Zmaga slaba uteha po izgubi vodstva

Tour de France: Štybar najmočnejši, Martin si je zlomil ključnico.

Objavljeno
10. julij 2015 02.07
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Le Havre – »Prekletstvu rumene majice« na letošnjem Touru ni videti konca. V uvodnih štirih etapah so jo nosili štirje kolesarji, kar se v uvodnem tednu redko dogaja. Tony Martin jo je oblekel v 4. etapi, a jo bo moral po dveh dneh sleči. V zadnjem kilometru 6. etape se je zapletel v padec, si zlomil ključnico in želja, da bi bil v rumenem do Pirenejev, je ostala na asfaltu Le Havra.

Tako kot je v tretji etapi zaradi poškodbe v rumenem odstopil Fabian Cancellara, je moral tudi Tony Martin. »Zadel sem zadnje kolo Francoza Coucharda. Hitrost sicer ni bila tako velika, vse skupaj pa je bilo kot v filmu. Na Touru je med srečo in smolo majhna razlika,« je o padcu povedal nesrečni Nemec, ki je sicer s pomočjo moštvenih tovarišev prikolesaril do cilja, a Toura ne bo mogel nadaljevati, nemudoma je namreč moral na operacijo v Hamburg. Rumeno majico bo tako na današnji etapi spet oblekel Chris Froome.

Kazalo je, da bodo favoriti preživeli etapo brez večjih pretresov. Vsi, razen Alberta Contadorja, so imeli resne težave, saj so bili vpleteni v padec Martina. Froome si je poškodoval koleno, Vincento Nibali, Nairo Quintana in Tejay Van Garderen pa so jo odnesli brez večjih prask. Okrog padca je bilo precej polemik. Nibali je najprej obtožil Frooma, da je povzročil padec, kasneje pa se je izkazalo, da je krivec Martin. Nibali se je Britancu opravičil, potem ko je slednji prišel v avtobus Astane, da rešijo spor. »Udarec je bil boleč. Tudi nekaj krvi je priteklo, a vse skupaj ni bilo preveč resno,« je pojasnil Froome.

Zmaga Zdeneka Štybarja je bil za moštvo Etixxa slaba uteha po izgubi rumene majice. Svetovni prvak v ciklokrosu je sijajno zaključil napad na vzponu v Le Havru, potem ko je izkoristil zmedo po padcu na najstrmejšem delu 800 m dolgega ciljnega klanca. Na Touru je doživel vrhunec kariere, saj se njegove zmage v ciklokrosu, na španski Vuelti in Belih cestah v Italiji kajpak ne morejo primerjati z zmagoslavjem na veliki pentlji.

»Občutki so dvojni. Po eni strani sem navdušen nad etapno zmago, po drugi pa razočaran nad smolo Martina, ki je izgubil rumeno majico. Tour je dirka, na kateri ne veš, kaj se bo zgodilo za naslednjim ovinkom,« je Čeh opisal kaotično kolesarjenje na največji dirki na svetu. Štybar, ki je še ne tako dolgo nazaj veljal za specialista za ciklokros, v katerem je osvojil tri naslove svetovnega prvaka, se je v cestnem kolesarstvu izvrstno znašel, še zlasti na pomladanskih klasikah.

Veliko delo v boju za zeleno majico je opravil Peter Sagan. Z drugim mestom se je povsem približal Nemcu Andreu Greiplu, ki ima le še tri točke naskoka. Katjuša je veliko garala, ampak prave priložnosti Kristoffu ni pripravila. Zgodovino afriškega kolesarstva pa je spisal Daniel Teklehaimanot iz Eritreje, ki je oblekel pikčasto majico najboljšega hribolazca.