Wiggins postavil nov rekord v enourni vožnji

Britanski kolesar Bradley Wiggins je na londonskem velodromu v eni uri prekolesaril 54,526 km.

Objavljeno
08. junij 2015 00.18
CYCLING-HOUR/WIGGINS
Š. Ro., V. D., šport
Š. Ro., V. D., šport

London - Britanski kolesar Bradley Wiggins je na londonskem velodromu danes izboljšal svetovni rekord v enourni vožnji. V 60 minutah je na nekdanjem olimpijskem dirkališču 35-letni kolesar prevozil 54,526 km, s čimer je precej popravil prejšnji dosežek rojaka Alexa Dowsetta (52,937 km), star le dober mesec dni.

Rekord je dosegel na olimpijskem dirkališču v Londonu pred 6000 navijači. Zmagovalec Toura 2012 je šele šesti kolesar - za Francozoma Lucienom Petit-Bretonom in Jacquesom Anquetilom, Italijanom Faustom Coppijem, Belgijcem Eddyjem Merckxom in Špancem Miguelom Indurainom, ki je zmagal na sloviti dirki in se vpisal med svetovne reorderje v enournem kolesarju. Dowsett je svoj rekord postavil maja v Manchestru.

Wiggins, ki je za rekord oziroma 219 dirkališčnih krogov posebej vadil šest tedov na posebnem kolesu Pinarella, je aprila napovedal slovo od klasičnih cestnih dirk in selitev na dirkališče, kjer namerava vztrajati še eno leto. Njegov veliki cilj so namreč olimpijske igre v Rio de Janeiru.