Tudi protokol je sestavni del igre najboljših

Tretja etapa je minila brez pretresov za Primoža Rogliča, ki ostaja v vodstvu. Po kontroverzni kazni za Vivianija zmaga Gavirie.
Fotografija: Primož Roglič ima z rožnato majico za zdaj več dela pred etapo in po njej kot pa na cesti. Foto AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič ima z rožnato majico za zdaj več dela pred etapo in po njej kot pa na cesti. Foto AFP

Orbetello – Rožnata pentlja se je nadaljevala z zelo mirno tretjo etapo, v kateri je imel Primož Roglič s pomočjo moštvenih kolegov vse pod nadzorom. V šprintu je bil najhitrejši Elia Viviani, a so ga sodniki zaradi spremembe smeri postavili na zadnje mesto, zmaga je tako pripadla Fernandu Gavirii.

Prvi dnevi letošnjega Gira so namenjeni šprinterjem, prvi dvoboj je v nedeljo dobil Pascal Ackermann, potem ko se je taktika Elie Vivianija izjalovila, včeraj pa je bil italijanski državni prvak ob laguni v Orbetellu na odlični poti, da se Nemcu oddolži za poraz. Vlak Deceuincka ga je pripeljal v idealen položaj, ko je pospeševal iz zavetrja Arnauda Demara, je nekoliko izrinil Mattea Moschettija, potem pa odšprintal prepričljivi zmagi naproti.

Tifosi so se veselili, nekaj minut pozneje pa je udarila novica, da so sodniki Vivianija kaznovali zaradi spremembe smeri in mu odvzeli zmago, ta je za zeleno mizo pripadla Gavirii. Manever Vivianija je bil resda nekoliko tvegan, a takšnih je v vsakem šprintu ogromno in če bodo sodniki sledili takšnemu standardu, potem to zagotovo ni bila zadnja kazen na Giru.
Roglič je končal na čelu prve skupine in brez težav zadržal »maglio roso«: »Bil je precej lahek dan, čeprav je bilo vetrovno, ekipa me je zelo dobro ščitila pred težavami. Pričakujem, da bo podobno tudi v naslednjih etapah.« Vsak dan v eni najprestižnejših majic v kolesarskem svetu je nekaj posebnega in dosežek, ki se ga ne bi branil nihče, vseeno pa prinaša cel kup dodatnih obveznosti.

Elia Viviani se je po šprintu najprej veselil, nato pa držal za glavo. Foto AFP
Elia Viviani se je po šprintu najprej veselil, nato pa držal za glavo. Foto AFP

 

Pričakovali so majico


Roglič je tako že v soboto tri ure sedel na mestu za vodilnega, ko so bili njegovi tekmeci že na večerji in masaži. Vsak dan zaradi podelitve, novinarske konference in dopinške kontrole izgubi vsaj uro regeneracije, včasih pa še precej več. Z zmago v prvi etapi je nakopal dodatno delo tudi moštvenim kolegom, ki zdaj vsak dan porabijo nekaj moči pri nadzorovanju poteka etape in lovu za ubežniki. Zasedba Jumbo Visme na papirju deluje zelo močno, predvsem v hribih bo imel Roglič v Laurensu de Plusu enega najboljših pomočnikov na dirki, do takrat pa bodo morali Zasavca braniti tudi pred pastmi ravninskih cest v Italiji.

»Mislim, da rožnata majica za ekipo ni prevelik problem. V dirko s šli z zavedanjem, da obstaja zelo velika verjetnost, da bo Primož oblekel majico vodilnega v prvi etapi, zato so se primerno pripravili,« pravi Tomaž Poljanec, športni direktor v ekipi Ljubljana Gusto Santic, v kateri so imeli v minulih sezonah predvsem po zaslugi Tadeja Pogačarja precej izkušenj z branjenjem majice vodilnga.



V prvem tednu si lahko Jumbo Visma obeta precej pomoči pri narekovanju tempa. »Giro je zelo težak, a so prireditelji vse težke etape prihranili za drugi in tretji teden, zato bo imel Jumbo pri branjenju majice veliko pomoči šprinterskih ekip, ki se bodo potegovale za etapne zmage. Priložnosti za šprint je tako malo, da jih ne bodo želeli zapraviti,« je prepričan Poljanec.
 

Upa, da ga čaka Yatesova usoda


V prvem tednu se mora Roglič le izogniti težavam, pa bo majica ostala njegova vsaj do nedeljskega kronometra v San Marinu. »Ves protokol, ki čaka nosilca rožnate majice, bo za Primoža dodaten napor, ki pobere nekaj energije, a to je del igre, če želiš biti najboljši. Še vedno mislim, da je bolje, da je v rožnati majici, kot da bi jo moral loviti. Seveda vedno pravimo, da je dobro majico obleči čim kasneje, a mislim, da so se Nizozemci temeljito pripravili,« meni Poljanec.

Na koncu bo pot do zmage najbolj odvisna od Rogliča, še dodaja in opozarja, da po prvih dneh ne smemo soditi dirke: »Nikoli ne veš, kako se bo razpletla, vemo, kaj se je lani zgodilo z Yatesom. Lahko imaš ekipo, ki leti, pa ti nihče ne more pomagati, če te v zadnjem tednu pobere. Seveda so vse dodatne obveznosti breme in minus, ki se nabira tri tedne, toda Roglič je tako dobro psihično in telesno pripravljen, da se bo znal spoprijeti tudi s tem.«

Primož Roglič ima z rožnato majico za zdaj več dela pred etapo in po njej kot pa na cesti. Foto AFP
Primož Roglič ima z rožnato majico za zdaj več dela pred etapo in po njej kot pa na cesti. Foto AFP


Kako težko je tri tedne braniti rožnato majico, zelo dobro vedo pri Mitcheltonu Scottu. Lani je Simon Yates dva tedna in pol deloval nepremagljiv, ob koncu dirke pa ga je zmanjkalo. Športni direktor Matt White upa, da bo letos v tej vlogi Roglič: »Odlično bi bilo, če bi jo Roglič nosil vsak dan, kajne? Vsak dan ga čakata dodatna ura ali dve obveznosti, medtem ko smo mi že v hotelu. Vse to se pozna, bomo videli, kdo bo v rožnatem v Veroni.«

Do takrat kolesarje tudi na cesti čaka še cel kup pasti. Četrta etapa bo zelo razgibana, čeprav je kategoriziran le en vzpon, na papirju bi to moral biti dan za ubežnike.
 

Preberite še:

Komentarji: