Upajo, da dež ne bo vztrajen kot kolesarji

35. Maraton Franja: Število udeležencev zaradi vremena bržčas ne bo rekordno

Objavljeno
11. junij 2016 12.29
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Včerajšnje državno prvenstvo v kronometru je že prižgalo tekmovalno iskrico za kolesarski konec tedna v Ljubljani in okolici, preden se žar še večjega boja razplamti z jutrišnjim velikim in malim maratonom. Resda gre le za kolesarje amaterje, ki pa z odlično pripravljenostjo vsako leto dvigujejo raven maratona Franja.

Seveda prireditelji z Gorazdom Penkom ob tem ne pozabljajo in skrbno negujejo tudi tradicijo ljubiteljskega kolesarstva, s katerim bo obarvan predvsem današnji dan, že tradicionalno rezerviran za družine, šolarje in malčke. Resda vremenska napoved ni prav idealna, saj bi vreme utegnilo marsikoga zadržati doma, so pa zato prireditelji še toliko bolj ponosni na tiste, ki vseeno pridejo in pedala vrtijo v dežju. Ker kolesarstvo pač ni za mehkužce, že dolga leta poudarja Penko.

Jutrišnji 156 in 97 km dolgi dirki bosta v hladnem in mokrem vremenu vseeno precej bolj zahtevni kot današnji sproščeni izlet v Domžale in nazaj. »Upajmo, da dež ne bo tako vzdržljiv kakot naši kolesarji in da bomo vendarle deležni tudi kaj suhega vremena. Sicer pa so navodila za varnejšo vožnjo na kolesu enaka kot za voznike avtomobilov in motorjev. Hitrost je treba prilagoditi zlasti na zavojih. Treba je upoštevati, da se zavorna pot zaradi mokrih platišč podaljša, zato je treba zavirati prej kot v suhem vremenu. Temu primerno je treba prilagoditi hitrost. To pa je tudi vsa znanost,« je nekaj navodil udeležencem natrosil Penko.

Čeprav je Franja eden lažjih maratonov, ki so del svetovne amaterske serije, in zato primeren za široko paleto kolesarjev, se lahko na mokrih cestah vendarle spremeni v peklensko preizkušnjo. Naj bo raje hitrost dvakrat manjša, toliko manj pa tudi padcev in odrgnin. Si je pa Penko zaželel, da vendarle ne bi bilo toliko manj tudi udeležencev. »Ne glede na to, ali jih pride deset ali deset tisoč, za nas so naloge enake, organizacijo vzamemo enako profesionalno. Pripravljeni smo na vse vremenske razmere, te za nas ničesar ne spremenijo,« je še dejal. Ta konec tedna tako v ljubljanskem nakupovalnem središču skupaj pričakujejo od pet do šest tisoč kolesarjev, od tega se jih je približno 2500 prijavilo na današnjo 25-kilometrsko preizkušnjo.

Že 35. maraton s seboj prinaša tudi tradicionalne zapore cest, hkrati pa tudi nekaj novosti. Ena teh je bil spremljevalni projekt Akademija Franja, v sklopu katerega so še bolj prepletli športno srž prireditve s kulturno dediščino. K sodelovanju so povabili tudi športne organizacije iz tujine, ves teden so se družili na okroglih mizah, izmenjevali zamisli in, po Penkovem mnenju, dogodku dodali veliko dodano vrednost: »Mislim, da je prireditev uspela v polni meri, je pa bil teden za nas organizatorje toliko bolj naporen, zato načrtujemo, da bomo akademijo naslednje leto pripravili po prireditvi.«