Veliki Per kot »mali Sagan«

Na mali »Rondi« je še drugič zmagal Novomeščan. Po Marku Kumpu se je zmage veselil še David Per.

Objavljeno
10. april 2016 02.14
Vito Divac
Vito Divac
Oudenaarde – Tam, kjer je na 100. Rondi oziroma dirki Po Flandriji pred tednom dni zmagoslavno dvignil roke »veliki« Peter Sagan, je na »mali Rondi« za mlajše člane do 23 let zmagal David Per oziroma »mali Sagan«, kot pravijo v kolesarskih krogih slovenskemu mladeniču.

David Per je zmagal v slogu Sagana. V zadnjih 27 kilometrih je narekoval vrhunski ritem ter se na koncu otresel vseh tekmecev. Zasledovalci ga niso ujeli, tako kot, denimo, na dirki za VN Adrie Mobila, ko se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Očitno je bila izkušnja pravšnja za vrhunec sezone. »Flandrijo sem imel v glavi že od začetka sezone, ker je zaradi svoje izjemne zgodovine res nekaj posebnega v našem koledarju dirk. Klasike takšnega prereza mi ustrezajo. Naposled se mi je izšel tudi šprint,« je povedal o blesteči zmagi kolesar iz Kronovega pri Novem mestu, ki je s četrtim mestom na klasiki Gent-Wevelgem in zmago Po Flandriji Slovenijo popeljal na prvo mesto v pokalu narodov. Postavni Dolenjec je ponovil uspeh Marka Kumpa iz leta 2010. Kako velika je bila zmaga Kumpa, povedo tekmeci, ki jih premagal: John Degenkolb, Michael Matthews, Ramunas Navardauskas in Luke Rowe. Perovo konkurenco v WorldTouru bomo spoznali seveda čez nekaj let.

Vsi preostali Slovenci z izjemo Jerneja Švaba, ki si je zlomil prst, Gašper Katrašnik (32.), Martin Otoničar (80.), Izidor Penko (94.), Žiga Grošelj (98.), so dirko štirinajstih bregov končali. Penko kljub padcu.

Na baskijskem touru je Simon Špilak osvojil osmo mesto. Prekmurec v dresu Katjuše je odlično dirkal, čeprav je bil z eno nogo pomočnik Joaquima Rodrigueza. Špilak je bil na koncu osmi, »Purito« pa peti. Četrtič je zmagal Alberto Contador pred Kolumbijcema Sergiem Henaom in Nairom Quintano. Špilak je bil zelo dober v zadnjih dveh etapah. V kraljevski z vzponom na Eibar je bil enajsti, v vožnji na čas pa trinajsti, 1:31 minute za Contadorjem. »Dirkal sem najbolje, kar zmorem. Na začetku sem imel nekaj smole, na koncu pa sem se želel uvrstiti v deseterico, kar mi je tudi uspelo,« je opisal zaključek dirke Špilak.

Zelo dober je bil v drugi polovici baskovske preizkušnje tudi Jan Polanc, ki je na koncu zasedel 37. mesto, najboljši etapni rezultat pa je dosegel prav v kraljevski etapi z 19. mestom. »Za samozavest je bila to prava dirka,« je komentiral nastop Polanc, ki je sicer v preteklem mesecu zelo dobro treniral, a mu na prvi dirki po poškodbi ni šlo vse po načrtih.