Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Azzuri ne blestijo le na euru, leteli so tudi v Beogradu

V kvalifikacijah za olimpijske igre pogrom velikih: ob Sloveniji bodo na Japonskem igrale še Nemčija, Češka in Italija.
Italijani so presenetili Srbe v Beogradu in se zasluženo uvrstili na olimpijske igre. FOTO: FIBA.basketball
Italijani so presenetili Srbe v Beogradu in se zasluženo uvrstili na olimpijske igre. FOTO: FIBA.basketball
G. N., STA
5. 7. 2021 | 08:10
3:28
Zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu, ki bodo med 24. julijem in 9. avgustom, so Italija, Češka, Nemčija in Slovenija. Prav vse reprezentance so bile boljše od gostiteljev turnirjev. Najbolj boleč poraz so doživeli Srbi, ki so pod taktirko selektorja in evropskega prvaka Igorja Kokoškova izgubili z Italijani s 95:102.

»Razočaran sem nad igro na tem turnirju. Obe moštvi sta igrali hitro, a zmagala je boljša reprezentanca. Ni drame, očitno je, da vse to doživljamo preveč čustveno, igralci in jaz. Za nas je bila tekma preveč čustvena, ne bomo igrali v Tokiu. Kot moštvo nismo bili pripravljeni, da se žrtvujemo za odhod v Tokio. Posameznik ne zmagujejo. Nismo zaslužili OI in to ne velja le za to tekmo, pač pa za celotni turnir,« je po velikem polomu povedal slovenski junak iz leta 2017.

Evropski prvak s Slovenijo in selektor Srbije Igor Kokoškov se ne bo izognil kritikam. FOTO: FIBA.basketball
Evropski prvak s Slovenijo in selektor Srbije Igor Kokoškov se ne bo izognil kritikam. FOTO: FIBA.basketball


Najbrž zadnjič je v dresu Srbije igral Miloš Teodosić. »Vroče ali hladne glave, vseeno je. To je velik neuspeh. Italijani so prišli fizično in mentalno pripravljeni, igrali so sijajno tekmo. Ne morem reči, da se nismo borili in bili marljivi, kot na vseh tekmah. Iz tega neuspeha se moramo nekaj naučiti,« pa je dejal srbski organizator igre, ki je prav v minuli klubski sezoni blestel pri Virtusu iz Bologne in ga popeljal do naslova italijanskega prvaka.

Najučinkoviteji italijanski košarkar je bil Achile Polonara z 22 točkami, dodal je še ducat skokov.

Srbski mediji in tudi večina košarkarjev so bili soglasni. »To je ena od največji sramot!«


Čehi presenetili v Kanadi, Nemci v Splitu


V Victorii v Kanadi so češki košarkarji na finalni tekmi visoko premagali Grke s 97:72, še prej v razburljivem dvoboju gostitelje po podaljšku (103:101) in v uvodni tekmi za vsega točko še Urugvaj (80:79) ter si zagotovili zadnjo vozovnico za letošnje poletne olimpijske igre.

Jan Vesely je bil češki junak. FOTO: FIBA.basketball
Jan Vesely je bil češki junak. FOTO: FIBA.basketball


Junak finalnega dvoboja na kanadskem turnirju je bil nekdanji košarkar ljubljanskega Slovana Jan Vesely, ki je Grkom nasul 16 točk, hkrati pa je pobral osem žog pod obema obročema ter zbral po pet podaj in ukradenih žog. Poleg njega se je izkazal Patrik Auda z 20 točkami in sijajnim metom iz igre 8-9, pri Grkih pa je bil najbolj učinkovit Georgios Papagiannis s 14 točkami.

Na turnirju v Splitu so nekoliko presenetljivo slavili Nemci. Potem ko so v polfinalu premagali Hrvaško s 86:76, pri kateri je NBA zvezdnik Bojan Bogdanović dosegel kar 38 točk, so bili v finalu s 75:64 boljši še od Brazilije, ki jo je sklopi vodil sloviti sloviti Hrvat Aleksander Petrović.

Slovenija bo na letošnjem olimpijskem turnirju igrala v skupini C, v prvem delu tekmovanja pa se bo pomerila z Argentino, Japonsko in Španijo. V skupini A so Iran, Francija, ZDA in Češka, v skupini B pa Avstralija, Nigerija, Nemčija in Italija.

Nemec Moritz Wagner si je dal duška proti Braziliji. FOTO: FIBA.basketball
Nemec Moritz Wagner si je dal duška proti Braziliji. FOTO: FIBA.basketball

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine