V Londonu so se zaradi visokih stroškov odpovedali Touru

Čeprav so bili s prireditelji kolesarske dirke po Franciji tik pred podpisom pogodbe za leto 2017, so se sodelovanju odpovedali.

Objavljeno
29. september 2015 08.25
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Največja kolesarska dirka na svetu se leta 2017 ne bo začela v Londonu, kot je bilo predvideno. Vodstvo londonskega podjetja za javni promet je namreč odpovedalo tretje sodelovanje s prireditelji Toura, ki je v Londonu že gostoval v letih 2007, ko so tam izvedli štart, in 2014, ko se je tam končala tretja etapa z začetkom v Leedsu.

Londončani so bili sicer tik pred podpisom nove pogodbe, a se tik pred zdajci umaknili. Razlog je krčenje stroškov javnega prevoza. Zadnja izvedba Toura v Veliki Britaniji naj bi stala 27 milijonov funtov, pri čemer je londonsko podjetje za javni prevoz prispevalo šest milijonov.

»Zelo smo uživali v izvedbah Toura v letih 2007 in 2014. Na obeh je bilo ogromno gledalcev, London se je pokazal kot vzorno kolesarsko mesto. Toda vedno smo poudarjali, da je vrnitev Toura povezana s financami, pri tem pa moramo včasih sprejemati težke odločitve. Žal smo se odločili, da starta Toura leta 2017 ne bomo gostili,« je dejal Leon Daniels, direktor londonskega transportnega podjetja in sporočil, da so se umaknili iz projekta za leto 2017.

Edinburgh in Manchester sta ob Londonu prav tako pokazala zanimanje za izvedbo začetka dirke; francoski prireditelji pa so zaradi dobrih izkušenj pripravljeni ponoviti start dirke na Otoku.

V letošnji izvedbi Toura je čast prvih etap sicer pripadla Nizozemski in Belgiji, dirka pa se je začela v Utrechtu. Naslednje leto se bo Tour na startu spet vrnil domov, začetek dirke bo blizu znanega turističnega magneta na meji med Normandijo in Bretanijo, otočka Mont St. Michel, povezanega s celino.