Žakljeva še čaka na prvo letošnjo deseterico

Tanja Žakelj se tudi na tretji tekmi svetovnega pokala ni prebila med prvih deset, tokrat je bila v Andori 11. 

Objavljeno
02. julij 2017 17.45
N. Gr.
N. Gr.

Andorra la Vella - Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu se je nadaljeval s težko preizkušnjo v Andori, kjer so svojo priložnost šele tretjič letos dobili tudi tekmovalci in tekmovalke v olimpijskem krosu. Tanja Žakelj na začetku sezone ponavadi še ni v šampionski formi in tako je tudi letos, a Žakljeva vsaj niza konstantno solidne rezultate. 

V Andori je bila prepričljivo najboljša Ukrajinka Jana Belomojna, ki je na strmem delu napadla že v prvem krogu in se sama odpeljala do cilja. Najbližje ji je prišla Annika Langvad, tretja pa je bila najuspešnejša gorska kolesarka v zgodovini, Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa, ki je bila od skandinavske kolegice počasnejša 19 sekund.

Žakljeva je po 12. mestu v njej najljubšem Novem Mestu in 17. v nemškem Albstadtu, ki ji ne leži najbolj, še enkrat prišla blizu deseterici, ki bo jo potrebovala za potrditev dobre forme. Tokrat je končala tik za njo in se v skupnem seštevku svetovnega pokala prebila na 14. mesto. Vodi Belomojna, ki ima pred Langvadovo že več kot 100 točk naskoka. 

»Na štartu nisem znala oceniti ali se počutim dobro ali ne ter kaj naj pričakujem. Nazadnje je dirka kot vsaka druga, ogrela sem se, postavila na štart in naredila najboljše kar lahko. S takim pristopom sem štartala tudi danes in noge na začetku nikakor niso bile prave,« je po dirki povedala Tanja. Pojasnila je tudi, kako je prebrodila krizo sredi dirke: »Nekako sem se spodbujala in mirila ... nato pa je šlo veliko bolje. Tekmovalke okoli mene so me zelo motivirale. Zadnja dva kroga sem uspela dati vse od sebe. Tudi taktično sem odpeljala zelo dobro. Poznam tekmovalke in vem katere so prednosti in slabosti ene in druge, to sem izkoristila na koncu potegnila maksimum iz te dirke.«

Pojasnila je tudi, kako težko je dirkati na visoki nadmorski višini: »Dirka v Andori poteka na okoli 2000 metrov in obstajajo zelo različne teorije kakšne so najboljše priprave za to. Letos sem se odločila, da pridem na prizorišče v zadnjem trenutku. Progo poznam, na njej nisem imela nobenih dilem in težav. Težko 100 % rečem, da sem se odločila pravilno, vem pa da sem se doma dobro pripravljala in ocenjujem to kot pravilno odločitev.«

 

Karavana se zdaj seli v švicarski Lenzerheide, kjer bo spet na sporedu dvojni program. Najprej bodo na delu najboljši kolesarji v spustu, kjer za slovensko ekipo Unior Tools letos blesti Jure Žabjek, nato pa v nedeljo še najboljši tekmovalci v olimpijskem krosu.