Ženski giro: lepota in eleganca

Najboljše kolesarke bomo videli v Sloveniji. Jutri predstavitev ekip na Kongresnem trgu.

Objavljeno
30. junij 2015 16.50
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Marianne Vos, Lizzie Armitstead, Pauline Ferrand-Prevot, Elisa Longo-Borghini, Giorgia Bronzini, Mara Abbott in Alena Amjaljušik v ženskem kolesarstvu pomenijo to, kar so v moškem Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez in Mark Cavendish.

Priljubljenost je seveda neprimerljiva, ker je pač žensko kolesarstvo globoko v senci moškega, vendar pa se zadnja leta z razmahom rekreativnega kolesarstva in z vse večjim številom profesionalk počasi približuje moškemu. Ženski giro (Giro Rosa), ki bo letos na sporedu 26., je neprimerljiv z izvirnim Girom d'Italia, ki ima stoletno zgodovino. Ima pa pri dekletih enako vlogo kot moška preizkušnja. Pravzaprav še večjo, saj je največja ženska dirka. Na Touru namreč ženske zadnja leta nastopajo le v zadnji etapi in so nekakšna uvertura v zaključek moškega. Primerno nežnejšemu spolu je največja etapna dirka tudi krajša. Skupno bo imela devet etap, a z vsemi značilnostmi tritedenskih dirk. Ljubljana oziroma Slovenija je dobila čast, da kot prva zunaj Italije pripravi »veliki začetek oziroma štart«.

Moško in žensko kolesarstvo se (seveda na različnih ravneh moči in vzdržljivosti) ne razlikujeta po predanosti dvema kolesoma, strokovnem delu, zagrizenosti in tekmovalnosti, ima pa žensko kolesarstvo, česar moško nima – žensko lepoto in skladnost gibanja ter eleganco. Vse, kar predstavlja žensko sodobno vrhunsko kolesarstvo, bomo lahko v petek in soboto prvič videli v Ljubljani in Kamniku. Na štartu ne bo le trikratne zmagovalke, Nizozemke Vosove, ki se je letos posvetila gorskemu kolesarstvu (želi osvojiti olimpijsko kolajno). Bodo pa vse druge zvezdnice ženskega kolesarstva – na čelu s svetovno prvakinjo iz Ponferrade 2014, Francozinjo Pauline Ferrand-Prevot, ki tudi pooseblja vse lepo ženskega kolesarstva, vodilno s svetovne lestvice Britanko Lizzie Armitstead in dvakratno zmagovalko iz ZDA Maro Abbott.

V Ljubljani in Kamniku bosta dve etapi. V petek bo večerni prolog oziroma vožnja na kronometer v središču mesta. Štart in cilj bosta na Kongresnem trgu, prolog pa bo potekal na Slovenski cesti. V soboto bo še 103 km dolga etapa Kamnik–Ljubljana s ciljem v BTC Cityju. Uvodno dejanje pa bo predstavitev ekip jutri zvečer na Kongresnem trgu (ob 21. uri), ki bo prav tako zelo zanimiva prireditev.

»Rožnati giro« je vsekakor prvovrsten spektakel ženskega kolesarstva, kakršen je bil pri nas denimo gostovanje velikega Gira v Ljubljani v letih 1971 in 2001 ter v Kranju leta 1994. Takrat si je velike predstave z Dinom Zandegujem (1971) in Denisom Zanettejem (2001) v glavnih ljubljanskih vlogah ter Andreo Ferrigatom (1994) v kranjski ob trasi ogledalo več kot 100.000 gledalcev.

Med devetnajstimi ekipami se bo predstavila tudi edina slovenska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana. Gorazd Penko, gonilna moč vseh velikih kolesarskih prireditev v Ljubljani, svoje ekipe v Sloveniji ne bo vodil, ker bo skrbel za izvedbo dirke. Penkovo osmerko – Poljakinjo Eugenio Bujak, Hrvatico Mio Radotić, Ukrajinko Oleno Pavluhino ter Slovenke Polono Batagelj, Uršo Pintar, Špelo Kern, Alenko Novak in Anjo Rugelj – bo vodil eden najuspešnejših slovenskih kolesarjev na Giru in Touru Andrej Hauptman, ki je bil leta 2001 v Ljubljani s petim mestom najboljši med doslej največjo slovensko zasedbo na Giru. Penko se bo vrnil na komandni položaj v nedeljo, ko se bo »rožnata karavana« preselila v Italijo.