Vuelta: Quintana namesto rumenih uresničil rdeče sanje

Zadnjo, 21. etapo dirke Po Španiji je dobil danski šprinter Magnus Cort Nielsen. Nairu Quintani skupna zmaga.

Objavljeno
11. september 2016 23.23
CYCLING-ESP-TOUR-VUELTA
Š. Ro.
Š. Ro.

Madrid - Potem ko je že v preteklih tednih odbil vse napade Britanca Chrisa Frooma, še zlasti v petkovem kronometru in sobotni gorski etapi, je Kolumbijec Nairo Quintana danes v zaključni etapi v Madridu postal zmagovalec kolesarske dirke Po Španiji.

Tako se je 26-letni kolesar ekipe Movistar vendarle nekoliko potolažil po izgubljenem Touru, na katerem ni bil kos Froomu. Toda na Vuelti je bil skupaj s pomočniki občutno močnejši na ključnih vzponih, pred odločilno vožnjo na čas pa imel pred Britancem že tri minute prednosti, kar je na koncu zadostovalo za zmago. V zadnji etapi po ulicah Madrida si je že na začetku lahko privoščil proslavljanje, nazdravljanje s šampanjcem, pozabil ni niti na poziranje za fotografe, nekaj več zbranosti pa je moral ohraniti za zaključek.

Štirje ubežniki so bili namreč obsojeni na neuspeh, saj so v ozadju ritem narekovale ekipe, ki so pripravljale teren za svoje sprinterje, tudi Movistar je opravil svoj del naloge. Na koncu je v šprintu slavil Danec Magnus Cort Nielsen iz Orice. Za seboj je pustil Italijana Danieleja Bennattija iz Tinkoffa in Belgijca Giannija Meersmana iz Etixxa.

Quintana je zanesljivo ostal v rdeči majici, ki jo je prvič oblekel po osmi etapi, jo nato še za en dan predal, od desete pa ji ni več oddal. Prednost je rutinirano branil, odgovarjal na vse napade in povečeval prednost, na koncu se je ustavila pri 1:23, kolikor je zaostal Froome. Na zmagovalnem odru jima je družbo delal še en Kolumbijec Esteban Chaves (Orica), ki si je končno tretje mesto prikolesaril s samostojnim kolesarjenjem v soboto, ko je na četrto mesto zrinil domačega zvezdnika Alberta Contadorja.

»To je spektakularno, sanje so se mi uresničile. Večkrat sem poizkusil zmagati Vuelto. Danes zjutraj sem imel v glavi, da sem zmagovalec, a moram prečkati ciljno črto, nato pa dvigniti roke v znak slavja,« so bile prve besede Kolumbijca, o rivalstvu z Froomom pa je dodal:» On me spoštuje, jaz pa njega. Med nama nikoli ni bilo težav, nočeva, da jih mediji ustvarjajo.«

Na koncu je lahko bil zadovoljen tudi Froome, čeprav je neuspenp meril na prvo zmago na Vuelti. »Tu sem bil, da se borim za zmago, toda sezona, v kateri sem imel Tour, olimpijske igre in Vuelto, je bila najboljša do zdaj. Nairo je bil izjemen, enako tudi ekipa Movistarja, moram jim čestitati. Dobro so kolesarili in si zaslužijo zmago. Dirko po Španiji imam zelo rad, rad imam ljudi, občutke med etapami. Je težka dirka, najtežja, in upam, da še vrnem,« je dejal.

Vuelta a España, 21. etapa (Las Rozas - Madrid, 104 km)

1. Magnus Cort Nielsen (Dan/Orica-BikeExchange) 2:48:52

2. Daniele Bennati (Ita/Tinkoff)

3. Gianni Meersman (Bel/Etixx-QuickStep

4. Kristian Sbaragli (Ita/Dimension Data)

5. Nikias Arndt (Nem/Giant-Alpecin)

6. Lorenzo Manzin (Fra/FDJ)

7. Romain Hardy (Fra/Cofidis)

8. Jhonatan Restrepo (Kol/Katjuša)

9. Rudiger Selig (Nem/Bora-Argon)

10. Salvatore Puccio (Ita/Sky) vsi isti čas

 

Končni vrstni red:

1. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 83:31:20

2. Christopher Froome (VBr/Sky) +1:23

3. Esteban Chaves (Kol/Orica-BikeExchange) +4:08

4. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) +4:21

5. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale-Drapac) +7:43

6. Simon Yates (VBr/Orica-BikeExchange) +8:33

7. David De La Cruz (Špa/Etixx - Quick-Step) +11:18

8. Daniel Moreno (Špa/Movistar) +13:04

9. Davide Formolo (Ita/Cannondale-Drapac) +13:17

10. George Bennett (NZl/LottoNl-Jumbo) +14:07