Za majico prvaka vsi proti Bahrain Meridi

Cestno DP: Na Gorenjskem huda konkurenca, Tratnik opozarja na premoč arabske ekipe.

Objavljeno
23. junij 2017 23.03
Državno kolesarsko prvenstvo v Domžalah, kjer je bil prvi Jan Tratnik, drugi Luka Mezgec in tretji David Per, 26. jinija 2016
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Kranj – Ob 60. obletnici delovanja kranjskega kolesarskega kluba se tudi državno kolesarsko prvenstvo vrača na gorenjske ceste. Konkurenca bo tokrat vrhunska, z izjemno Simona Špilaka bodo na štartu vsi slovenski legionarji, tudi junak Ljubljane Luka Mezgec in mladi Tadej Pogačar, ki je navdušil na dirki po Sloveniji.

Zadnji junijski konec tedna je v kolesarskem koledarju namenjen državnim prvenstvom, ki so za marsikoga uvod in hkrati zadnji preizkus pripravljenosti pred vrhuncem sezone na dirki po Franciji. Letos je z udeležbo prijetno presenetil Primož Roglič, ki je na Nizozemskem pokazal, da se po napornih pripravah v Sierri Nevadi njegova forma hitro vzpenja, v Kranju pa bo imel priložnost, da se na Tour odpravi odet v barve državnega prvaka. A pot do tja ne bo lahka. Lansko zmago bo na desetih krogih in v skupno 163 kilometrih branil Jan Tratnik, ki ima za seboj naporen prvi del sezone.

»Utrujenost je v tem trenutku precejšnja, po dirki po Slovaški sem zelo intenzivno treniral za državno prvenstvo in kasneje še za dirko po Romuniji, zato nisem imel časa, da bi malo izklopil možgane in se odpočil od kolesa. Kljub temu se bom potrudil po najboljših močeh,« se ne predaja Tratnik. Trasa kroga s štartom in ciljem na Kokrici je speljana po poteh, ki jih je v preteklosti že večkrat obiskala dirka po Kranju. Tokrat bosta glavni oviri kratka, a zahtevna vzpona najprej na Trstenik, nato pa še na Bašelj, ki je v preteklih letih na strmem začetnem odseku vedno poskrbel za selekcijo. Tratnik pravi, da je trasa zelo nepredvidljiva: »Najlepše bi bilo tako kot lani priti v cilj sam, ampak ne bo lahko, saj je dirke za državno prvenstvo zelo težko nadzorovati. Štartal bom na zmago, a bo proti Bahrain Meridi s kar šestimi kolesarji težko.«

Glavni adut arabsko-italijanske ekipe bo Grega Bole, ki se pripravlja na nastop na Touru, kjer ga spet čaka vloga desne roke Sonnyja Colbrellija. Bole se zaveda, da bodo v Kranju na očeh konkurence: »Vsi bodo dirkali proti nam, zato si ne smemo privoščiti nobene napake in biti pripravljeni na vse kombinacije. Ni pomembno, kdo od naše ekipe osvoji naslov prvaka, pomembna je le zmaga.« Priprave na Tour so bile zelo resne, v zadnjih tednih je Bole na kolesu preživel veliko časa, po državnem prvenstvu pa bo do začetka dirke po Franciji na sporedu le še lažji trening.

Tudi slovenske ekipe imajo nekaj močnih orožij, ljubljanski Rog zagotovo Tadeja Pogačarja, ki si je s 5. mestom na dirki po Sloveniji močno dvignil delnice. Kranjčani bodo računali na Jako Primožiča, Novomeščani pa na šprint manjše skupine z Gašperjem Katrašnikom, ki kot Podbličan gorenjske ceste odlično pozna. Podoben razplet bi šel na roko tudi Mezgecu, profesionalcem pa bo štrene mešal dvakratni junak maratona Franja Matej Kravos, ki vozi za amatersko ekipo Tuš. Članska dirka se bo začela v nedeljo malo po 13. uri, končala pa dobre štiri ure kasneje.