Tretja VN Adrie Mobila skrajni čas za prvo zmago v sezoni

V Novem mestu so predstavili 3. VN Adrie Mobila, ki bo letos potekala z največjo in najboljšo zasedbo doslej.

Objavljeno
22. marec 2017 19.33
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Novo mesto - Velika nagrada Adrie Mobil je resda šele tretja po vrsti, a zato z velikimi koraki stopa v ospredje na regionalni sceni. Letos bo dirka pod okriljem mednarodne kolesarske zveze (UCI) uvrščena v drugo kategorijo in bo v tem terminu (2. april) najmočnejša v tem delu Evrope. 

»V Novo mesto prihaja 26 ekip iz Evrope in tudi ekipa Kolumbije, skupno bo na štartu kar 200 kolesarjev. Z datumom smo očitno zadeli, tudi odzivi od prejšnjih let so zelo dobri. Trasa je malo spremenjena, zaradi del na cesti smo krog podaljšali za tri kilometre, a bistveno težja ne bo. Ključna bo serija vzponov okrog Gabrja in Suhadola, kjer se bo dirka razbila,« je traso povzel Boštjan Mervar, trener članske ekipe Adrie Mobila.

Sezona se zaenkrat ne odvija po željah novomeškega kluba. »Prvi del je bil rezultatsko zelo slab, čeprav smo na nekaterih dirkah odpeljali dobro. Malo nam je zmanjkalo sreče, malo pa tudi poguma. Res si želimo te prve zmage v sezoni in prav domača dirka je najboljša priložnost, da popravimo napake,« je še povedal Mervar.

Razkril je, da bo potrebno dirko narediti čim težjo, če se želijo otresti konkurentov, ki so v šprintu zelo močni. Izpostavil je lanskega zmagovalca Filippa Fortina in Mateja Mugerlija, ki je na Istrski pomladi dokazal, da je trenutno v izjemni formi. Novomeški kolesarji bodo napadali že v prvem večjem krogu po Beli Krajini, odločilne ozke ceste okrog Suhadola pa izjemno dobro poznajo. Še posebej Jon Božič, saj bo dirka potekala praktično pred njegovimi vrati.

»Nima vsak kolesar priložnosti, da dirka po svojem dvorišču, zato bom zagotovo še bolj motiviran. Tudi navijačev bo veliko, je zagotovil Podgurc, ki s pomladjo prav tako ni zadovoljen. Rezultatsko sem pričakoval precej več, pozimi sem treniral dobro, nato pa me je 14 dni zdelovala bolezen in forma je padla. Zdaj je z mano vse v redu, pa tudi če ne bi bilo, se na to ne bi oziral. Nisem tak tip kolesarja, da bi kar naprej tarnal,« je pred domačo dirko odločen Božič, ki bo konkurente lahko napadal tudi v spustih, saj ceste odlično pozna.

Boštjan Mervar celotne taktike dirkanja vendarle ni želel razkriti. »Jasno je, da bomo napadali, kaj drugega nam niti ne preostane. Imena naj ostanejo skrivnost, se bomo pa v odločilnih trenutkih zanašali na izkušnje,« je namignil, da zaupa v najstarejše kolesarje Adrie. Kaj pa, če pride do šprinta na glavnem trgu v Novem mestu?» Takrat bo naš adut Gašper Katrašnik. Je zelo hiter, a je večkrat v šprintih premalo pogumen, zato tudi ne uspe uvrstitev v deseterico pretvoriti v zmage.« Morda pa bo Gorenjcu v vrstah dolenjske ekipe uspelo prav na 3. VN Adrie Mobila.

Še nekaj tehničnih podatkov o dirki - kolesarje najprej čaka večji krog po Beli krajini in dva manjša v okolici Novega mesta, kjer se bo dirka tudi odločala. Skupno je pred karavno 183 kilometrov in šest večjih vzponov, a glede na pretekli izvedbi dirke tudi letos lahko pričakujemo šprint manjše skupine v Novem mestu. Tretjega zmagovalca trenutno največje dirke v Sloveniji bomo dobili 2. aprila.