Tratnik se je ogreval za Baku

Maraton Franja: idrijski kolesar Jan Tratnik v »uri resnice« razred zase, Rusinja Tatjana Antonišina kljub padcu zmagala.

Objavljeno
13. junij 2015 01.54
Maraton Franja, Jan Tratnik Ljubljana 12.6. 2015
Špela Robnik, Vito Divac, šport
Špela Robnik, Vito Divac, šport
Ljubljana – Tatjana Antonišina in Jan Tratnik sta bila najboljša ob uvodu v Maraton Franja BTC City, največjo kolesarsko prireditev v Sloveniji. Rusinja je zmagala na ženski dirki za pokal UCI za VN Ljubljane, Idrijec pa je osvojil prvi državni članski naslov v vožnji na čas.

Oba sta bila prepričljiva, Tratnik pa je prvega zasledovalca, najboljšega med mlajšimi člani, prehitel za dobro minuto. Tratnik je na 44 km dolgi preizkušnji na trasi Ljubljana-Domžale-Ljubljana dosegel povprečje 49 km/h. Na specialki, s katero tekmujejo kolesarji ameriškega BMC, svetovni prvaki v ekipni vožnji, je poganjal pedala v ritmu, v kakršnem ju v svoji karieri še ni. Njegov povprečen srčni utrip je bil 185. »Poudarjen trening vožnje na čas v zadnjem mesecu se mi je obrestoval. V zadnjem tednu sem bil na kolesu za kronometer 20 ur. Izšlo se mi je, kot sem si zamislil,« je bil nadvse zadovoljen 25-letni Tratnik, za katerega je zmaga na DP, kot je poudaril, odlična popotnica za evropske igre v Bakuju.

Nad Tratnikovo predstavo je bil navdušen tudi spremljevalec, športni direktor KZS Martin Hvastija. »Jan je v vožnji v veter vseskozi ohranjal hitrost 56 km/h. V protivetru je padla na 50 km/h, v zaključku pa mu je zmanjkalo nekaj moči,« je doslej najboljši slovenski kolesar v kronometru na največjih dirkah (na Giru je bil četrti) opisal včerajšnjo vrhunsko predstavo. Tratniku je bilo žal, da ni bila konkurenca popolna, a vseeno je bila to njegova prava ura resnica, s konkurenco ali brez nje. Gregor Gazvoda osmega naslova ni osvojil, Štajerca je prehitel tudi Klemen Štimulak. Jana Polanca ni bilo, ker se zaradi utrujenosti po Giru ni najbolje počutil.

Žensko lovoriko si je prikolesarila Polona Batagelj. V močni mednarodni konkurenci za visoka mesta ni bila konkurenčna, tako kot vse Slovenke. Zasedla je 20. mesto, manj, kot je pričakovala. »Zaradi nasprotnega vetra in ravninske proge, ki mi ni nikoli ustrezala, je bila to ena od mojih najtežjih posamičnih dirk,« je komentirala 26-letna Ajdovka, ki je prišla do sedmega državnega naslova.

Antonišina je za razliko od Batageljeve vajena kolesarjenja v vetru. Imela pa je tudi veliko smolo, saj je v uvodnih kilometrih padla. Navkljub hudim odrgninam po vsem telesu, je nadaljevala. Adrenalin in želja po zmagi sta bila močnejša od bolečine.

Znova nacionalno pisana Franja

Vožnja na kronometer je bila sicer le pester uvod v tridnevno dogajanje ob 34. Maratonu Franja. Že danes sledi tradicionalni družinsko-šolski in minimaraton za najmlajše, znova pa bodo amaterski in rekreativni kolesarji nabrušeni jutri za veliki in mali maraton. Če je bila glavna novost kronometra spremenjena trasa – do Domžal in nazaj –, bo jutri za razliko od prejšnjimi let štart nekoliko prej, ob 8. zjutraj za tiste, ki bodo štartali na 156 km, in ob 9.30 za krajšo razdaljo 97 km. Direktor Gorazd Penko je ob tem spomnil, da so že pred nekaj leti štartali bolj zgodaj, a so nato ugodili željam mnogih kolesarjev, ki se v Ljubljano pripeljejo z drugih koncev Slovenije. »Sicer pa gre vse po načrtu, organizacijska ekipa je utečena, četudi je maraton Franja, še zlasti pa kronometer, vedno velik organizacijski zalogaj,« je Penko napovedal 34. izvedbo najbolj množičnega kolesarskega dogodka pri nas. Direktor dirke je bil včeraj navdušen nad pestro udeležbo pri dekletih. »Kolesarke so bile iz 15 različnih držav, kar pri 30 članicah na štartni listi pomeni, da je bila skoraj vsaka iz druge države. Tudi sicer pa je število prijavljenih primerljivo s prejšnjimi leti. Nekje do 3700 jih pričakujemo na štartu nedeljskih preizkušenj.