Pogi je tretji, Philipsen je zmagal

Presenečenje na dirki Milano - Sanremo. Jasper Philipsen je zmagal, Pogačar tretji.
Fotografija:  Jasper Philipsen je bil najhitrejši v sprintu. FOTO: Marco Bertorello Afp
Odpri galerijo
 Jasper Philipsen je bil najhitrejši v sprintu. FOTO: Marco Bertorello Afp

Spremljali smo v živo

16.35
Na zadnjem kilometru so vodeče ujeli še nekateri kolesarji, med njimi tudi Jasper Philipsen, van der Poelov sotrpin v ekipi, Matej Mohorič je končal na šestem mestu. Drugi je bil Michael Mathews ...

16.33
Pogi je tretji!

16.32
Mohorič gre sam. So že na ravnini ... Kdo bo zdaj lovil Mohoriča? Mohorič je omagal.  Še 1 km!

16.31
Mohorič je ujel Pogija in Van der Poela ... Ne, Moho je zaostal! Pidcock, Pogi in Van der Pole so sami. Ne, tudi Moho jih je ujel.

16.30
Pogi je napadel. Van der Poel ga lovi ... sama sta na spustu ... zasledovalci so blizu. Tudi Mohorič je blizu. 

16.29
Bettiol ga je prijel ... Van der Poel tudi .... Ganna tudi ... Spet je napadel! 

16.28
Pogi
je napadel!

16.26
Taktična igra se je začela! Tim Wellens gre na vso moč, Pogi je za njim ... van der Poel je za Pogijem ...

16.25
Zadnji klanec je pred razredčeno glavnino. Zdaj gre čisto zares. Pogi je blizu ospredja. Vsi čakajo, kaj bo storil Pogi ...

16.22
Zadnji ubežnik je ujet! Na vrsti je Poggio!

16.18
Padec med ubežniki! Ajajaj ... to pa je smola. Samo še en ubežnik je na dirki, ki ima 12 sekund prednosti. Še 2 km do začetka klanca na Poggio.

16.15
Mathieu van der Poel
je videti spet odlično. Pogi je za njim, Mohorič je blizu ... Selekcija je narejena. Padec!

16.13
Še pet ubežnikov je pred glavnino, razredčeno glavnino ... niso jih ujeli pred vrhom Cipresse ... kako bo na spustu?

16.12
Ne vem, če bo šlo pod devetimi minutami ... Ubežniki imajo še vedno 14 sekund prednosti.

16.11
Isac del Torro
je opravil svoj del naloge. Domen Novak, prav tako ... Še 1 km do vrha Cipresse.

16.10
Samo še šest ubežnikov je pred glavnino ... samo 18 sekund prednosti imajo. Favoriti so za Pogijevem hrbtom.

16.09
Pogačar
je v zavetrju svojih sotrpinov ... Tudi Mohorič je blizu.

16.08
Da, da, vse poka od moči. UAE je na čelu ... Še 4 km do vrha Cipresse.

16.07
Samo še 42 sekund prednosti imajo ubežniki. Moštvo UAE gre že na vso moč ...

16.06
Ubežniki so že pod Cipresso!

16.05
Kot smo napovedali, ubežniki ne bodo ujeti pred Cipresso. Trenutno jih devet beži pred glavnino, 1:21 prednosti imajo.

16.00
Ubežniki ... Cipressa se bliža ...

15.55
Ekipa UAE je na čelu pelotona, ki zaostaja 1:29, 35 km pred ciljem. Še vedno je povprečna hitrost na dirki 46 km/h! Bo to najhitrejša dirka Milano Sanremo do zdaj? 

15.50
Še 38 km do cilja, peloton se redči, prav tako ubežniki, ki imajo še poldrugo minuto prednosti.

15.45
Jumbovec je padel! Laporte pa odpadel!

15.40
Pogi dirka s tarčo na hrbtu. Prav vsi favoriti se drenjajo za njim ... Še 47 km do cilja. Ubežniki imajo še poldrugo minuto prednosti.

15.35
Da, da, že na prvem klancu so v ospredju kolesarji UAE moštva ... 
15.30
Pred kolesarji je Capo Mele ... klanec, ki bo poskrbel za prvo selekcijo med sprinterji.

15.25
Sledijo trije capi - Capo Mele, Capo Cervo in Capo Berta, po slednji je do cilja še 40 kilometrov in dirka se začne prevešati v obračun za prvi spomenik. 

15.20
Trenutna povprečna hitrost na dirki je 45,8 km/h! Prekolesarili so že 215 km.

15.15
Moštvo UAE se še vedno skriva v trebuhu pelotona. Cipressa je 20 km pred ciljem. Še 50 km ugibanj, kdo lahko preseneti in kaj lahko naredijo tekmeci. Pogi je videti odlično, celo pomahal je v kamero ...

15.10

15.05
Trenutno stanje na dirki je nespremenjeno. V glavni vlogi je deset ubežnikov, ki imajo skoraj tri minute prednosti, 71 km pred ciljem. 

15.00
Danes bo zagotovo najtežje zmagati prav Tadeju, kajti, na stavnicah je prvi favorit, skoraj edini favorit, in vse oči pelotona bodo vprte vanj ... celo dirko.

14.55
Mads Pedersen
danes sodi v najožji krog favoritov. Ta sredinec ni bil namenjen Pogiju. 

14.50
Deset ubežnikov bomo pred glavnino gledali najbrž vse do začetka klanca na Cipresso, potem se bo njihova prednost hitro stopila, zdaj, ko vemo, kaj bodo storili Pogijevi kameradi iz moštva UAE. 

14.45
Današnje glavno vprašanje je, kaj bo storila konkurenca. Če ta sploh obstaja? Vse kaže, da so se že vsi vdali v usodo in da je vsem jasno, še najbolj pa Mohoriču, kako močan in v dobri formi je Pogačar. 

14.40
90 km pred ciljem, deset ubežnikov: Davide Baldaccini, Valerio Conti, Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini), Sergio Samitier (Movistar), Romain Combaud (dsm-firmenich PostNL), Davide Bais, Mirco Maestri, Andrea Pietrobon (Polti Kometa), Alessandro Tonelli in Samuele Zoccarato (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), ima poltretjo minuto prednosti. 

Pogačar je napovedal hud tempo na predzadnji klanec Cipressa in potem ...

14.35
Potemtakem bo ekipa UAE vseskozi skrbela za visok tempo, na vso moč pa pritisnila na ključnih vzponih na Cipresso (5,6 km, 4,1 odstotka) 27 km pred ciljem in nato še na Poggiu (3,7 km, 3,7-odstotni povprečni naklon), ki se začne 9 km pred koncem. Tik pod vrhom bi moral Pogačar izpeljati silovit napad …

Tempo na Cipresso pod devetimi minutami bi bil ubijalski, v zadnjih dveh letih so najhitrejši s tem vzponom opravili v časih 9:30 in 9:50. Med njimi je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki si je predlani z vratolomnim spustom s Poggia prikolesaril krstno slovensko zmago v Sanremu. Neustrašnega Gorenjca stavnice tokrat postavljajo na 5. mesto, skupaj s prvim domačim adutom Filippom Ganno.

14.30
Moštvo UAE naj bi na klancu na Cipresso naredilo močno selekcijo. 

Cipressa pod devetimi minutami. »Zame je ključ do zmage vzpon na Cipresso pod devetimi minutami. Takšen tempo bi zdržalo največ 20 kolesarjev. Nato bi morali iti na vso moč tudi na Poggio, tako bi bila ta dirka izjemno zahtevna,« je direktor Pogačarjeve ekipe Matxin Joxean Fernández morda že razkril zmagovito taktiko.

14.25
100 km pred ciljem imajo ubežniki še vedno 2:17 prednosti ...

14.15

14.10
Matej Mohorič
si tudi želi zmagati. Odkrito je napovedal, da pričakuje boj za najvišjo stopnico, čeprav se zaveda Pogijeve moči. Pred startom je bil odlično razpoložen. Peloton za ubežniki zaostaja poltretjo minuto, 115 km pred ciljem.

14.05
Po besedah Andreja Hauptmana, športnega direktorja, ki sedi v spremljevalnem vozilu moštva UAE, je Pogi odlično razpoložen in je popolnoma osredotočen na zmago. Pravi, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da dirko v svojo prid odloči tam, kjer bo najtežje. 

Pozorni moramo biti tudi na predzadnji klanec Cipressa, kjer bodo zagotovo poskušali s presenečenjem vsi tisti favoriti, ki vedo, da na Poggiu Pogiju ne bodo mogli slediti, če se bo odločil za napad.

14.00

Najdaljša dirka med petimi kolesarskimi spomeniki je že v teku. Skoraj od samega začetka 288 km dolge dirke od Milana do Sanrema, gledamo deset ubežnikov: Davide Baldaccini, Valerio Conti, Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini), Sergio Samitier (Movistar), Romain Combaud (dsm-firmenich PostNL), Davide Bais, Mirco Maestri, Andrea Pietrobon (Polti Kometa), Alessandro Tonelli in Samuele Zoccarato (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), ki so imeli največ tri minute prednosti pred glavnino.
Trenutno je do cilja še 125 kilometrov. Prečkali so že tudi prelaz Turchino, najvišjo točko dirke. Prednos ubežnikov je 1:52 min.

 

***

Profil dirke Milano-Sanremo 2024. FOTO: Milanosanremo.it
Profil dirke Milano-Sanremo 2024. FOTO: Milanosanremo.it

***

Že 115. dirka Milano -Sanremo je dolga 288 kilometrov. Je prvi od petih kolesarskih spomenikov v sezoni. Start dirke že drugič zapored ni v centru Milana, ampak južneje v predmestju Pavia.

image_alt
Edino vprašanje je, kje bo napadel Tadej Pogačar

Čeprav je dirka dolga, smo v zadnjih sedmih letih obračun za zmago videli prav na zadnjem, legendarnem klancu Poggio, katerega vrh je pet kilometrov pred ciljem.

Trasa dirke najprej poteka vzhodno od starta, po 15-kilometrih se smer spremeni proti jugu, proti mestu Novi Ligure.

Ravninski del začetka dirke se konča z vzponom prek prelaza Turchino, ki je tudi najvišja točka dirke. Vzpon je sicer dolg 25 kilometrov, vendar gre za blago vzpenjanje, povprečen naklon je 1,4-odstoten. Vrh je na 532-metrih, prelaz pa poteka skozi predor.

Na polovici dirke se kolesarji spustijo do obale Sredozemskega morja. Potem sledi ravnina proti trem capom - Capo Mele, Capo Cervo in Capo Berta, po slednji je do cilja še 40 kilometrov in dirka se začne prevešati v obračun za prvi spomenik. 

Napetost se še poveča, ko prečkajo San Lorenzo al Mare, vasico ob vznožju Cipresse. Vzpon, dolg 5,5 kilometra, ima povprečni naklon 4,1 odstotka. Cipresa je s svojim 9-odstotnim naklonom v drugi polovici klanca pravo sito za klasične sprinterje. Ko dosežejo vrh klanca, je do cilja še 20 kilometrov. 

Potem se spustijo nazaj do obale, čez 9 kilometrov se začne vzpon na Poggio. Vzpon je dolg 3,7 kilometra s povprečnim naklonom 3,7 odstotka, najstrmejši del ima 8-odstotni naklon, ta je kilometer pred vrhom.

19. marec, 2022, bo v slovenski kolesarski zgodovini za vedno. Matej Mohorič (Bahrain Victorious), je zmagal po vratolomnem spustu s Poggia. FOTO: Mattia D'alberto/Lapresse
19. marec, 2022, bo v slovenski kolesarski zgodovini za vedno. Matej Mohorič (Bahrain Victorious), je zmagal po vratolomnem spustu s Poggia. FOTO: Mattia D'alberto/Lapresse

Očitno je to popolno mesto za napad kolesarja, ki hoče v cilj priti sam ali največ s še enim ali dvema kolesarjema. Lani je prav na tem mestu napadel Tadej Pogačar, pridružili so se mu samo Ganna, Van Aert in Van der Poel.

Slednji je tik pred vrhom znova napadel. Od tekmecev se je oddaljil na spustu, dolgem 3,3 kilometra, zasledovalci ga niso ujeli niti na zadnji 2,2 kilometra dolgi ravnini proti cilju na znameniti rimski ulici v Sanremu.

Na današnjem spomeniku bodo nastopili kar štirje Slovenci, poleg Tadeja Pogačarja in Domna Novaka iz moštva UAE, še Matej Mohorič, ki je na tej dirki slavil leta 2022, in njegov moštveni kolega Matevž Govekar

Današnji favoriti

Na večini stavnic sta prva dva favorita Pogačar in Van der Poel. Na stavnicah so še favoriti iz druge vrste: Olav Kooij, Mads Pedersen, Matej Mohorič. Potem sledijo: Alberto Bettiol, Jonathan Milan, Jasper Philipsen, Christophe Laporte, Filippo Ganna, Danny van Poppel, Tom Pidcock, Tim Wellens. 

Komentarji: