dirke«), ki so se na njegovo nesrečo uresničile. Veter je namreč razbil skupino, Astana pa se ni dobro odzvala in ostala v ozadju, prav tako Movistar, ki je na cedilu pustil Quintano. Nibali je imel nato za nameček še okvaro kolesa.

»Imel sem smolo. Pred mano je padel eden od tekmovalcev, nato pa smo zamudili in izgubili stik. Čeprav smo poskušali, je bilo ob takem vetru težko zakrpati vrzel. A to je kolesarstvo, bolje je, da se je to zgodilo na začetku dirke kot pri koncu. Dirka je še dolga, če imamo čas, da zamujeno nadoknadimo. Ne bomo se predali, slab dan je treba sprejeti, a ga tudi hitro pozabiti, zdaj se nima smisla obremenjevati,« je po etapi dejal Nibali.

Zaostal je tudi edini slovenski predstavnik Kristijan Koren, a ne po svoji krivdi, saj ga je vodstvo ekipe Cannondale poklicalo v zasledovalno skupino, da pomaga svojim ekipnim kolegom, s tem pa je tudi zapravil možnosti za visoko uvrstitev.


Tour de France, 2. etapa (Utrecht-Zelande, 166 km):

1. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal) 3:29:03

2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)

3. Fabian Cancellara (Švi/Trek Factory Racing)

4. Mark Cavendish (VBr/Etixx - Quick-Step)

5. Daniel Oss (Ita/BMC Racing Team)

6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team)

7. Christopher Froome (VBr/Sky)

8. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin)

9. Tony Martin (Nem/Etixx - Quick-Step)

10. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin)

13. Alberto Contador (Špa/Tinkoff Saxo) + 0:04

49. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 1:28

56. Nairo Quintana (Kol/Movistar)

63. Kristijan Koren (Slo/Cannmondale Garmin) isti čas


Skupni vrstni red:

1. Fabian Cancellara (Švi/Trek Factory Racing) 3:44:01

2. Tony Martin (Nem/Etixx - Quick-Step) + 0:03

3. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) 0:06

4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) 0:33

5. Geraint Thomas (VBr/Sky) 0:35

6. Daniel Oss (Ita/BMC Racing Team) 0:42

7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx - Quick-Step) isti čas

8. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) 0:44

9. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) 0:48

10. Christopher Froome (VBr/Sky) isti čas

33. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 2:09

44. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 2:27

54. Kristijan Koren (Slo/Cannondale Garmin) 2:41