V gorah s tekmeci pometa, kadarkoli se mu zahoče

Simon Yates je pred kronometrom previden, a optimističen. Dumoulin: »Trenutno nisem dovolj močan za zmago«
Fotografija: Rožnati majici v gorah vsi gledajo v hrbet. FOTO: Luk Benies/Afp
Odpri galerijo
Rožnati majici v gorah vsi gledajo v hrbet. FOTO: Luk Benies/Afp

Po težkem vikendu v gorah je karavana na Giru zadnji prosti dan sprejela odprtih rok, a vzdušje vseeno ni bilo povsem sproščeno. Vsi namreč že od začetka dirke v Izraelu pogledujejo proti današnjemu kronometru, ki bo razkril, kaj vse zmore Simon Yates. »Ne vem, če bo to dovolj, nimam pojma, kakšna je razlika med nama z Dumoulinom,« je previden Britanec. 
 
Na Zoncolanu je kljub vrhunski vožnji ostal nekoliko v senci Chrisa Frooma, nedeljska etapa pa je bila povsem v znamenju Simon Yatesa, ki je dosegel zastavljeni cilj pred dirko. V kronometer vstopa z več kot dvema minutama prednosti, cena zato pa je bila visoka. »Vedel sem, da so vsi utrujeni od Zoncolana in da bom dobil svojo priložnost. Počutil sem se dobro, a je bilo to vseeno najtežjih 15 kilometrov moje kariere. Ko zdaj gledam to zmago, sem lahko nanjo zelo ponosen,« je po cilju nedeljske etape v umirjenem tonu razlagal Yates. 
 

Že zdaj je lahko ponosen na Giro

 
Hitro so sledila tudi vprašanja o torkovem kronometru, Yates pa vloge favorita za končno zmago (še) ni želel sprejeti: »Mislim, da ne morem trditi, da sem favorit. Nihče ne ve, kako se bo razpletla ura resnice, dve minuti sta res lepa prednost, a sem tudi precej utrujen, pa že tako ali tako sem v kronometru prej zanič kot soliden ... Tudi če bom izgubil rožnato majico, bom lahko ponosen na to dirko, saj sem že zdaj dosegel ogromno.« 
 
Nihče več ne dvomi, da je Yates najmočnejši kolesar na dirki, v gorah mu ni para, slabše predstave v vožnji na čas pa so ga doslej vselej izločile iz boja za skupno zmago ali vsaj oder za zmagovalce. Današnji kronometer od Trenta do Rovereta je dolg 34,2 kilometra in skoraj povsem raven, zato bo imel Tom Dumoulin še večjo prednost pred manjšimi in lažjimi kolesarji. 
 
Do sedaj Yates še ni bil med resnimi kandidati za zmago, zato pravih primerjav med njim in Dumoulinom v uri resnice še ni. Novinarji tujih medijev in športni direktorji ekip so ugibali, da bi Nizozemec lahko pridobil minuto in pol, v primeru res slabega dne Yatesa pa dve minuti. Na takšen razplet bi bržkone pristal tudi Britanec, ki ima trenutno dve minuti in 11 sekund naskoka, do konca Gira pa še dovolj vzponov, da bo nekaj časa zagotovo še pridobil. Yates je lahko optimističen tudi zaradi prvega kronometra v Jeruzalemu, kjer je v desetih kilometrih zaostal le za 20 sekund, tokratna klasična ura resnice pa bo vendarle druga pesem. 


 

Če ne bi taktizirali, bi izgubil manj

 
Dumoulin po nedeljski etapi ni bil optimističen. »Ko je Simon napadel, je šel neverjetno hitro, niti za trenutek nisem pomislil, da bi šel z njim. Upal sem, da mi bodo tudi ostali pomagali v lovu za njim, a so se le 'zafrkavali'. Saj jih razumem, to je taktika, a če bi vozil v svojem ritmu, bi izgubil mnogo manj časa,« je razlagal, ko se je umirjal po etapi, nato pa pogledal še proti kronometru: »Nad svojo formo se ne morem pritoževati, mislim, da lahko odpeljem odličen kronometer. A tudi če mi nekako uspe obleči rožnato majico, jo bom težko pripeljal do Rima, ker Yates v gorah z nami pometa, kadarkoli se mu zahoče. A zagotovo se bom boril, dokazal sem, da spadam med najboljše na tem Giru.«
 
Napet bo tudi boj za tretjo stopničko. Chris Froome je zagotovo najboljši kronometrist med preostalimi kandidati za deseterico, proti Domenicu Pozzovivu in Thibautu Pinotu lahko pridobi vsaj minuto in potem bi se boj za končno tretje mesto odločil v gorah, kar si želijo tudi gledalci. Pozzovivo je med vsemi morda najslabši kronometrist, a hkrati v gorah deluje izvrstno, ob tem pa brani tudi italijansko čast na letošnjem Giru, ostal je edini kandidat tifosov za deseterico. 
 
V jutrišnji etapi bi spet lahko dočakali vrhunski slovenski rezultat, Matej Mohorič je namreč že po prvi zmagi napovedal, da mu je 17. etapa zelo všeč, potem bo karavana še za tri dni zavila v Alpe, kjer bo boj za rožnato majico dokončno odločen. 

Komentarji: