Tudi na kockah je za skupno zmago stisnil zobe

Kolesarstvo: Matej Mohorič je postal skupni zmagovalec na Binck Bank Touru
Fotografija: Matej Mohorič je dosegel največjo zmago v karieri, čeprav je v mlajših kategorijah dvakratr že postal svetovni prvak. FOTO: Bahrain Merida
Odpri galerijo
Matej Mohorič je dosegel največjo zmago v karieri, čeprav je v mlajših kategorijah dvakratr že postal svetovni prvak. FOTO: Bahrain Merida

Majico vodilnega je oblekel v tretji etapi in zadnji dan dirke tudi specialistom za severne klasike pokazal, za kako kakovostnega kolesarja gre. Matej Mohorič je na slovitem Geraardsbergnu, kjer se je nekdaj odločala dirka po Flandriji, odbil vse napade tekmecev za prvo zmago na etapnih dirkah svetovne serije.

Že sobotna etapa dirke, ki poteka na Nizozemskem in v Belgiji, je postavila Mohoričevo vodstvo pred veliko preizkušnjo, a je imel v zaključku 23-letnik dovolj moči, da je sam polovil vse napade in končal skupaj z vsemi favoriti za skupno zmago. »Pričakovali smo, da se bo glavnina razbila, a je bilo napadov res veliko. Vmes se nisem počutil najbolje, potem pa sem videl, da ne morem računati na pomoč drugih kolesarjev, zato sem se sam postavil na čelo in ujel beg. Bilo je res težko, a sem zadovoljen, da se noge še vedno vrtijo tako, kot se morajo. Bomo videli, kako dober sem lahko na kockah,« je bil v soboto optimističen, a previden Mohorič, ki izkušenj s tlakovanih severnih klasik še nima.

Manj kot minuto za njim so zaostajali tudi specialisti Greg van Avermaet, Yves Lampaert, Dylan van Baarle, Niki Terpstra in najbližji zasledovalec Michael Matthews, ki je včeraj Mohoričevo zmago postavil pod velik vprašaj. Kapetana Bahrain Meride so na zaključnih krogih, ko so se štirikrat povzpeli na Muur, napadali čisto vsi in čeprav je izgledal zelo močno, je Mohoriču nenehen lov pobral ogromno moči.


 

Matthews močnejši, a ne dovolj


Pred zadnjim krogom se je prebil na čelo prve skupine in zadnji vzpon na Muur začel v ospredju, nato pa je Greg van Avermaet z napadom sprožil pravi ognjemet. Največ moči je imel v zaključku Matthews, ki je za etapno zmago dobil tudi deset odbitnih sekund, Mohorič je grizel in iztisnil iz sebe vse, da je ob prečkanju ciljne črte ohranil še pet sekund naskoka za prvo zmago na etapnih dirkah svetovne serije in eno največjih v svoji karieri.

»Danes so nas napadali z vseh strani, od začetka etape smo narekovali tempo na čelu dirke, nato pa je Sunweb velikokrat poizkusil, da bi me presenetil. Nekako sem do zaključka vseeno ostal zraven, nato pa mi je ostalo ravno še dovolj energije, da sem ohranil vodstvo. To je izjemna zmaga po izjemno napornem tednu, v katerem smo dokazali, da znamo dirkati kot prava ekipa. To je zagotovo največja zmaga v moji karieri, res sem vesel tega uspeha,« je še pred podelitvijo zadnje zelene majice v cilju povedal slovenski kolesarski junak tega konca tedna.



Mohorič je po Janiju Brajkoviču, Simonu Špilaku in Primožu Rogliču četrti Slovenec, ki je bil po tednu dni dirkanja najboljši na dirkah svetovne serije. Dokazal je, da se v prihodnjih sezonah lahko razvije v enega najbolj raznovrstnih kolesarjev v pelotonu, ki bodo krojili vrh tako na tlakovanih klasikah, kjer Slovenija dolgo čaka na pravega aduta, kot tudi na enotedenskih dirkah, ki zavzemajo največji del svetovnega koledarja. Tudi v Bahrain Meridi se iz dneva v dan bolj zavedajo, da jim je, ko so Mohoriča »speljali« ekipi UAE, padla sekira v med ...
 

Komentarji: