Tour: Štybarju etapna zmaga, Martin zaradi zlomljene ključnice končal dirko

Čeh Zdenek Štybar je zmagovalec šeste etape Toura. Nosilec rumene majice Tony Martin si je ob padcu zlomil ključnico.

Objavljeno
09. julij 2015 17.26
Posodobljeno
09. julij 2015 18.06
CYCLING-TOUR/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Tour - Na dirki Po Franciji so izpeljali šesto etapo med Abbevillom in Le Havrejem v dolžini 191,5 kilometra, na kateri je zmagal Čeh Zdenek Štybar (Etixx-Quick Step).

Čeh je napadel v zaključnem kilometru in slavil z dvema sekundama prednosti pred Slovakom Petrom Saganom (Tinkoff-Saxo) in Francozom Bryanom Coquardom (Fra/Europcar).

Tudi tokrat ni šlo brez nesreče. Tik pred zaključnim vzponom jo je skupil lastnik rumene majice, Nemec Tony Martin (Etixx-Quick Step), ki si je ob padcu poškodoval ključnico. Nemec je kljub nesreči zadržal prvo mesto, vendar pa je etapo dokončal s pomočjo moštvenih tekmovalcev. Iz njegove ekipe so kasneje sporočili, da si je v nesreči zlomil ključnico in bo potreboval operacijo (desno), tako da je Tour zanj že končan.

Slovenec Kristijan Koren (Cannondale) je osvojil 79. mesto (+1:53).

Martin ima po šestih etapah 12 sekund prednosti pred Britancem Christopherjem Froomom (Sky) in 25 sekund pred Američanom Tejayem van Garderenom (BMC). Kristijan Koren je na 26. mestu (+4:40).

V petek bo na sporedu 190 km dolga etapa od Livarota do Fougeresa.

Martin želi nadaljevati, vendar potrebuje operacijo

Nemec Tony Martin, ki je zaradi današnje nesreče zaključil Tour, je o padcu povedal: »Ekipa me je postavila v dober položaju, v zadnjem kilometru pa so vsem pošle moči in nismo mogli kolesariti z enako hitrostjo. Tempo se je upočasnil in vsi smo čakali. Nato sem se zaletel v kolesarja pred seboj in sprva sem še mislil, da se bom obdržal na kolesu, nato pa sem trčil v člana Giant-Alpecina in sem izgubil ravnotežje. Nesreča se je zgodila pri nizki hitrosti, vendar pa sem z vso težo pristal na ramenu in takoj začutil, da je nekaj zlomljeno. Želim si, da bi lahko nadaljeval, četudi imam zlomljeno ključnico, vendar pa nujno potrebujem operacijo. Obveljala bo beseda zdravnikov, ki so mi rekli, da pod nobenim pogojem ne smem nadaljevati.«

Nemec je enajsti kolesar, ki je moral predčasno končati z nastopi na dirki, med drugimi so odstopili Švicarja Michael Albasini (Orica-GreenEdge) in Fabian Cancellara (Trek), Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis) in Avstralec Simon Gerrans (Orica-GreenEdge).

POTEK ETAPE

V šesti etapi so se za pobeg odločili Perrig Quemeneur (Europcar), Kenneth Van Bilsen (Cofidis) in Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka).

Med temi ubežniki je za zgodovinski dosežek poskrbel Eritrejec Teklehaimanot, ki je postal prvi temnopolti Afričan s katero izmed prestižnih majic na največjih dirkah, jutri bo namreč nosil pikčasto majico za najboljšega v gorskih ciljih.

Vodilni trio je vodil vso etapo in imel 15 kilometrov pred koncem še 52 sekund prednosti pred glavnino, nato pa je tri kilometre kasneje pospešil Kenneth Van Bilsen in poskusil s samostojnim napadom.

Belgijec je imel 5,8 kilometra pred koncem 14 sekund prednosti, ki pa mu ni zadostovala za etapno zmago in je bil ujet 3 kilometre pred ciljno črto.

V zaključnem kilometru je prišlo do nesreče. Povzročil jo je Italijan Vincenzo Nibali (Astana), vanjo pa je bil vpleten tudi lastnik rumene majice, Nemec Tony Martin (Etixx-Quick Step), ki je nerodno padel na levo ramo in si poškodoval ključnico.

V ospredju se je najbolje znašel Čeh Zdenek Štybar in s samostojnim napadom prvi prečkal ciljno črto, drugi je bil Slovak Peter Sagan in tretji Francoz Bryan Coquard.

Dirka po Franciji, šesta etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km)

1. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) 4:53:46

2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) +0:02

3. Bryan Coquard (Fra/Europcar) +0:02

4. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin) +0:02

5. Greg van Avermaet (Bel/BMC) +0:02

6. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) +0:02

7. Edvald Boasson Hagen (Nor/MTN Qhubeka) +0:02

8. Davide Cimolai (Ita/Lampre-Merida) +0:02

9. Julien Simon (Fra/Cofidis) +0:02

10. Gorka Izagirre (Špa/Movistar) +0:02

...

79. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) +1:53

 

Skupno

1. Tony Martin (Nem/Etixx-Quick Step) 22:13:14

2. Christopher Froome (VB/Sky) +0:12

3. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) +0:25

4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) +0:27

5. Tony Gallopin (Fra/Lotto-Soudal) +0:38

6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) +0:40

7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick Step) +0:46

8. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) +0:48

9. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) + 1:04

10. Geraint Thomas (VBr/Sky) +1:15

...

26. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) +4:40